אחד על אחד: מלחמת האזרחות

מעמד המתאזרחים הפך בשנים האחרונות לאחת הסוגיות הסבוכות בכדורסל הישראלי ולדיון בין העסקנים לאוהדים ביציע • האם צריך להחריף את המאבק בתרבות האזרוח המזורז, או דווקא להסיר את המגבלות ולשמור על השחקן המקומי בלי חוקים פוגעניים? // אחד על אחד

צילום: עודד קרני // כהן ובלאט. המתאזרח מוביל את הנבחרת בשנתיים האחרונות

מוחקים את השחקן הצבר לטובת אורחים לרגע // עידו אשד

לדור המתאזרחים הראשון של הכדורסל הישראלי יש הרבה זכויות, הישגים ומקום של כבוד בהיכל התהילה. מכבי ת"א זכתה בגביע אירופה הראשון בעזרת שישה כאלה, וגם נבחרת ישראל זכתה בהישג השיא שלה (המקום השני באליפות אירופה בטורינו 1979) בעזרת שישה אמריקנים־ישראלים. טל ברודי, סטיב קפלן, סטיב שלכטר, בוב גריפין, אולסי פרי ורבים אחרים הם ישראלים לכל דבר וממשיכים לחיות במדינה ולתרום לה. אחרים כמו בארי לייבוביץ', דריק שארפ וברד ליף שחזרו לארה"ב, הפכו את ישראל לביתם השני, ויש להם משפחות בארץ.  

אבל... תרבות האזרוח המהיר והמיידי שפשטה בכדורסל שלנו בעשור האחרון שגויה ורעה לענף. שחקנים בינוניים שסיימו קולג' ולא מצאו לעצמם מסגרת לשחק, מגיעים על תקן שחקני חיזוק, תופסים את מקומם של שחקנים ישראלים צעירים שמשוועים לדקות משחק, מציפים את הליגה, מעבירים כאן עונה או שתיים ונעלמים למחוזות אחרים. בדרך הם פוגעים בכישרונות הצבריים בדיוק בשנים הקריטיות להתפתחותם. 

אם היו אלה שחקנים יהודים שבאו לישראל למצוא בית חם ועשו עלייה, ניחא. אנחנו בעד. אבל רובם ככולם מגיעים עבור הכדורסל, וחלקם אף עוברים תהליכים "חצי־חוקיים" ומוזרים. שיאן העיוות היה טיילור רוצ'סטי, אמריקני שכבר התאזרח במוטנגרו, שיחק בנבחרתה הלאומית ואז לפתע נתגלה שיש לו סבא יהודי בניו ג'רזי. חוק השבות המתוקן אפשר לו לקבל אזרחות ולשחק עונה, נוראית אגב, במכבי. אחריו אפשר לציין את סילבן לנדסברג, ממשפחה נוצרית אדוקה עם קעקוע של צלב גדול על הרגל, שבזכות אב יהודי זכה באזרחות ובמעמד של ישראלי. לא במקרה מכבי מובילה את המהלכים האלה, וקבוצות הליגה שמעוניינות לשמור על תחרותיות מתחקות אחריה. אפילו ארל וויליאמס הגדול עבר כאן תהליך אזרוח מזורז. 

ברודי. לדור המתאזרחים הראשון יש מקום בהיכל התהילה // צילום: אלן שיבר
ברודי. לדור המתאזרחים הראשון יש מקום בהיכל התהילה // צילום: אלן שיבר

השערורייה הגדולה של מעמד המתאזרחים היא הקלת המס. רוצ'סטי הגיע על תקן של ישראלי, אבל שילם מס כאמריקני. זה היה שיא השפל וזוהי הרעה החולה ביותר בכדורסל שלנו. הקלת המס שעליה נלחם לובי בעלי הקבוצות בראשות שמעון מזרחי, כדי להכליל שחקני כדורסל כמומחים תחת אמנת המס עם ארה"ב, הופכת שחקן אמריקני בינוני ליותר אטרקטיבי מכוכב ישראלי צעיר בעל פוטנציאל. זה הסעיף שעל משרד הספורט לבטל, ולאחר מכן ייפתרו כל שאר הבעיות. 

החוק החדש משמר את מעמד המתאזרחים הקיימים, וזה אולי עוד מובן. אבל גם לגבי החדשים אין שום מגבלה מעבר לכסף. שנתיים מיידית ללא קנס, והשאר עם קנסות זעומים, שמכוסים בלאו הכי על ידי הקלת המס, ועוד בונוס. זהו חוק גרוע וחסר שיניים, שמאפשר לקבוצות עשירות כמו מכבי ת"א והפועל ירושלים להחזיק שמונה זרים וארבעה מתאזרחים, ובעצם למחוק את השחקן הישראלי. 

תקן המתאזרח החדש חייב לחזור לימים הגדולים של הכדורסל הישראלי: רק אחרי שלוש שנים רצופות ומלאות בארץ, יכול שחקן לקבל תקן מתאזרח, ואז הוא מתחיל להיות ישראלי לכל דבר ולשלם מס כישראלי. זו הדרך היחידה להבטיח שמי שיגיע לכאן ויתמודד עם הצעיר הישראלי מהמגרשים שלנו על דקות משחק, יעשה את זה בהוגנות ומתוך כוונה אמיתית לקשור את עתידו בישראל. ואם לא, זר הוא.

רוצ'סטי. תקן של ישראלי, מס של אמריקאי // צילום: אודי ציטיאט
רוצ'סטי. תקן של ישראלי, מס של אמריקאי // צילום: אודי ציטיאט

מקומו של הכדורסלן היהודי הוא במדינת היהודים // יעקב מאיר

חוק המתאזרחים החדש, שמטיל קנסות כספיים כבדים על קבוצות שמחתימות שחקנים יהודים חדשים מחו"ל, למעשה מנסה להשיג את אותן המטרות של החוק הרוסי - שריון דקות לצברים בלי קשר ליכולתם המקצועית, ושיפור רמת השכר שלהם ללא קשר לתפוקה על המגרש - רק בדרך אחרת. 

במקום להבטיח לפחות 80 דקות לשחקנים הישראלים, כמו החוק הרוסי - החוק החדש מנסה למנוע משחקנים יהודים להגיע לישראל, ובכך להגדיל את מספר מקומות העבודה לילידי הארץ ובמילא גם את שכרם.

כפי שהחוק הרוסי לא שיפר את הרמה של הכדורסל הישראלי ושל הכדורסלן הישראלי - אפשר לראות את זה בתוצאות הנבחרת הבוגרת בעשור האחרון - גם חוק המתאזרחים לא ישיג את המטרה. להפך, הוא עלול לפגוע ברמה של הליגה.

אפשר להניח ששחקנים דוגמת ג'ייק כהן, טי ג'יי קליין, ג'ון דיברתולומיאו, ספנסר וייס, פרדריק בורדיון ואחרים, ששדרגו משמעותית את קבוצותיהם בעונה האחרונה - כהן הוא גם השחקן הכי טוב של נבחרת ישראל בשנתיים האחרונות - לא היו מגיעים לשחק בארץ אם החוק החדש היה חל בשנים האחרונות, ואת חלקם בוודאי שהיינו מפספסים. כך שהליגה וגם הנבחרת היו מפסידים שחקנים טובים, ולמה שנמנע זאת מאיתנו בעתיד?

קליין. נכס גם לחולון וגם לנבחרת ישראל // צילום: עודד קרני
קליין. נכס גם לחולון וגם לנבחרת ישראל // צילום: עודד קרני

מעבר לשיקול המקצועי, חוק המתאזרחים פוגע למעשה באחת המטרות המרכזיות שבגינן הוקמה מדינת ישראל - העלאת יהודים מרחבי העולם, או במילים אחרות, חוק השבות. גם אם מכל עשרה שחקנים שמגיעים לישראל, אחד ישתקע כאן וארבעה־חמישה אחרים ישחקו כאן תקופה ארוכה, יחזרו למדינת הולדתם ויהפכו לשגרירים טובים של ישראל, דיינו. 

הכדורסל הישראלי ונבחרות ישראל מלאים בבנים של יהודים טובים שעלו לישראל - תמיר בלאט, מייקל בריסקר, שון דוסון ועוד רבים וטובים. עד כמה שזה נשמע רע, חוק המתאזרחים החדש למעשה אומר לכל אותם יהודים "תודה רבה, אנחנו לא רוצים אתכם כאן, אתם תופסים את מקומות העבודה של הצברים".

הסוגיה הזו עוד תגיע לבג"ץ, וקשה לי לראות איך מינהלת הליגה ומשרד הספורט מצליחים לשכנע את השופטים להפלות יהודים שרוצים להגיע ולעבוד בישראל. אבל עוד לפני כן, הייתי מציע למקבלי ההחלטות להתעשת ולבטל את החוק החדש, שלא צפוי להיטיב עם הכדורסל הישראלי.

אכן, ישנה בעיה בכך שהמיסוי על אותם מתאזרחים זהה לזה של זרים שמגיעים מארה"ב בשעה שהם נחשבים ישראלים, ואכן ישנה פגיעה בשחקנים שנולדו בישראל. אך הדרך לתקן את אותן בעיות היא באמצעות תקנות חיוביות שייטיבו עם השחקן הישראלי, כמו מענקים לקבוצות שיעניקו דקות משחק משמעותיות לבוגרי מחלקות נוער בישראל, ולא באמצעות חוקים פוגעניים כלפי יהודים שרוצים לבוא ולשחק במדינת היהודים.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר