מאז שנות ה־70 היו מתאזרחים בנבחרת ישראל - אבל קאדין קרינגטון, שיערוך את הבכורה שלו במדים הלאומיים בסוף השבוע מול נבחרת אוקראינה, הוא מתאזרח ייחודי: שחקנה של הפועל ירושלים יהיה הראשון שמתאזרח כדי לשחק בנבחרת - חלק מטרנד שעובר על כדורסל הנבחרות בשנים האחרונות.
בעבר היו מתאזרחים רבים בנבחרת. הם שחקני הקבוצות בליגת העל, בעלי שורשים יהודיים או שנישאו לישראליות, ובמקסימום זירזו עבורם תהליכים כדי שיוכלו לשחק בה. זו הפעם הראשונה שבה זר מקבל אזרחות במיוחד כדי לשחק במדים הלאומיים, זר ייעודי לנבחרת. זו הפעם הראשונה שישראל מצטרפת לאותו טרנד, שקורה בהרבה נבחרות אירופיות. עכשיו אנחנו "ככל העמים".
המתאזרח נבחר על פי הסכמתו לשחק במדים הלאומיים, אבל גם על פי תפקידו. אריאל בית הלחמי סימן את הצורך בגארד יוצר, ובחר בקרינגטון בן ה־29, שזו עונתו השלישית בארץ. אם הוא היה הולך על תפקיד אחר, כמו שחקן פנים, היה זוכה באזרחות ישראלית.
הלחץ לעשות את המהלך החל אחרי הכישלון ביורובאסקט 2022. ראינו באכזבה איך נבחרת בינונית כמו פולין מגיעה עד לחצי הגמר, לא מעט בזכות המתאזרח איי.ג'יי סלוטר, ובעיקר איך ספרד החסרה לוקחת את התואר בזכות לורנזו בראון.
היום אנחנו כמו כולן. גם לנו יש מתאזרח שקיבל את התואר במיוחד. תקנון פיב"א מאפשר שיתוף של מתאזרח אחד במדי הנבחרת. כמעט אין כיום נבחרת ברחבי אירופה ללא מתאזרח, ויש כאלה שכבר יש להן מאגר שחקנים שממנו הן יכולות לבחור. בקיץ האחרון ג'וש ניבו קיבל אזרחות סלובנית, ולקבוצה כבר יש שני שחקנים שהתאזרחו למטרה דומה. אפילו נבחרת קפריסין החלשה, שתארח בקיץ בית באליפות אירופה, העניקה אזרחות לשחקן אולימפיאקוס מוזס רייט.
אפילו נבחרות שלא נהגו להשתמש במתאזרח הלכו עם הטרנד בשנים האחרונות: נבחרת יוון, שלא נהגה לעשות זאת, אזרחה לפני שנתיים את תומאס ווקאפ, ונבחרת קרואטיה זיהתה בעיה בעמדת הרכז ואזרחה את ג'יילן סמית' - אבל השיא היה אצל אלופת אירופה המכהנת.
היו בעבר מתאזרחים ששיחקו בנבחרת הספרדית, כמו סרג' איבקה וניקולה מירוטיץ', אבל לורנזו בראון היה הראשון שקיבל אזרחות במיוחד כדי לשחק בנבחרת, אחרי שנוצרה בה מצוקה בעמדת הרכז. האזרוח שלו עורר גל מחאות בספרד, אבל כשזה קרה הבנו שכנראה נפרצו כל הגבולות בנושא וגם כל המתנגדים שלו התבדו וקיבלו אותו למדים הלאומיים. גם נבחרת איטליה מחפשת אחרי מתאזרח ליורובאסקט הקרוב, ואפילו אלופת העולם גרמניה קולטת לשורותיה מתאזרח חדש בתקופה הזו - דילן אוסטקובסקי האמריקני.
למי שעוד היה לו מחסום בעניין הזה, הוא הוסר מזמן. כיום כולן משחקות לפי הכלל שאם לנבחרות האחרות יש מתאזרח - אז גם להן יהיה. למעשה, באירופה נותרו כיום מעט נבחרות שקבעו את הכלל לא להביא מתאזרח כנר לרגליהן: צרפת, שלאור מאגר השחקנים שיש לה לא צריכה בכלל לחשוב על כך, וכן סרביה, לטביה וליטא, שם עדיין משחקים עם החומר המקומי.
מדובר בעסקה משתלמת לשני הצדדים: הנבחרת המאזרחת מרוויחה שחקן איכותי, הרבה פעמים בעמדה שהיא חסרה בה, והשחקן מרוויח אזרחות אירופית שמעניקה לו מגוון אפשרויות רחב יותר ואופציות חוזיות משודרגות, כמו בליגות שבהן יש הגבלה על מספר האמריקנים שמותר לשתף בקבוצה. לכן, אזרחות אירופית תהווה עבור השחקן אפשרות טובה יותר לזכות בחוזה בליגה הזו. הרווח הנוסף שמקבלים שחקנים מסוימים בנבחרות מסוימות הוא גם התשלום הכספי עבור ההופעה בנבחרת.
הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם
להצטרפותלזכותו של קרינגטון יש לציין כי לפחות יש לו זיקה לישראלי ולליגה הישראלית, שבה הוא משחק בשנים האחרונות - בניגוד לכמה מקרים אחרים שבהם אי אפשר לראות שום קשר כזה. איזה קשר היה לבראון עם הליגה הספרדית מעבר למפגשים עם קבוצותיה ביורוליג, לניבו ולמייק טובי עם הליגה הסלובנית, לטי.ג'יי שורטס עם צפון מקדוניה, לקמאר בולדווין וג'ו תומאסון עם גיאורגיה או לקנדריק פרי עם מונטנגרו?
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו