כשסרחיו סקאריולו אמר בהפסקת המחצית, שמכבי ת"א הרבה יותר טובה, ומה שנשאר הוא לשחק על הכבוד, נזכרתי באפקט ההרתעה, שהיה אחד הנשקים הקטלניים והיתרונות המוחלטים של מכבי בשנותיה הגדולות, עם מיקי ומוטי, ואז עם שאראס ופארקר. קבוצות היו משאירות 10 נקודות כבר בנתב"ג.
בפעם האחרונה שמכבי התקרבה ליכולת מאיימת כזו היתה אולי בשיא עונת הקורונה (עם יאניס ספרופולוס) שנקטעה באיבה. והנה, לכבוד מארס המשוגע, אפקט ההרתעה חזר ובגדול. ורבי עודד קטש היה נותן בהם סימנים.
רוטציה מדויקת ויציבה
כשמכבי עלתה בחמישית היורוליג שלה נגד הפועל חולון ביום ראשון, זה היה מדד חזק של עוצמה. אני לא זוכר מתי מכבי פתחה באותו שבוע בליגה ובאירופה באותה חמישיה. המסר: אין מנוחות, אין חילופים סוציאליים, אנחנו אותה קבוצה עם אותה היררכיה בכל משחק, בלי קשר למסגרת.
זהו יתרון עצום ובעצם החלום של המועדון, מאז איים דיוויד פדרמן להציב שתי קבוצות נפרדות לליגה וליורוליג. בכל עמדה יש 2-3 שחקנים טובים שיודעים את מקומם ומבינים את תפקידם. מוסר השכל: חמישה זרים מספיקים. רק תבחרו נכון.
כח המטריצה
מכבי מתפתחת בגישה מטריציונית. השחקנים מתקדמים ברמה האישית, כולם בכושר הגופני והמקצועי הטוב ביותר שלהם העונה, כולם בריאים (קרדיט גדול לצוות האתלטיקה והרפואה), וכך הם מרימים את הקבוצה.
וכשהקבוצה מתעלה ומתקדמת, היא מהווה פלטפורמה לשחקנים להמשיך להתקדם, לתת צ'אנס לשחקנים שחייבים אקסטרה (דארן היליארד, יפתח זיו), ולהוריד עומס מהכוכבים.
השיטה חשובה יותר מכל שחקן בודד, וחלוקת הדקות והנקודות הבליטה את האיזון ושיווי המשקל. ועל כולם מנצח המאסטרו קטש, שמתקדם גם הוא ממשחק למשחק.
לרוב אין מגיע בספורט, אבל מגיע לקטש להוביל את מכבי ת"א להצלחה. זה טוב למכבי, לעודד, ולכדורסל הישראלי. זה טוב מוחלט.
ביטחון ושמחת משחק
אפקט ההרתעה קודם כל עובד פנימה, וניכר שהשחקנים נהנים להיות חלק מהאורקסטרה והצוות המנצח. מתי פעם אחרונה ראינו שחקנים מחייכים בצהוב? זה לא רק בגלל הניצחונות, זה בעיקר כי נוצר אמון בין השחקנים לקבוצה ולמאמן.
38 אסיסטים ורק 6 איבודים זו תוצאה של פירגון והבנת השיטה באופן עמוק. שבעה שחקנים בספרות כפולות, אחוזי קליעה מטורללים. סימנים של שמחה.
מבחן פתיחת המחצית השנייה
אז נכון שבולוניה לא היוותה יריב ממשי, אבל מאמן אותה אלוף אירופה לנבחרות, משחקים בה כוכבי על כמו בלינלי ושנגליה, והיא הרי ניצחה את מכבי בסיבוב הקודם. לכן כשעולים ביתרון 30 לרבע השלישי, יש פוטנציאל גדול להתדרדרות מהירה. אבל סימן טוב לבריאות הוא המשך המגמה והגדלת הפער, גם כשנכנסים יותר מחליפים.
כאמור השיטה מנצחת. מכבי יודעת ללחוץ אחרי עונשין, גם ביתרון גדול. מכבי יודעת להתקיף נגד איזורית, עם תרגילי התקפה דמויי NBA, והסתמכות על הבנת המשחק.
הלוגו של מכבי
מי שמסמל את הזרימה החיובית והחיבור הוא ג'ייק כהן, שחזרתו לחמישיה ייצרה את כל הנזכר למעלה. עם איי קיו הכדורסל הגבוה שלו, ההשכלה המקצועית ממכללת דיווידסון (כולל שתי הופעות בטורניר המכללות), הוא הופך את מכבי לחכמה יותר ויפה יותר. והכי חשוב, מרתיעה יותר. אף אחד לא ירצה את מכבי בהצלבה. ועכשיו, תביאו את מסינה.