יום הולדת 66 ללבאן מרסר, האיש באדום ובצהוב (13.1.1959)
לבאן מרסר הוא שם מיתולוגי בכדורסל הישראלי, שהשבוע לפני 66 שנה נולד בג'ורג'יה, ארצות הבררית, ואנחנו כאן לחגוג לו עם העלאת זכרונות.
אחרי שנבחר במקום ה-60 של דראפט 1980 על ידי סן אנטוניו ספרס, הוא לא קיבל את החוזה המיוחל ב-NBA והחליט לעשות עלייה לישראל. הוא אמנם לא תכנן לקבל את האזרחות לה זכה, ושהפכה אותו עם השנים לשחקן נבחרת הכחול-לבן, אבל ביום בו נחת בארץ הוא קשר את גורלו המקצועי איתנו.
מי שזכתה במכונת החסימות, אז בן 21, היתה הפועל תל אביב. עם גובה של 2.08 מ' הוא מהר מאוד הפך לבורג מרכזי במדים האדומים שאהבו אותו מאוד. איתם הוא הצליח לזכות פעם אחת בגביע המדינה ב-1984, אבל אחרי שמונה שנים הפתיע את כולם וחצה את הכביש.
רגע לפני, הוא כבר הפך כאמור לאזרח מדינת ישראל והצטרף לנבחרת, איתה העפיל ב-1987 לאליפות העולם. אך כאמור, משם, ב-1988, הוא הפך לצהוב וצירף עוד תשעה תארים למדף הפרטי שלו, חמש אליפויות וארבעה גביעים. הוא גם היה שותף לאובדן האליפות של מכבי לראשונה זה 23 שנה ב-1993.
מרסר גם היה גיבור הסדרה הדוקומנטרית "האגרוף", סמל ליריבות הגדולה בין מכבי להפועל, ושנקראה על שם האגרוף שהנחית על פניו של שחקן הפועל תומר שטיינהאואר.
הסופרבול הראשון: החגיגה הפרטית של גרין ביי פאקרס (15.1.1967)
בעוד קצת יותר משלושה שבועות תארח ניו אורלינס את הסופרבול ה-59, אליו שואפת להגיע אלופת ה-NFL בשנתיים הקודמות, קנזס סיטי צ'יפס. מבחינתה זאת תהיה עוד סגירת מעגל, לאחר שהשבוע לפני 58 שנה, בלוס אנג'לס, היא היתה שותפה למשחק הסופרבול הראשון, בו חטפה על הראש מגרין ביי פאקרס 35:10.
הסופר בול הראשון נערך לאחר ששתי הליגות המקצועיות של ארצות, ה-NFL וה-AFL, החליטו לאחד כוחות. זה קרה כאמור בינואר 1967, אבל ארבעת הסופרבולים הראשונים נערכו בזמן שכל אחת מהליגות עדיין פועלת עצמאית ובנפרד. האיחוד הגיע רק בעונת 1970/1971, בסיומה חל הסופרבול החמישי בסך הכל, אך הראשון תחת ליגה אחת.
שיאניות הזכייה בסופרבול הן ניו אינגלנד פטריוטס ופיטסבורג סטילרס עם 6 זכיות לכ"א, כשהפטריוטס הם שיאני ההופעות במשחק הגדול -11 פעמים. גרין ביי וקנזס, שהופיעו כאמור באותו סופרבול ראשון זכו בסך הכל 4 פעמים כ"א.
כמו תורה מנייסמית': היום בו נחשפו חוקי הכדורסל (15.1.1892)
השבוע לפני 133 שנה, אבי משחק הכדורסל, ד"ר ג'יימס נייסמית', חשף לראשונה את חוקי המשחק, שהפך מאז לעולם אחר לגמרי, ובמקור נולד רק מתוך צורך למצוא ענף ספורט שיאפשר לשחקני פוטבול ובייסבול לשמור על כושר בפגרות בין העונות ושאפשר לשחק אותו באולם סגור.
נייסמית' ביסס את הכדורסל על משחק מילדותו בסקוטלנד ולכן פעולת הכדרור בו היתה אסורה תחילה. עוד חוק ראשוני שהיום נראים מוזר: אחרי כל סל הקבוצות חזרו למרכז המגרש לכדור ביניים.
לזכותו של נייסמית' יאמר שהוא גם פעל לשיתוף נשים בענף החדש, ולאחר שהצליח להקים ליגה לנשים, הוא שינה חלק מחוקי המשחק כדי להתאימם למין היפה, שרק ב-1976 זכה להשתתף לראשונה בענף זה במשחקים האולימפיים. הגברים עשו זאת לראשונה כבר בברלין 1936, שם נייסמית', שעל שמו קרוי היכל התהילה של הכדורסל, העניק את המדליות לנבחרות הזוכות.
הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם
להצטרפותטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו