הסוף האולימפי של ברית המועצות (11.1.1988)
השינויים במזרח אירופה של סוף שנות ה-80 ותחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת השפיעו גם על עולם הספורט, בכל הענפים, כולל האירוע הגדול מכולם – המשחקים האולימפיים. השבוע לפני 37 שנה, מספר חודשים לפני קיום האולימפיאדה בסיאול, הכריזה ברית המועצות – שהיתה גם מעצמת מדליות אולימפיות – כי היא תופיע למשחקים בבירת דרום קוריאה, בפעם האחרונה. מיד לאחר מכן תגיע התפרקות מדינת הענק לכדי 15 מדינות, כולל רוסיה.
ברית המועצות השתתפה בסך הכל בתשעה משחקים אולימפיים, החל מהלסינקי 1952 (אז גם ישראל הצטרפה למשפחה האולימפית) וכאמור עד סיאול 1988, כשבאמצע היא מחרימה את משחקי לוס אנג'לס 1984. היא הספיקה לזכות עד פירוקה בלא פחות מ-1010 מדליות אולימפיות (שנייה בכל הזמנים עד היום), בחלוקה של 395 מזהב, 319 מכסף ו-296 מארד.
בהופעת הפרידה מהמשחקים סיימה ברית המועצות במקום הראשון בטבלת המדליות עם 55 מדליות זהב, 21 כסף ו-46 ארד, בסך הכל 132 מדליות. בכלל, בתשע האולימפיאדות בהן הופיעה, ברית המועצות סיימה שש פעמים בראש טבלת המדליות ושלוש פעמים כסגנית.
ומי היו האגדות האולימפיות של ברית המועצות? הרשימה ארוכה מאוד, אבל נזכיר שלושה גדולים במיוחד: הקופץ במוט סרגיי בובקה, שהעלה את הרף בענף לרמה אחרת ושלט בו שנים ארוכות רצופות שיאים; המתעמלת לריסה לאטינינה שזכתה ב-18 מדליות במשחקים, מחציתן מזהב; ולב יאשין, שוער הכדורגל שהוביל את הסובייטים לזהב בטורניר האולימפי של מלבורן 1956.
ב-NBA לא שוכחים את המשחק שלא נגמר (6.1.1951)
האמריקנים, שאוהבים את הכל בכמה שיותר גדול, עשו זאת גם באורכו של משחק הכדורסל, ובזמן שברחבי העולם משחקים 40 דקות, אצלם הושרש מהר מאוד משחק של 48 דקות. בזכות זה, אבל לא רק, השבוע לפני 74 שנה נרשם שיא NBA (וכנראה גם עולמי) שלא נשבר עד היום, עת שוחק בין אינדיאנפוליס אולימפיאנס לרוצ'סטר רויאלס משחק הכדורסל הארוך בהיסטוריה. זה קרה אחרי ששתי הקבוצות הגיעו להכרעה רק אחרי שש הארכות!
אינדיאנפוליס היתה זו שחגגה מותשת ניצחון אחרי 78 דקות מותחות, אבל אם ציפיתם לתוצאה מפלצתית – הפתעה. בשנות ה-50 של המאה הקודמת הכדורסל היה יותר איטי ומחושב (בחלק מההארכות לא נקלע אף סל), כך שבתום הדרמה שסירבה להיגמר לוח התוצאות הראה 73:75 בלבד לאולימפיאנס.
כשלבן סהר עוד היה עתיד בפרמייר ליג (6.1.2007)
בן שהר יסיים את העונה הזו כשהוא רגע לפני יום הולדתו ה-36, ואולי יחגוג עליית ליגה עם הפועל תל אביב ויתקרב לתליית הנעליים. עם זאת, השבוע לפני 18 שנה, הוא היה בתחילת דרכו, שם המשפחה עדיין היה סהר, והכל היו בטוחים שהוא בדרך לקריירה בפרמייר ליג, כשערך את הופעת הבכורה שלו באלופת אנגליה המכהנת צ'לסי.
זה קרה במשחק גביע מול מקלספילד, בו ניצחה קבוצתו 1:6 בדרך לזכייה בתואר. הוא שיתף פעולה במשחק הזה עם אנדריי שבצ'נקו ואף סיפר אז: "באתי עם ביטחון, לא הרגשתי נחות מאף אחד".
הוא ערך לאחר מכן עוד שלוש הופעות בפרמייר ליג, אבל לאן המריאה מכאן הקריירה של שהר? ובכן, הדגש הוא על המריאה, אבל במובן של טיסה ומעברים בין 15 מועדונים: שלושה מהם באנגליה (בליגה השנייה), שניים מהם בגרמניה, שניים נוספים בהולנד, וגם גיחות לספרד, צרפת, קפריסין ועד החזרה לישראל.
הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם
להצטרפותלמרות כל הנדודים האלה, דבר אחד בטוח, את הדקה ה-76 באותו משחק גביע זניח לכאורה בסטמפורד ברידג', הוא לעולם לא ישכח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו