אם זה על חוק החשמל ואם זה על כל חוק אחר, העימות הגדול בקואליציה בוא יבוא, והוא עניין של זמן, אף שמה שמחזיק את כל מרכיביה הוא החשש מהליכה לבחירות מוקדמות.
בינתיים, העימות הפומבי, שאינו הראשון ובוודאי אינו האחרון, בין רע"מ לבין איילת שקד, אמנם משרת את שני הצדדים - מצד אחד שקד קורצת למצביעי הימין, בייחוד בכל הקשור לדרישה למשילות בנגב, ומנגד, אנשי רע"מ, ובייחוד ח"כ וליד טאהא, שולחים מסר לבוחריהם עם לא מעט שרירים ואומרים שבידם לפרק את הממשלה.
עם זאת, עד כה רע"מ נוהגת כמי שסובלת מתסמונת האישה המוכה: חוטפת סטירות ממי שאמור להגן עליה (הקואליציה) אך מסרבת לספר למשפחתה (לבוחריה) על העלבונות והאלימות כלפיה, ולא פחות מכך - מנסה להשאיר את תדמיתו של מי שמכה אותה כחיובית כדי שלא לגרום לכל השכונה לדבר עליה.
מנסור עבאס לקח על עצמו סיכון גדול מאוד כמנהיג ערבי בישראל, בעצם כניסתו ההיסטורית לקואליציה. אבל עכשיו כבר אין לרע"מ הרבה אופציות, ולבחירות הבאות יהיו חייבים אנשי התנועה האסלאמית להגיע עם תוצאות וקבלות, לא רק הבטחות או הסכם קואליציוני שכל סעיפיו טרם בוצעו.
עם זאת, לא בקואליציה הנוכחית ולא בכל קואליציה אחרת - ימין, שמאל או מרכז - יכולות המפלגות הערביות, ובייחוד התנועה האסלאמית, להיות גורם משפיע כפי שנדרש ממפלגה אידיאולוגית: להשפיע, לצעוק ולזעוק בעת הצורך, להגיש או להתנגד להצעות חוק.
עד כה רע"מ עשתה ההפך ממה שהבטיחה לבוחריה, בייחוד בכל הקשור לזכויות להט"בים, לחוקי פונדקאות ולתמיכה בתקצוב להתנחלויות. בתקופת הבחירות לא רק הבטיחה שלא לתמוך או לקדם חוקים מסוג זה, אלא טענה כי זו הסיבה שהחליטה לפרוש מהרשימה המשותפת. אבל נדמה שהפרת הבטחות בחירות היא תופעה חוצת מגזרים בפוליטיקה הישראלית.
חלק מהגזירות שקיבלו על עצמם אנשי רע"מ, בעקבות הכניסה לקואליציה והתמיכה בה, היה הימנעות מאירועים פומביים בחברה הערבית. לא במקרה הוצמדה אבטחת שב"כ ליו"ר עבאס. יש פוליטיקאים ערבים שהיו רואים בצעד זה ישראליזציה מסוכנת, הנותנת לגיטימציה לשב"כ ולמאבטחיו והופכת אותם לחלק מהנוף באירועים הפוליטיים של המגזר.
כהתחשבות במצב הקואליציה, וכדי שלא להביך את ראש הממשלה בנט ומפלגתו, בחרו חברי הכנסת מטעם הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית שלא להגיע - בניגוד מוחלט למרבית מנהיגי החברה הערבית - לברך את ראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, השייח' ראאד סלאח, לאחר שחרורו מהכלא.
מי שהעז מאנשי רע"מ להגיע היה ח"כ מאזן גנאים, וזה בפני עצמו מסמן את חוסר ההרמוניה וחוסר הקו האחיד במפלגה. עם זאת, הגעתו קשורה יותר לכוונתו לחזור להתמודד לראשות עיריית סכנין, לאחר שהפסיד ב־2018 למועמד חד"ש. העיר סכנין נחשבת למעוז לא מבוטל של תומכי השייח' סלאח, והתמונה המשותפת של השניים יכולה בהחלט לסייע לגנאים לחזור לראשות העירייה, שם הוא משפיע יותר ברמה המקומית ואינו חייב להתמודד עם הצבעות קשות בכנסת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו