אתמול צייץ שר החוץ יאיר לפיד איחולים לחג העצמאות של ארה"ב, אך בטעות צירף אמוג'י של דגל ליבריה במקום של דגל ארה"ב. הטעות הזו הפכה לבדיחת היום ברשתות, אולם דווקא זה מאפשר הזדמנות לדון בצד מסוים של המורשת האמריקנית שמעט נשכח.
ראשית, הבלבול בין ליבריה לארה"ב בהחלט מובן. דגלה של ליבריה דומה לזה של ארה"ב. והסיבה פשוטה: השורשים של ליבריה נעוצים בעבדים ששוחררו בארה"ב בתחילת המאה ה־19, שבסיוע ממשל ארה"ב קיבלו כ־100 אלף דולר לאדם כדי לחזור ליישב חבל ארץ במערב אפריקה. שם המדינה, ליבריה, נובע מההערכה הגדולה של המייסדים לרעיון החירות - ליברטי באנגלית. ועוד: בירת המדינה נקראת מונרוביה על שם הנשיא החמישי של ארה"ב, ג'יימס מונרו, שסייע להם לקבל מימון לפיתוח ההתיישבות.
אנקדוטה היסטורית זו חשובה במיוחד היום, כאשר כל כך הרבה משאבים מוקדשים להכתמת ארה"ב ב"גזענות ממסדית", כביכול היא נוסדה על גזענות ועל אפליה. אין צורך בטיעונים מלומדים כדי להפריך טענות אלה. מספיק לראות את המספר האדיר של מהגרים בלתי חוקיים שמוכנים לסכן את חייהם כדי להגיע לחופי ארה"ב.
הכלכלן תומאס סואל הציג בכמה חיבורים את ההיסטוריה האמיתית של העבדות. ממצאיו מאלפים: העבדות קיימת מקדמת דנא בכל מקום בעולם, ודווקא בין אותם גזעים: לבנים משעבדים לבנים, שחורים משעבדים שחורים, מוסלמים משעבדים נוצרים, וכן הלאה. אירופאים נמנעו מכניסה לעומק היבשת באפריקה, וסחר העבדים הבין־גזעי התבסס למעשה גם הוא על לוכדי עבדים אפריקנים שפעלו בפנים היבשת ו"ייצאו" את העבדים ללבנים בנמלים שבערי החוף.
היות שהעבדות היתה מוסד מקובל, ברוב המקומות בעולם לא היתה בכלל דילמה מוסרית בעניין. זה היה חלק מאורח החיים. המיאוס כלפי העבדות הגיע מאנגליה, שפעלה לסיים את העבדות בכל הקולוניות שלה והשקיעה מאמץ רב כדי לעצור ספינות עבדים בלב ים. היא גם לחצה על צרפת לשתף פעולה. הבעיה המוסרית הטרידה גם את מייסדי ארה"ב ורבים אחרים, שהתחבטו בסוגיה אבל התקשו בפתרונה. בסופו של דבר, ארה"ב היא המדינה היחידה בעולם שיצאה למלחמה כדי לסיים את העבדות. חצי מיליון לבנים מתו במלחמת האזרחים, 300 אלף מתוכם מהצפון.
אמריקה לא חפה מפשעי הגזענות שבעברה, אבל דווקא היא אמורה להיות מופת להתמודדות ולהתמסרות לחירות ולשוויון. רק תעמולה רדיקלית וזדונית יכולה לתייג מדינה כזו כגזענית וכמרושעת.
ארה"ב היא מהמדינות הבודדות בעולם שבהן המראה והמוצא אינם מהווים חסמים משמעותיים. האם מישהו יכול לדמיין אדם שחור או לטיני מכהן כנשיא סין או גרמניה?
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו