כמעט כל הישראלים זוכרים את הערב שבו נכנס חוק הלאום לספר החוקים של מדינת ישראל. זה היה ערב מרגש עבור רבים, חלום ארוך-שנים הפך למציאות בת-קיימא. ובאותה הנשימה - תמונות המחאה הדרוזית נגד חוק הלאום שהתקיימה בכיכר רבין קיימות גם הן בזיכרון הקולקטיבי של רבים. אלפים מבני העדה התייצבו בכיכר באותו ערב, וקראו בקול רם ואחיד מילה אחת: "שוויון".
המאבק המיתולוגי של ראשי העדה החל ב-2018, בסמוך לחקיקה. המרירות שהשאיר החוק, שסומן על ידי רבים כנקודת שבר ביחסים בין העדה למדינה, נוכחת עד היום. אמנם המורכבות של תיקונו ניכרת, והנוסח של חלק מסעיפיו ומידת השפעתו נתונים לוויכוח, אך האטימות וההתעלמות מצד המחוקקים לכל הצעה לתיקון מצד ראשי העדה הותירה את בני העדה חסרי אונים ומאוכזבים. המאבק הפייסני שלנו נכשל.
פוליטיקאים יודעים היטב כי השימוש במאבק הדרוזי כקלף מיקוח בעיתות משבר ומלחמה מבטיח תשומת לב תקשורתית. כך הם זוכים לחשיפה בפריים-טיים על גב העדה. במפלגות של חלק מהח"כים הללו אין אפילו מועמד דרוזי אחד, אף שבערב הבחירות שלטי החוצות הבטיחו שהם הבית של כולם.
ח"כים ששירתו בעמדות מפתח בקואליציה בחרו לא לקדם תיקון לחוק. חוק הלאום פחות עניין אותם. חלקם נעדרו מההצבעות על תיקון החוק בעת כהונתם בממשלה - מה שלא הפריע להם להתגאות ביכולתם לתקן את החוק בביקורי הבית והניחומים שלהם אצלנו, ותמיד להבטיח לבני העדה את התיקון המיוחל "כשנהיה בשלטון". אך ברגע האמת, כשהם מחזיקים בתפקידי מפתח ומבטיחים שהגיעה הגאולה ושהחל עידן הזהב של המדינה - הם הפנו גב בחוסר רגישות מופגן, ללא הסבר ובציפייה לקבל את אמוננו בשימוש החוזר במילה "אחינו".
פוליטיקאים יודעים היטב כי השימוש במאבק הדרוזי כקלף מיקוח בעיתות משבר ומלחמה מבטיח תשומת לב תקשורתית. כך הם זוכים לחשיפה בפריים-טיים על גב העדה. במפלגות של חלק מהח"כים הללו אין אפילו מועמד דרוזי אחד, אף שבערב הבחירות שלטי החוצות הבטיחו שהם הבית של כולם.
לא עוד הבטחות סרק
מתוך הבנה עמוקה של המציאות, אין בכוונתנו לבטל את החוק, אך אנו דורשים את הוספת ערך השוויון, שהיעדרו מחוקי היסוד במדינה לא תואם את רצון הציבור. כמו כן, יש להגדיר את החוק כדקלרטיבי ברוח פסיקת ביהמ"ש העליון בנושא, תוך שמירה על ערכי היסוד של החוק - מדינה יהודית ודמוקרטית.
תפקידה של האופוזיציה הוא לבקר את הממשלה ולספק אלטרנטיבות. גם התעלמות הממשלה מהצעות התיקון לחוק הלאום מחייבת ביקורת, אך השימוש הציני שהאופוזיציה עושה במאבק הדרוזי הוא פופוליסטי. הבטחות ריקות ונוצצות מצד ח"כים שאך לפני זמן קצר היו בעמדות השפעה ולא שינו דבר הן כזריית חול בעינינו.
אנו לא מוכנים לקבל עוד הבטחות סרק שנועדו להשתיק אותנו, או את הגישה שמאדירה את העדה הדרוזית ואת צרכיה למטרות פוליטיות - גישה שמהווה זליגה מכל אתוס מוסרי מקובל. יש באופוזיציה ח"כים ישרים המעוניינים בפתרון אמיתי, אך היעדר תמיכה מצד הקואליציה בתיקון פוטנציאלי משאיר את הצעותיהם במגירה.
מצופה מכל חבר קואליציה לנהוג באחריות ולתמוך בהצעות האופוזיציה, אלא אם הקואליציה כבר העלתה הצעה דומה לדיון בממשלה או בכנסת. אם לא יבוצע מאמץ כן מצד הקואליציה והאופוזיציה לקדם תיקון משמעותי לחוק - נשקול מחדש את תמיכתנו בבחירות הבאות.
הכותב הוא פעיל פוליטי, לשעבר נציג העדה הדרוזית במועצת התלמידים והנוער הארצית
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו