הגדרה עצמית־לאומית אינה זכות בלעדית | ישראל היום

הגדרה עצמית־לאומית אינה זכות בלעדית

ציוֹנים - אלה הסבורים שיש לעם היהודי זכות להגדרה עצמית־לאומית - מבססים את עמדתם על הזכות הכללית המוקנית לקבוצות לאומיות להגדרה כזאת, שפירושה המעשי הוא מדינה "משלהם". אם לצ'כים, לנורבגים ואולי גם לסקוטים ולקטלאנים מגיעה מדינה משלהם, מדוע לא ליהודים? ואם כך הדבר, מה יכול להיות פסול בעיגון זכותם זו של היהודים ב"חוק הלאום"? התשובה היא שליהודים אכן זכות למדינה משלהם, אבל הטעם שביסוד זכות זו מסייע לראות את הבעייתיות בחוק המוצע.

שכן מדוע לקבוצות לאומיות יש זכות להגדרה עצמית, בין במסגרת מדינה, בין במסגרת אוטונומיה מסוימת הניתנת להן (כמו לסקוטים במסגרת הממלכה המאוחדת, או לקטלאנים בספרד)? בעיקר משום שלתרבות של בני אדם חשיבות עצומה בזהות שלהם, ויש להם אינטרס חזק להנכיח את תרבותם ברשות הרבים שבתוכה הם חיים. יש להם אינטרס שהשפה שהם מדברים בבית תהיה גם השפה שידברו בה בבתי הספר ובתקשורת; שהחגים שלהם יצוינו בכיכרות; שהמוסיקה שלהם תתנגן ברדיו; שהדת שלהם תיוצג באירועים ציבוריים. אינטרס זה קשור לרצונו של אדם לחוש בבית גם כשהוא יוצא מביתו, לא להסתיר את זהותו. 

הצדקה מרכזית להגדרת המדינה כיהודית כחלק מחוק מבוססת אפוא על טעמים אלה. זו מדינה שבה התרבות היהודית והשפה היהודית מונכחות ברשות הרבים. זו מדינה שבה כל יהודי יכול להרגיש בבית ויכול להחצין את יהדותו במרחב הציבורי באופן אותנטי, בלא להסתיר אותה ובלא שיהיה נבוך בגללה.

אבל מאותם טעמים, גם לפלשתינים החיים במדינה יש אינטרס מובהק בפיתוח תרבותם ובהנכחתה ברשות הרבים. יש להם אינטרס לשמר את השפה, את אוצרות השירה והספרות שלהם. הם זקוקים למערכת חינוך מוצלחת שתנחיל את תרבותם לדור הבא, והם זקוקים לצעדים שונים מצד המדינה כדי שירגישו בבית במרחב הציבורי בארץ.

על פניו, ככל שאדם יותר "לאומי" בהשקפה הפוליטית־אידיאולוגית, כך הוא מחויב לתמיכה בזכויות הקיבוציות של הפלשתינים בישראל, שהרי הנימוקים הפילוסופיים־מוסריים לטובת ההגנה על התרבות היהודית מחייבים גם הגנה על התרבות הפלשתינית. מיותר להוסיף שזכויות הן מטבען אוניברסליות; לא ייתכן שליהודים תהיה זכות כלשהי על בסיס טעם מסוים ואילו לפלשתינים לא תהיה זכות לאותו דבר כאשר אותו טעם חל גם עליהם.

חוק הלאום עושה את ההפך. בעוד הוא מעצים את זכותם של יהודים להגדרה עצמית לאומית, ובכך מבטא הבנה נכוחה של חשיבות התרבות והלאומיות עבור בני אדם, כשהוא מגיע לפלשתינים הוא מדגיש שהם ייהנו רק מזכויות אישיות בלבד. לעניות דעתי קיימת בעיה גדולה ביישוב חוסר קונסיסטנטיות זה.

הכותב הוא חוקר בכיר ליהדות ומשפט במכון הרטמן ואונ' חיפה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר