4 שנים ל-"שני ללא בשר" - הישראלים מוכנים לשינוי עמוק? | ישראל היום

4 שנים ל-"שני ללא בשר" - הישראלים מוכנים לשינוי עמוק?

צמצום של מזון מהחי בתפריט ומעבר לתזונה צמחית הוא ענין רציני בישראל. אפשר אפילו לומר שאנחנו מהמדינות המובילות בנושא בעולם. לפעמים זה מגיע ממקום של חמלה לבעלי חיים, לפעמים מסיבות של בריאות, לפעמים מסיבות של שמירה על הסביבה. 

בעוד שנושאי בריאות וחמלה כלפי בעלי חיים הם טיעונים מוכרים יותר בנושא של צמצום של צריכת מזון מן החי, הטיעון הסביבתי הוא שחקן חדש יותר בתחום, שהולך וצובר לו מעמד. המודעות לנושא גברה מאד בעקבות הצהרת האו"ם לפני כעשור, שמצאה את המזון מן החי היא הפוגעת הראשית בסביבה, בכל קטגוריה, ויותר מכל תעשיה אחרת. מאז, רבים המחקרים בנושא השפעתה על הסביבה, ואיתם גם מחקרים המתיחסים לפוטנציאל האדיר להיטיב דרך מעבר לתזונה צמחית.

כמו בהרבה עניינים של סביבה, גם כשמדובר באוכל, הפגיעה שנעשית בשמנו היא נסתרת מן העין, והמחיר האמיתי של המוצרים לא באמת נאמר ב"מבצעים". כך גם לגבי המחיר האמיתי של מזון: ידעתם שהפקת ליטר אחד בלבד של חלב פרה צורכת עד כדי 1,000 ליטרים של מים?; ש-91% מהיערות שנכרתים באמזונס הם לצרכי תעשיית המזון מן החי, ובראשם גידול מזון להאבסת בעלי חיים?; שלולי תרנגולות הם מקור ראשי לפליטות אמוניה?; ששליש מהיבשה הקיימת בעולם משמשת לתעשיית המזון מהחי?; שהדגים עומדים להיעלם ממש?; שפסולת אורגנית מבתי מטבחיים (כמו דם, איברים לא אכילים, פגרים ושאר דברים שלא נעים לחשוב עליהם) היא גורם עיקרי לזיהום מקורות מים?; שהיעלמות של מינים ביולוגים של צמחים ושל בעלי חיים קשורה קשר הדוק לגידול בעלי חיים למאכל? ואם אלה נשמעות כמו בעיות רחוקות מן העין, זה הזמן לזכור שהסביבה פוגשת את כולנו, אפילו בפעולות הבסיסיות ביותר ביום-יום: במי השתיה, באיכות האוויר, בחיפוש אחר מקום לטייל בו בסופ"ש, בבחירת הבגדים שכבר לא תמיד תואמת לעונת השנה. 

לכל פעולה שלנו יש השלכה סביבתית, ויש משהו מאד עצמתי בהכרה בכח הבחירה האישית של של כל אחד ואחת, וההזדמנות לבחור בחירה תזונתית אישית שהיא בעלת השפעה גלובאלית. כמה הזדמנויות כאלה כבר יש? תזונה צמחית תשתמש בהרבה פחות משאבים: פי עשרות פחות מים, שטחי קרקע, שימוש בחומרי דישון ואנטיביוטיקה, אנרגיה ושימוש בדלקים פוסיליים, והיא כמובן תשתמש בהרבה פחות צמחים, שלא יעברו דרך קיבות של מיליוני בעלי החיים שבתעשיה הזו. על הדרך נהנה מעושר קולינרי, נשמור על הבריאות שלנו, נמנע סבל מבעלי חיים, ונחסוך פגיעה סביבתית שהרי בעצם לא היינו רוצים ורוצות בכלל שתיגרם בשמנו.    

בעצם, השינוי בתפריט הוא לא כל כך מורכב. אחת הדרכים להיכרות עם אורח החיים של תזונה צמחית היא מיזמים כמו דוכני טעימות, עלונים, ופרוייקטים כדוגמת "שני צמחוני"- פרוייקט פעיל בכ-45 מדינות, כולל אצלנו. בישראל חוגגת עמותת "שני צמחוני" 4 שנים בדיוק השבוע וזה זמן טוב לאחל מזל טוב ולהעריך את עשייתה. שלל מתכונים לאוכל טעים מהצומח זמינים לכל ברשת, מגוון המסעדות הטבעוניות הולך ועולה, וגם מגוון המנות הטבעוניות במסעדות שאינן כאלה, וחומרי הגלם כמו ירקות, פירות, דגנים וקטניות זמינים מאוד ואפילו לא יקרים. 

אז הנה עוד הזדמנות לעשות טוב לסביבה, ועל הדרך לעשות טוב גם לבעלי החיים ולבריאות שלנו. אנחנו ממחזרים נייר, מחזירות בקבוקים לפיקדון, בוחרים בלחצן החצי להדחה בשירותים ואפילו מפרידות אשפה לקומפוסט. כל אלה משמעותיים ונהדרים,  אבל הם מתגמדים לעומת ההשפעה של בחירות המזון שלנו על הסביבה. אז בואו נתקדם גם לשם! 

הכותבת היא מובילת המאבק לצמצום מזון מהחי בארגון "מגמה ירוקה"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר