את מצעדי הנשק וליטופי הקנים ביום העצמאות צריך להפסיק. זו מחלה ישראלית מידבקת מדור לדור שאין לה תרופה אלא בהסבר, שהורים בטוחים שלגדול בריא זה להתחבק פעם בשנה עם טנק מרכבה סימן 4, לחבוש כומתה של צנחן, להתנשק עם רובה תבור ולהרים עיניים אל־על לעבר מטס בוהק של מטוסי קרב.
חברה בריאה היא חברה שלא מאדירה כלי נשק ומשחית. המשורר ברטולד ברכט כתב כשנה לפני מלה"ע השנייה: "גנרל, הטנק שלך הוא רכב חזק, הוא רומס את היער, הוא מוחץ, מאה אנשים. אבל יש לו חסרון אחד: הוא זקוק לנהג. // גנרל, המפציץ שלך חזק. הוא טס מהר מן הסופה, הוא עומס יותר מפיל. אבל יש לו חסרון אחד: הוא זקוק למכונאי. // גנרל, האדם שמיש מאוד. הוא יודע לטוס, הוא יודע לרצוח. אבל יש לו חסרון אחד: הוא יודע לחשוב".
כלי הנשק המוצגים לראווה בחלון ההזדמנויות של יום העצמאות, ראוי שיהיו מאופסנים בימ''חים ובבסיסים. מדינה לא צריכה לגדל את ילדיה כחיילים במחסנית החירום שלה. את יום העצמאות אפשר להקדיש לאליפות השחמט לילדים עד גיל 7, לבניית ארמונות חול בים, לעידוד קרנבל של בתי ספר המציגים חידושים והמצאות, לתחרויות רובוטיקה אזוריות. מפעלי הטכנולוגיה הגבוהה יפתחו שעריהם לקהל הרחב ויספרו על הישגי התעשייה הישראלית, מעבדות האקדמיה יזמינו נוער להכיר את מחקרן ועוד. חגיגה אזרחית ולא צבאית.
תערוכות הנשק וההתפעלות מעוצמתו הן שארית חולה מהמצעדים הצבאיים שהיו בעבר במרכזי הערים. מדינות מעטות ממשיכות בתהלוכות צבאיות ומציגות טילים וטנקים בפני אזרחיהן; איננו רוצים להימנות עימן. איראן וצפון קוריאה הן מהמובילות בשחצנותן הצבאית. להיות אור לגויים משמעו להיות חברה אזרחית מפוארת ולא חברה המעודדת אינדוקטרינציה צבאית לבני 5.
חינוך לשלום מתחיל בהסרת הסממנים הצבאיים מחיי ילדים. האדרת כלי הנשק, הערצתם והבאתם לדרגה של כמעט קדושה, הן תוספת משמעותית ומיותרת לחוויית הקיום בישראל, כמקום מסוכן שחיים בו על החרב והנשק המודרני.
צריך לתת לדור הצעיר תקווה ושמחה ביום העצמאות, ולא לפאר תרבות צבאית שמחירה שכול ומוות. השתעשעות בצעצועי נשק אימתניים מטפחת דור שלם הרואה אותם חלק מחייו. אנחנו לא צריכים לוותר על הצבא, אבל לבטח שלא להפוך אותו למובן מאליו ולחלק מחיינו. שכפול מיצגים צבאיים שנה אחר שנה גורם להפסיק לחשוב ולהתנהג כאוטומטים.
הרשת מלאה בתמונות של אבות ואימהות גאים שבילוי החג שלהם עם ילדיהם היה הסתופפות בתערוכות נשק. תמונות כאלה אינן מוסיפות כבוד לעצמאות ישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו