סיפורה העצוב של הגימנסיה ברחביה, שהפכה למדגרת ומפיצת קורונה, לא אירע במאה שערים, בזרמים הקנאים של החרדים המנותקים מהתקשורת, אלא בלב המיינסטרים הישראלי. באופן פרדוקסלי הוא פועל יוצא של תקשורת, פוליטיקאים ולוביסטים, שלחצו על פתיחת המשק.
כל עוד סוגיית ההתמודדות עם מגפת הקורונה הייתה בתווך שבין בריאות וכלכלה, ניצח משרד הבריאות בעזרת עם ישראל החכם, שהעדיף את החיים על פני איכות החיים ואת הידוק החומות סביב המשפחה, על פני התזזיתיות האופיינית לישראלים. זה היה ממש נס.
ונס בתוך נס היה שגם התקשורת גילתה אחריות. המשמעת הלאומית התנהלה בלכידות. אולם בשבועיים האחרונים הלכידות והמשמעת נפרמו. ראשונה הייתה תל אביב, שברחובותיה וחופיה מצפצפים בגלוי על הוראות הבידוד והמסכות. אותה תקשורת ששלחה צלמים ושדרנים לצלם הדלקת מדורת ל"ג בעומר במאה שערים ולצוד את מפירי החוק בקצוות בני ברק, לא רק שלא גינתה את מפרי החוק בתל אביב, אלא הפכה אותם למובילי דעת קהל.
השלב השני החל כשנכנסו לתמונה לוביסטים של המגזרים השונים, ולחצו על פתיחת ענפי המשק. בעקבותיהם ראשי ערים תבעו לפתוח את המסעדות ומקומות הבילוי ולהחזיר את בתי הספר ואת כל התלמידים לשגרה מלאה, "על אחריותם". זאת, למרות הקושי בשמירה על כללי הזהירות בבתי הספר. בכך, בתי ספר הפכו למדגרות קורונה. משרד הבריאות נכנע ללחצים, וכך נפרצו כמעט כל הגדרות.
מה עושים כעת?
א. עוצרים את המרוץ להחזרת המשק והחיים לשגרה. חוזרים להקשיב למדענים המסבירים שהקורונה לא הלכה לשום מקום, ודוחים בשאט נפש את הקונספירציות כאילו אין קורונה והכל המצאות לצרכים פוליטיים. מקשיבים לקול המוסר הפנימי האינטואיטיבי, שעדיפה שמירת החיים מקיצורם, תוך כדי לקיחת סיכונים. את סיפורי האקסטרים השאירו לחובבי הז'אנר. יש לחזור קצת לאחור לצורך התארגנות חשיבה מחדש. יש מי שעושים זאת כבר – כך למשל בציונות הדתית החליטו קהילות רבות להמשיך בנוהל החרום, ולהתפלל מחוץ לבתי הכנסת, לאחר שהפנימו שההחלטה על פתיחתם הייתה תוצאת לחצים. כך גם בחסידות גור, שבה לא פתחו את בית המדרש המרכזי עד היום, גם לא בשבועות.
ב. לשקול לצמצם את הנוכחות בבתי הספר - שממילא מסיימים בחודש יולי את שנת הלימודים. אל נהפוך את ילדינו לשפני ניסוי בסוג של מדגרות קורנה. יש לסייע למורים והמנהלים בהתמודדות עם דרישות הקורונה, באמצעות גיוס הורים ומתנדבים. במועצות האזוריות, יש לקיים את הלימודים ביישובים, עם מורים תושבי המקום שילמדו במקומותיהם בקבוצות קטנות עם גילאים שונים.
ג. על המשטרה לחזור ולאכוף את הוראות הקורונה בחבישת מסכות ואיסור התקהלויות. כשהמשטרה רוצה היא יודעת לעשות זאת. התחושה היא שהיא מעדיפה סנכרון עם התקשורת והאליטות על ביצוע תפקידה ללא משוא פנים. עליה לזכור שהיא זרוע הביצוע של החלטות הממשלה.
ד. עד אז – וגם בהמשך - דרושה משמעת עצמית וולונטרית. כל עוד לא כופים את תקנות הבריאות המרחבים הציבוריים לא בטוחים - שמרו על עצמכם. השתדלו לא לנוע במרחבים לא מוגנים, לקנות רק במסעדות שבהן שומרים על חבישת המסכות והריחוק. קנו רק במרכזי קניות ורשתות שבעליהם מקפידים על תקנות הבריאות ואינם מאפשרים צפיפות. הכריזו על סוג של שביתה מרצון מול ההקלות שמרשים לעצמם בתי עסק או עיריות.
עדיף להחמיר עם עצמנו ולשמור על החיים על פני קלות הדעת שמתרחשת בימים האחרונים. נגיף הקורונה הוא סיכון רציני, ונשמרתם לנפשותיכם מאוד!