מהאנשים שהביאו לכם את "לאתרג אותו" ואת "אמת לשעתה", קבלו את "בדיקת עובדות". עורכי החדשות הוקסמו מהטריק החדש שהתקשורת האמריקנית המציאה - בדיקת עובדות בזמן שפוליטיקאי רפובליקני נואם. כשחקנים פוליטיים שכבר לא טורחים להעמיד פני אובייקטיבים, הם מתנפלים בחקיינות פרובינציאלית על הנשק הנוצץ החדש להנדוס תודעה - כשנתניהו נואם, כמובן. מרוב התלהבות הם שכחו פרט קטן ושולי: הם משקרים כל הזמן, והנשק הזה עלול להתהפך על ראשם.
"כשהשקר הוא נר לרגליך, אל תתעסק עם בדיקת עובדות", זה אמור היה להיות פוסטר האזהרה על הקיר בקונטרול, אבל הם שכחו לתלות אותו והצרות במוקדם או מאוחר צפו כשמן על מים. תוך כדי שידור נאומו של נתניהו, בערוץ 13 השתוקקו לשחק אותה CNN ומיקמו על המסך ריבוע שמאותת לצופה בכל פעם שנתניהו משקר. מה העלה גלאי השקר? זה הליכוד שהפר ראשון את ההסכם הקואליציוני ולא מפלגת כחול לבן, כפי שנתניהו טוען, כלומר משקר.
אלא שהם לא תיארו לעצמם שמישהו יבדוק את בודקי העובדות. הפרשנים הפוליטיים בטלוויזיה שלנו רגילים למכור לציבור מה שמתחשק להם באין מפריע. אם הם קבעו, אז "הליכוד הפר את ההסכם" זו עובדה, וכל שנותר הוא לשבת בפאנל ולהסביר אותה, למשל למחזר את הלהג הקבוע על "נתניהו דואג רק לעצמו", "הוא מנסה לחמוק ממשפט" או "קץ הדמוקרטיה" או כל התשובות נכונות. סביר להניח שאף אחד לא היה בודק אותם, ולמעט כמה סטטוסים ברשת, הם היו יכולים להמשיך בשגרת המניפולציה והנדוס התודעה כפי שהם עושים כבר שנים.
אבל משבצת העובדות שלהם, כלומר הריבוע הקטן שלתוכו מתכנסת האמת האבסולוטית שאין לערער עליה - גירתה את בלוטת האמת בקרב אנשים שסולדים ממניפולציות. זה לא לקח הרבה זמן עד ששומרי הסף של האמת התגלו כשקרנים מוטים. בזמן שהם טוענים שנתניהו משקר והם מביאים את ה"עובדות", אחרים הוכיחו באותות ובמופתים, ועם הרבה פחות טקס בישבן, שכחול לבן הפרה את ההסכם הקואליציוני כשאנשיה הצביעו ללא הסכמת הממשלה על חוק ההמרה.
היה אפשר לחשוב שבודקי העובדות שהתגלו כחרטטנים דלוחים יתנצלו או לכל הפחות יודו בטעות. במקום זאת הם יצאו למתקפה על מי שעלה עליהם. שום דבר לא יזיז את רביב דרוקר מעמדתו, גם לא העובדות, והוא כילה את כעסו בגיא זהר, שדווקא מתייחס ברצינות למילה "עובדה". אבל תגובתו של דרוקר, ושל כמה מעמיתיו, משקפת אמת פנימית עמוקה על תקשורת השמאל: לא רק שאנשיה כבר לא מסוגלים להבחין בין עבודתם העיתונאית לבין פעילות אקטיבית על המגרש הפוליטי, הם כבר הפסיקו להבחין בין שקר לאמת.
וכשהטיפוסים האלה מציבים את עצמם ביוהרה שאין קצה לה כ"בודקי העובדות" וכשגרירי האמת המוחלטת עלי אדמות, נחשפת עוד עובדה: "רק לא ביבי" זו "אמת" שמבחינתם מאפשרת להשליך לאלף אלפי עזאזל את הקונספט המיושן והחבוט הזה של אמת אובייקטיבית. חבל על הוויכוח, הלוא זה כתוב מפורשות על הריבוע בצד המרקע.