מה הקשר בין אהוד אולמרט, כלא מעשיהו וגיבור תנ"כי? • על פי איזו נורמה בחר יאשיהו פינטו לפעול, רגע לפני כניסתו לכלא? • ואיך "שלום עכשיו" עוזרת לשמור על ממשלת נתניהו?
השבוע התעשרו מתקני האירוח של המדינה בשני אח"מים: אהוד אולמרט, ראש הממשלה לשעבר, ויאשיהו פינטו, שיש המכנים אותו "הרב". אולמרט נשלח לכלא מעשיהו, שנקרא על שם המעשיות שנהג לספר, כמו זו שאילו רק היו נותנים לו עוד יומיים כראש ממשלה, הוא היה מביא לנו שלום עולמי.
אבל האמת היא שמקור השם מעשיהו הוא באחד מאבות אבותינו, אדם הנזכר בספר ירמיהו והיה אחד השומרים של הכניסות לבית המקדש הראשון. תפקידו של אותו מעשיהו היה דומה לזה של שומרי השב"ס המחטטים בכליהם של המבקרים בכלא. אותו מעשיהו מימי בית ראשון היה אמור לוודא שאנשים המגיעים לבית המקדש לא הגיעו כדי לארגן מהומות במקום, ובין השאר אינם נושאים כלי נשק.
ובחזרה לאולמרט, שפירסם עם כניסתו לכלא הודעה שבה אמר: "בלב כבד אני מקבל על עצמי את גזר הדין", והמשיך עם: "אני כופר מכל וכל באישומי השוחד". אז רגע, הוא מקבל את גזר הדין שהרשיע אותו בשוחד, או לא מקבל?
מה שמזכיר את הסיפור שקרה לפני שנים ברוסיה. הצאר ניקולאי הגיע לביקור בכלא הגדול של מוסקבה. נכנס לתא הראשון, והאסיר שהיה שם קם לכבודו.
שאל הצאר: "מה שמך, על מה ולמה אתה יושב בכלא?"
ענה האסיר: "שמי ליאוניד בוריסייביץ' והורשעתי בשוד מזוין, אבל אני חף מפשע".
יצא הצאר מהתא, והלך לתא הבא אחריו.
שוב שאל הצאר את האסיר שהיה שם: "מה שמך ולמה אתה בבית הכלא?"
ענה האסיר: "שמי ואדים שפיצקי והריני פה אחרי שבית המשפט הרשיע אותי באונס, אבל אני חף מפשע".
גם בתא הבא שאל הצאר לשמו של האסיר ומדוע נכלא, וגם שם ענה האסיר שהוא חף מפשע, וכן הלאה בכל תאי הכלא, עד שהגיע לתא האחרון, שבו ענה לו האסיר כך: "שמי אברהם לוי, ונשלחתי לכלא אחרי שבית המשפט הרשיע אותי בגניבה".
הצאר אמר: "ודאי אתה רוצה להוסיף שאתה חף מפשע".
"לא", ענה האסיר לוי, "בצדק הרשיעו אותי. אכן גנבתי".
יצא הצאר מהתא וביקש שיביאו אליו מהר את מנהל הכלא, רוסי כבד גוף בשם סרגיי, ששאל: "מה רצונך, כבוד הצאר?"
הצאר ענה: "מהר ושחרר מהכלא את האסיר אברהם לוי, הוא מקלקל פה את כולם".
שיעור בחטאים
גם לעבריין פינטו היו דברים אחרונים להגיד לפני כניסתו לכלא, והוא עשה זאת בשיעור האחרון, שהיה קשקוש מביך, ובו פינטו סיפר על ייסוריו בלשון רבים: "אנחנו סובלים", "הייסורים שלנו", וכדומה. דיבור כזה מקובל אצל רבנים, אלא שכאמור כלל לא ברור שפינטו הוא רב. ואם לא די בכך, פינטו אמר בדרשתו שהוא סובל עבור אחרים, וזו כבר בעיה תיאולוגית קשה, כיוון שהתפיסה שאדם אחד סובל בשביל אחרים היא תפיסה נוצרית מובהקת, שמקורה בבשורות המרכיבות את הברית החדשה ואשר לפיהן ישו סבל על הצלב כדי לכפר על חטאי כלל האנושות.
התפיסה היהודית הפוכה. אצלנו, כמאמר הכתוב, "איש בחטאו יומת", ו"לא יומתו אבות על בנים". אדם נושא באחריות אך ורק לחטאיו שלו, ולא נענש על חטאי אחרים.
אלא שבעניין זה אפשר לומר שמר פינטו היקר מפגין עקביות, שהרי כל התנהלותו אין לה שום קשר ליהדות. גם עבירת השוחד שבה הודה והורשע ובגינה הוא מתארח בכלא היא לא בדיוק נורמה יהודית, ודאי שזה לא אמור להיות כך אצל מי שהכתיר את עצמו לרב.
מה שמביא אותנו לדיון שהתרחש השבוע אי שם בין האל לישו, ביום שבו נכנס אולמרט לכלא. נושא הדיון היה מה לעשות עם העולם שלנו שנהפך לכל כך מושחת.
אמר ישו: "אולי צריך להכניס את העולם להלם. בפעם האחרונה שהעולם היה מושחת הבאת מבול. אז כיוון שהבטחת שלא יהיה יותר מבול, אולי צריך איזה נס דרמטי. נניח, אם תחצה את האוקיינוס כמו שעשית כשבני ישראל יצאו ממצרים, אנשים יבינו שהם צריכים לשנות את דרכם ולהפסיק עם השחיתויות".
אמר האל: "אני לא רואה מה הקשר, אבל אם כבר מדברים על מים, למה שלא תרד לכנרת ותחזור על הנס של ללכת על המים. אולי זה יהפוך, לפחות את היהודים בישראל, לפחות מושחתים".
ישו חשב רגע, ואמר: "אם אבא מבקש, אני לא יכול לסרב".
הוא ירד לכנרת, ואחרי שעה חזר כולו רטוב מכף רגל עד ראש. האל הביט בו ושאל: "מה קרה שכולך רטוב? שכחת איך עושים את הנס?"
ישו ענה: "את זה דווקא זכרתי, אבל שכחתי שיש לי חורים ברגליים".
שלומית עכשיו בונה
יש מודעה שרצה ברשת מטעם "שלום עכשיו", שלפיה היו בשנה האחרונה 1,800 התחלות בנייה בהתנחלויות. לפעמים נראה ש"שלום עכשיו" היו רוצים להפיל את ממשלת הימין הנוכחית, אבל הנה באים הפרסומים הללו ומראים שהם דווקא רוצים לעזור לממשלתו של בנימין נתניהו.
מול כל הטענות שהממשלה שלו לא בונה בהתנחלויות, טענות שמקורן בימין ועלולות לסכן את קואליציית ה־61, באים החבר'ה מ"שלום עכשיו" ומסבירים שהממשלה הזו דווקא בסדר, ולא רק שהיא בונה בשומרון, אלא אפילו בונה הרבה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו