"איפה הקבלן המבצע?" שאל ראש הממשלה בנימין נתניהו מעל במת הנואמים לפני שבועיים, באירוע שהתקיים בערבה. כשהקבלן בקהל קם ממקומו והצביע, ראש הממשלה הבטיח לו שיחזור לביקור בעוד שלושה חודשים. "תסיים עד אז?" שאל. בשלב זה הקבלן נהיה די נבוך, אך הינהן בראשו. "קבענו", המשיך נתניהו, כשהוא מסמן ליועצו כי הסכם זה לא ניתן לביטול.
וכך, שוב ושוב מגיע נתניהו במסוק לעוד נקודה בגדר שבגבול ישראל־מצרים. זאת טיסה שאורכת שעה, בחום ובלחות מעיקים, אך נתניהו ממשיך ומגיע, כפי שעשה גם בתחילת החודש, בקטע הראשון של גדר הגבול בין ישראל לירדן. "ישראל היא המדינה המערבית היחידה שאפשר להגיע אליה בהליכה, ברגל, מאפריקה. אך הגדר הובילה לכך שעכשיו אנחנו מדינה ששולטת על גבולה", הוא אומר. "במדינה שמתמודדת עם שורה אינסופית של איומים, הגדר מעניקה פתרון לחדירת טרור, מבריחים (סמים וסוחרי אדם) ומסתנני עבודה".
227 ק"מ של גדר מיוחדת הכוללת מכשולים ומנגנוני בקרה הושלמו לאורך גבול סיני. העבודות נמשכו שנתיים בעלות של מיליארד וחצי שקלים. עם השלמת הגדר בגבול הדרום, בשנת 2012, החלה הקמה שקטה של גדר משופרת לאורך גבול ישראל־סוריה, שכבר הושלמה. נוסף על כך, לפני שבועיים תוקצב הקטע הראשון של הגדר בערבה, שאורכו 30 ק"מ מאילת צפונה לכיוון יטבתה, בעלות של 280 מיליון שקלים. מול הרי אדום הטרקטורים הניפו חול דק שהיקשה על הריאות. כאן תוואי השטח שונה ומחייב מענה הנדסי אחר, הן בשל השיטפונות וסוג הקרקע והן בשל הרצון לשמור על החי והצומח.
השינויים במזרח התיכון דרמטיים. ההסדרים שהיו מוכרים ועמדו כמאה שנים, קרסו מול עינינו. מדינות חזקות כמו סוריה, לוב ועיראק התמוטטו והתפרקו. כמו כן, יש לציין את התבססות דאעש כמדינה ששורדת קואליציה בינלאומית. בנוסף, נסיגתה של ארה"ב ממעורבות באזור וכניסת איראן העלו את רמת הסכנה שאורבת לנו ולמוסלמים מתונים.
השראה כחול־לבן
בזמן כהונתו של אהוד אולמרט הסתננו לשטחה של מדינת ישראל עשרות אלפי בני אדם, רובם מהגרי עבודה מחמש מדינות באפריקה, ובהם גם פליטים שנמלטו מחשש לחייהם. המסתננים הגיעו לתל אביב, לאילת ולערד והשתקעו שם, ללא מאמצי קליטה ראויים.
באותה התקופה נערכו דיונים שבהם דובר על הקמת גדר, אך בפועל לא קרה דבר. ראש הממשלה אולמרט התנגד. "לא נגדר את עצמנו למוות", אמר אז. נראה שבאותה תקופה איש לא זיהה את הסכנה. עם הקמת ממשלת נתניהו השלישית, האחרון הוביל ועקב אחרי ביצוע הקמת הגדר, וגל המסתננים נבלם.
כעת, גל הפליטים מסוריה ומאפריקה, שמתדפקים על דלתות אירופה, גורם למדינות "היבשת ללא גבולות" לבדוק את היתכנות העתקת המודל הישראלי.
לשאלה מדוע ישראל, מדינת מהגרים, בונה גדרות ונמנעת מלקלוט את הפליטים, ענה נתניהו: "אנחנו רואים היום מה קורה למדינות שאיבדו שליטה על גבולותיהן. השילוב של טרור אכזרי, אל מול טרגדיה אנושית שמתרחשת 360 מעלות, מוכיח שאנחנו חייבים להבטיח את שליטת ישראל בגבולותיה, וזה מה שאנחנו עושים, הלכה למעשה. ככל שנקדים, נוכל לשכפל את ההצלחה היתרה שלנו בגבול מצרים, שם עצרנו את ההסתננות הבלתי חוקית לישראל. זה הישג שכמעט שום מדינה מערבית, ועוד מעט שום מדינה בכלל, לא יכולה להתברך בו.
"אין זה אומר", הוא ממשיך, "שאיננו מתייחסים בכובד ראש וגם באמפתיה לטרגדיה האנושית סביבנו. ישראל היתה המדינה הראשונה שהעניקה סיוע הומניטרי לנפגעי המלחמות בסוריה. אך ישראל היא מדינה קטנה, אין לנו עומק, לא גיאוגרפי ולא דמוגרפי, לכן אנחנו חייבים לשלוט בגבולותינו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו