החיוכים ומה שהם מסתירים | ישראל היום

החיוכים ומה שהם מסתירים

לא לחינם הצהיר אמש נשיא איראן, חסן רוחאני, בכנס שנערך במלאות שנתיים לבחירתו לתפקיד, כי "עד כה הגענו לניצחון גדול עבור העם האיראני", בעודו מתייחס להסכם הגרעין המתרקם בין מדינתו לבין שש המעצמות. איראן, בצדק מבחינתה, חשה כי הצליחה להונות את מדינות המערב לאורך השיחות המתנהלות בשנים האחרונות ולצאת כשידה על העליונה בזכות "דיפלומטיית החיוכים" שיזמו נציגיה במסגרת המשא ומתן, בראשות שר החוץ זריף, שהפליא להתבטא באנגלית מדוקדקת ובגינונים אירופיים שהקסימו את הצד השני.

עדות לכך ניתנה בכנס שנערך בסוף השבוע, כאשר הנשיא רוחאני הודיע כי טהרן תתנגד לביקורת פקחים מצד צוותי סבא"א, הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית, באתרים הצבאיים במדינה, בטענה כי היא לא מוכנה "למסור סודות מדינה לזרים". הצהרה זו מגיעה לאחר שארה"ב התפארה בעת חתימת הסכם המסגרת בלוזאן, לפני כחודשיים בלבד, כי במסגרת ההבנות בין הצדדים תקבל סבא"א גישה "חסרת תקדים" למתקני הגרעין של איראן.

חוסר התיאום המביך בין איראן לבין שש המעצמות לא מסתיים בכך. כבר לאחר חתימת הסכם המסגרת פירסמו שני הצדדים מסמכים בעלי גרסאות שונות להסכם, המכילים הבדלים מהותיים בכל הנוגע להסרת הסנקציות, כמות האורניום המועשר ומנגנון הפיקוח.

מעורבותה של איראן כתומכת הטרור הגדולה בעולם - בסוריה, בלבנון, בעיראק, באפגניסטן, בתימן וברצועת עזה - חוצת גבולות וזרועותיה אחראיות באופן ישיר ועקיף לרצח המונים ולפשעי מלחמה. אבל את המערב, כך מתברר שוב ושוב, כל זה לא מעניין והוא דווקא רואה באיראן פוטנציאל מדיני שאם רק יקבל את מבוקשו, יוכל לייצב את האזור.

איראן, מבחינתה, ממשיכה לנצל את חולשת המערב תוך כדי שהיא מאיימת בהשמדת ישראל ומפרה שוב ושוב את החוק הבינ"ל. כך, למשל, בהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם נאסר על טהרן לעסוק בפיתוח תוכנית הטילים הבליסטיים שלה, אולם דו"ח מטעם האו"ם שפורסם החודש קבע כי איראן ממשיכה בפיתוח טילים בליסטיים שיכולים לשאת גרעין. חשוב להדגיש כי נושא פיתוח הטילים אף לא זכה לאזכור בהסכם הביניים שנחתם בין איראן למעצמות, ולפי ההערכות, גם בהסכם הסופי לא צפויה התייחסות מפורשת להגבלות בתחום זה.

ההסכם הרע שמסתמן צפוי להלבין את כל הפרותיה של איראן מול החלטות מועצת הביטחון של האו"ם ולהעניק הכשר חוקי ולגיטימציה בינ"ל להפיכתה למעצמה גרעינית. מעבר לאיום המיידי והישיר שיש בכך כדי להוות פגיעה ממשית באינטרס של המערב והסכנה לשינוי מאזן הכוחות במזה"ת, הרי איראן גרעינית תוכל להרחיב את שאיפותיה האימפריאליות גם לעבר נקודות אסטרטגיות משמעותיות, בפרט בנוגע לתעבורת האנרגיה העולמית.

במקום להקרין עוצמה וביטחון נגד האיראנים ולהשתמש בהישגי השלכות הסנקציות כדי לכפות עליהם הסכם טוב, מציגות המעצמות - בראשות אובאמה - קו פשרני וגמיש מתוך חולשה ונחיתות לא מוסברת. החמור הוא שהן עושות זאת מתוך ויתורים חוזרים ונשנים והתעלמות מכוונת מהמציאות בשטח.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר