הפרסומים בתקשורת הערבית על תקיפת חוליית המחבלים באזור רפיח בשבוע שעבר וסימני השאלה בנוגע לזהות התוקפים והתיאום שהיה או לא היה עם צבא מצרים, הזכירו כי בפני ההנהגה המצרית בראשות הגנרל סיסי עומדים כמה אתגרים. ראשית - ביסוס מהלך ההדחה של הנשיא מורסי, ריסון ההתקוממות של האחים המוסלמים והשגת יציבות שלטונית. שנית - טיפול בתאי הטרור של האיסלאם הקיצוני בסיני ומניעת זליגת טרור והברחות לעזה וממנה. שלישית - טיפול במעמדה הבינלאומי של מצרים וקבלת לגיטימיות להדחה, כך שהסיוע האזרחי והצבאי יישמר.
למצרים אינטרסים משותפים עם ישראל, אשר ללא כל התערבות מצידה אינה מתנגדת להחלשת האחים המוסלמים (ובהכרח לפגיעה בחמאס). מצרים זקוקה לאישור של ישראל כדי לחרוג מהנספח הביטחוני להסכם השלום ולהכניס כוחות משמעותיים לסיני כדי לטפל בתאי הטרור האיסלאמיים, וישראל מאפשרת זאת - שוב, מתוך אינטרס משותף. לצה"ל, לשב"כ ולמוסד מערך מודיעיני יעיל עם מידע רב לגבי המתחולל בסיני ובעזה ומדובר בכלי חשוב ביכולתו של הצבא המצרי לפגוע בתאי הטרור שם. שיתוף פעולה מעולה בין צה"ל לבין הצבא המצרי הוא נכס אסטרטגי לישראל ונחוץ כדי לבצע מהלכים מתואמים בין הצדדים. האשמת הצבא המצרי כמשת"פ של ישראל והניסיונות לפגוע בלגיטימיות של הגנרל סיסי מחייבים את שני הצדדים לשמור על חשאיות כדי להשאיר את הערוץ חי.
בינתיים, בסוריה נלחם הצבא הנאמן לאסד בערב רב של מורדים שמבקשים להדיחו ולהקים מדינת איסלאם סוני קיצוני. ישראל משתדלת לא להתערב במאבק, והתמיכה הרוסית־איראנית באסד מאפשרת בשלב זה את שרידותו ומונעת את ניצחון הקיצונים. בסוריה, כמו במצרים, מתבצעת בחישה סעודית־קטארית שמנסה להשפיע על הקמת משטר איסלאמי סוני ודחיקת רגלי איראן השיעית. ולסוריה, כמו למצרים, אינטרסים משותפים עם ישראל, גם אם אין בידינו מנגנון שיאפשר פעילות מתואמת לבד מהעברת מסרים דרך כוח האו"ם בגולן (אונדו"ף) או דרך מדינה שלישית. הקמת ערוץ הידברות חשאי מול דמשק נראית על פניו בלתי אפשרית, אך מהלך כזה יאפשר למערכת הביטחון גמישות פעולה ופתרון משברים אד־הוק, בסביבה רווית ההתרחשויות שלנו.
המצב הבלתי יציב באזורנו והאפשרות שגורמי איסלאם קיצוני ישתלטו על האזור הם איום משמעותי למדינת ישראל, אך במצב זה טמונות גם הזדמנויות רבות שעלינו לנסות לנצל. בד בבד עם הכוננות הגבוהה כדי לקדם כל סכנה, ראוי לבחון את קיומם של ערוצי הידברות חשאיים שיסייעו בשעת מבחן.
הכותב הוא מפקד חיל הים לשעברטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו