מיעוטים מול רבים: מי יכריע את הבחירות בארצות הברית?

מלמעלה, ארה"ב נראית כמחולקת לשתי מפלגות - אך עשרות קבוצות אתניות ודתיות יצבעו את המפה באדום ובכחול • הדרך לנובמבר, כתבה שלישית בסדרה

צילום: אי.פי // טראמפ, ביידן

במבט מרחוק, הפוליטיקה האמריקנית נראית כמו מאבק איתנים בין שני גושים מונוליטיים גדולים. רפובליקנים נגד דמוקרטים, מדינות אדומות מול מדינות כחולות, ליברלים מול שמרנים. אך אם מעמיקים מבט לתוך המארג הפוליטי האמריקני, מזהים שלל קבוצות מיעוט המונות מיליוני חברים - שיכולות להוות את לשון המאזניים בבחירות 2020.

עוד בנושא:

• המירוץ לבית הלבן: הקורונה תכריע

• טראמפ וטוויטר נלחמים ראש בראש

• ארה"ב בוערת: גל מחאות בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד

קבוצת המיעוט הראשונה שעולה לראש כשמדברים על מערכת הבחירות הנוכחית היא הקהילה האפרו־אמריקנית, אחת מקבוצות המיעוט הוותיקות והגדולות, שנמצאת בימים אלו בחזית אחת עם המאבקים החברתיים הגדולים שידעה.

כשמדובר בקהילה האפרו־אמריקנית, נראה כי הנשיא המכהן, דונלד טראמפ, מתחיל מנקודת פתיחה כמעט בלתי אפשרית. על פי מחקר של מכון "פיו", בבחירות בשנת 2016 תמכו רק קצת יותר משישה אחוזים מהמצביעים השחורים בטראמפ. בעוד לפני התפרצות הקורונה ותחילת המחאה האדירה, שנוצרה בעקבות הריגתו של ג'ורג' פלויד בידי שוטר בחודש מאי, סקרים שונים הראו הישגים לטראמפ בקרב הציבור האפרו־אמריקני, כעת הסקרים מציגים תמונה שונה.

הרצח שיגייס את הקהילה השחורה? ארונו של ג'ורג' פלויד מגיע לבית הלוויות ביוסטון, טקסס // צילום: רויטרס

יריבו של טראמפ, ג'ו ביידן, מתקשה גם הוא לשלהב את הקהל האפרו־אמריקני. סקר שפרסם העיתון "יו.אס.אי טודיי" מראה כי בוחרים צעירים שחורים אינם "מתלהבים" מהמועמד, גם אם בכוונתם להצביע עבורו. למרות זאת, ייתכן שמהלך של בחירה בסגנית נשיא מהקהילה יסייע לו ליצור להט גדול יותר. כך או כך, ייתכן שעבור טראמפ השינוי וההקצנה שהביאה המחאה ישרתו אותו בכך שצעירים אפרו־אמריקנים רבים מיואשים מהמערכת הפוליטית, ידירו את רגליהם מהקלפיות. הנשיא עצמו אמר במהלך מערכת הבחירות של 2016 שהיעדרות של מצביעים שחורים היא "טובה כמו שיצביעו עבורי".

ההיספנים ספגו מכה

קבוצת האוכלוסייה השנייה בגודלה בארה"ב, שהופכת בהדרגה ללשון המאזניים במדינות רבות, היא הקהילה ההיספנית־אמריקנית. על פי ההערכות, בארה"ב מתגוררים קרוב ל־60 מיליון היספנים, מיעוט אדיר של יותר מ־18 אחוזים מכלל האוכלוסייה. בבחירות ב־2016 הצביעו 66 אחוזים מחברי הקהילה להילארי קלינטון, שבנתה על "ברית המיעוטים" עם השחורים וההיספנים על מנת לזכות בנשיאות. 

על אף מדיניות ההגירה הנוקשה של טראמפ והמיזם האדיר שלו לבניית חומת גבול עם מקסיקו, טראמפ הצליח בעבר להתחבר באופן חלקי למצביע ההיספני, בעיקר לנוצרים הדתיים והשמרנים שבהם. ממשל טראמפ עשה מאמצים רבים להראות כיצד הוא מביא רווחה לקהילה הלטינית ברפורמות ובחקיקה שהעביר. אך הקורונה פגעה קשות בקהילות הלטיניות - מחקרים מראים כי לצד האפרו־אמריקנים, היספנים נפגעו באופן הקשה ביותר מהקורונה והמשבר הכלכלי שגרמה, והתחושה של רבים היא כי הממשל נטש אותם בעיצומה של מגיפה. 

הקהילה ההיספאנית מרגישה שננטשה במגפה. קברי אחים בניו יורק // צילום: רויטרס

קולותיהם של המצביעים ההיספנים זוכים לחשיבות מיוחדת בבחירות 2020 כשגם טקסס וגם פלורידה מסתמנות כמדינות שבהן יצטרכו טראמפ וביידן לקושש כל קול. בסקר שפרסמה רשת CNN, עולה כי טקסס, בעבר מעוז רפובליקני ומאגר של 29 אלקטורים, הפכה כעת למדינה המתנדנדת בין המועמדים על חודו של אחוז תמיכה בודד, ומי שעשויה להכריע את הקרב היא הקהילה המקסיקנית הגדולה במדינה.

"מגן הנצרות"

לצד המיעוטים האתניים בארה"ב, קהילות חשובות לא פחות הן הקהילות הדתיות והזרמים האמוניים הרבים שחותרים תחת ההגדרות האתניות והפוליטיות ומסבכים עוד יותר את התמונה המורכבת. בין הקבוצות הנוצריות השונות, אף אחת לא בולטת כמו האוונגליסטים - הגדרת על לאלפי קבוצות וכנסיות החולקות עיקרי אמונה מסוימים ומשמשות לפיד בראש המחנה השמרני בארה"ב. מתמודד רפובליקני שיידחה על ידי האוונגליסטים יכול להתחיל לחשוב על קריירה חדשה. 

טראמפ, כתומך בעבר בהפלות, נשוי בשלישית ובעל חוג חברים נרחב באליטה, רחוק מלהיות כוס התה של האוונגליסטים. אך תמיכתו הבלתי מעורערת בישראל, שביצורה הפך לאבן יסוד בתפיסה של רוב חברי הזרם, והתייצבותו לצד "חירויות דתיות" שולחת מסר ברור וחד לאוונגליסטים: "אני המגן האחרון של הנצרות האמריקנית מפני ההמון שדופק על השער".  אך בעוד שנראה כי האוונגליסטים מבינים את המסר ומסתדרים בשורה מאחורי טראמפ, בקהילות דתיות אחרות הוא חווה קשיים מסוימים. אנשי הזרם המורמוני, בדומה לאוונגליסטים, הם כוח שמרני חשוב. 

אלא שבאחרונה עלו טענות כי כוחו של טראמפ בקרב המורמונים הולך ונשחק. בעיתון "סולט לייק סיטי טריביון", הרואה אור ביוטה, פורסמה כתבה ארוכה על כך שיותר ויותר חברים בזרם אינם מתכוונים להצביע עבורו. סקרים שפורסמו בשבועות האחרונים מאששים את שנכתב שם ומראים שעיקר הפגיעה הוא בקרב נשים בזרם המורמוני. נראה כי לא מעט מורמונים הושפעו מהמועמד הרפובליקני לשעבר לנשיאות, מיט רומני, שמשתייך לקהילה המורמונית ו"בגד" בטראמפ. 

"חוק וסדר", גרסת המציאות

כפי שקשה לחזות את תוצאות הבחירות בסקרים, כך קשה להרכיב את הלך הרוח של אומה מהחלקים הבודדים של התצרף שלה. עם זאת, נראה כי אם יש נושא אחד שיכול להכריע את הבחירות, הרי שמדובר באחריות ל"חוק וסדר" בארה"ב. אם האחריות על ההפגנות האלימות תוטל על טראמפ, הרי שהוא בבעיה. אך אם המושלים הם אלה שיישאו באחריות (כפי שהיה במדינות רבות) הרי שטראמפ יכול להבטיח לעצמו עוד ארבע שנים בבית הלבן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר