משבר חדש מטלטל את וושינגטון: אילון מאסק, שמונה על ידי הנשיא טראמפ להוביל רפורמה בשירות הציבורי האמריקאי, דרש מכל עובדי הממשל הפדרלי להגיש סיכום של הישגיהם השבועיים - דרישה שבמידה ולא תיענה על ידם - תיחשב שכהתפטרות מצידם. הדרישה, שהופצה בסוף השבוע באמצעות מערכת הדואר האלקטרוני של הממשל, עוררה התנגדות חריפה מצד ראשי הסוכנויות הפדרליות, במיוחד במערכת הביטחון והמודיעין.
מנהל ה-FBI קאש פאטל, מנהלת המודיעין הלאומי טולסי גאבארד, ובכירים נוספים הורו לעובדיהם להתעלם מהדרישה. הם הדגישו כי הדרישה עלולה לחשוף מידע רגיש ולסכן את ביטחון המדינה. במקביל, איגודי העובדים הפדרליים יצאו למתקפה חריפה נגד מאסק, כשנשיא האיגוד הגדול ביותר כינה אותו "לא שפוי" וקרא לבטל את ההוראה לאלתר.
טראמפ עצמו נמנע מלהתערב ישירות בעימות, אך פרסם מם שלועג לעובדי הממשל. מאסק מצדו האשים את המתנגדים בכיסוי על "הונאה עצומה" וטען שישנם עובדים "לא קיימים" או מתים במערכת. טענות אלו הופרכו בדוח רשמי של המפקח הכללי של מנהל הביטחון הלאומי.
הפרשה חושפת מתח גובר בממשל טראמפ סביב כוחו הגדל של מאסק. בכירים מביעים דאגה מהשפעתו על הנשיא ומהשימוש שהוא עושה ברשת החברתית X כדי לתקוף מתנגדים. הדבר בא לידי ביטוי כאשר מאסק איים בפומבי על בכיר בפנטגון שהתנגד להוראותיו.
המשבר הנוכחי חושף גם את המורכבות הביורוקרטית של המערכת האמריקאית. האימייל של מאסק הגיע אפילו לתיבות הדואר של שופטים פדרליים - שכלל אינם חלק מהרשות המבצעת. במקביל, משרדים שונים הוציאו הנחיות סותרות: בעוד משרד הבריאות הורה תחילה לעובדיו לציית לדרישה, המכונים הלאומיים לבריאות הורו בדיוק ההפך, עד שלבסוף כל העובדים הונחו להשהות את תגובותיהם.
גורמי מודיעין בכירים מזהירים כי הדרישה של מאסק טומנת בחובה סיכון ביטחוני משמעותי. למרות שהאימייל המקורי הורה במפורש שלא לכלול מידע מסווג, מומחי ביטחון מסבירים כי עצם איסוף אלפי דיווחים על פעילות עובדי המודיעין עלול לאפשר ליריבים להרכיב תמונה מודיעינית רגישה. "זו בדיוק הסיבה שבגללה יש נהלים מסודרים להערכת עובדים," אמר בכיר במערכת הביטחון, "אי אפשר פשוט לדרוש מכולם לחשוף את עבודתם ברשת."
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו