נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן. צילום: GettyImages

טלטלה בשווקים העולמיים: טראמפ אישר - ממחר יוטל מכס של 25% על סין, מקסיקו וקנדה

נשיא ארה"ב נימק את המכסים, בין היתר, בזרם של מהגרים לארה"ב מאותן מדינות • עוד ציין הנשיא כי הסובסידיות שארה"ב נותנת למדינות הן עצומות • מקסיקו וקנדה מאיימות בתגובה "תכליתית, כוחנית אך סבירה"

[object Object]

הנשיא טראמפ צפוי להטיל היום (שבת) מכס של 25 אחוזים על סחורות המגיעות לארה״ב מקנדה ומקסיקו, ועשרה אחוזים על סחורה המגיעה מסין. טראמפ התכוון כבר להביא להטלת המכסים ביום הראשון לשובו לבית הלבן, אך לבסוף דחה את המהלך ל-1 בפברואר.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן, צילום: GettyImages

מנתונים שפורסמו ברשת NBC עולה כי מקסיקו היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ארה״ב. בשנת 2024 היקף הסחר בין שתי המדינות עמד על 466 מיליארד דולרים. במקום השני ניצבת סין עם היקפי סחר בסכום של 401 מיליארד דולרים בעוד קנדה נמצאת במקום השלישי עם 377 מיליארד דולרים.

שלוש המדינות יחד מהוות 42 אחוזים מהסחורות המיובאות של ארה״ב. בעבר הייתה סין המדינה שממנה ארה״ב ייבאה הכי הרבה סחורות, אך בכהונתו הראשונה טראמפ הטיל מכסים כבדים, מה שאילץ חברות רבות להעביר את הייצור מסין למקסיקו.

מרבית הסחורות המיובאות ביותר אל ארה"ב הן מכוניות. גבול ארה"ב-מקסיקו, צילום: אי.אף.פי

לכתבים בחדר הסגלגל אמר אמש הנשיא האמריקני כי אין דבר ששלושת המדינות יכולות לעשות כדי להימנע מהטלת המכסים. לדבריו, זו תגובה לכניסת ״אנשים שזרמו למדינה שלנו באופן כל כך נורא", כאשר התייחס בעיקר לאלו שהגיעו ממקסיקו אך גם מקנדה.

עוד ציין טראמפ כי סיבה נוספת היא הברחת סם הפנתנול ואחרים לתוך ארה״ב, המביאים למותם של מכורים רבים. כמו כן, הוא הדגיש את הסובסידיות העצומות שניתנו לקנדה ומקסיקו שהפכו לגירעונות.

גבול ארה"ב ומקסיקו, צילום: אי.אף.פי

נציין כי ארה"ב נחשבת כבעלת גירעון סחר עם אותן מדינות מכיוון שהיא קונה מהן יותר סחורות ושירותים ממה שהיא מוכרת להן.

בהתאם, המכסים יכולים לעזור לסגור את הפער הזה על ידי העלאת מחירי סחורות זרות ועידוד אמריקנים לרכוש חלופות מקומיות. במקרים מסוימים, איום המכסים עשוי ליצור תמריץ בקרב יצרנים להעביר את הפעילות שלהם למקום אחר.

מרבית הסחורות המיובאות ביותר אל ארה"ב הן מכוניות, צילום: אי.אף.פי

מרבית הסחורות המיובאות ביותר אל ארה"ב הן מכוניות, מוצרי אלקטרוניקה ומוצרי רכב. קנדה, סין ומקסיקו אחראיות לנתח משמעותי מהיבוא הזה, מה שיביא בקרוב לעליית מחירים בעיקר של מכוניות חדשות, סמארטפונים ואופניים.

עוד אמר טראמפ שהוא יטיל מכסים על יבוא נפט וגז בשבועות הקרובים כמו גם על שבבי מחשב, פלדה ואלומיניום, אך לא סיפק פרטים נוספים על המדינות שעליהן יוטלו המכסים.

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו. "קנדה מוכנה לתגובה", צילום: רויטרס

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, אמר אמש שמדינתו מוכנה לתגובה "תכליתית, כוחנית אך סבירה, באופן מיידי", אם המהלך של טראמפ ייצא לפועל. במהלך אירוע בטורונטו אמש אמר טרודו שזה "לא מה שאנחנו רוצים, אבל אם הוא יתקדם, אנחנו גם נפעל".

גם במקסיקו סירבו לומר כיצד יגיבו למהלך של טראמפ. הנשיאה קלאודיה שיינבאום, אמרה שהיא תמתין עם ההחלטה לתגובה להטלת המכסים.

נשיאת מקסיקו קלאודיה שייבנאום: "תמיד נגן על כבוד עמנו", צילום: רויטרס

"תמיד נגן על כבוד עמנו, כבוד לריבונותנו ונקיים דיאלוג כשווים ללא כפיפות", אמרה. "נחכה, כמו שתמיד אמרתי, עם קבלת החלטות. אנחנו ערוכים ומקיימים את הדיאלוג הזה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו