נשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ, צפוי להפעיל סנקציות כבדות על תעשיית הנפט האיראנית, בניסיון לייצר לחץ מרבי על הרפובליקה האיסלאמית, כך דיווח היום (שישי) העיתון השמרני "וול סטריט ג'ורנל".
מקורות המקורבים לעוזריו של טראמפ ציינו בפני העיתון כי בכוונת הממשל החדש לנוע בזריזות ו"לחנוק" את ייצוא הנפט האיראני, מקור ההכנסה העיקרי של משטר האייתוללות, בצעדים שיכללו רדיפה משפטית נגד נמלים וסוחרים פרטיים שיעבירו נפט מתוצרתה של טהרן. חשוב לציין כי אסטרטגיה זו נוסתה בכהונתו הראשונה של טראמפ והיו לה הישגים מוגבלים בעצירת זרם הנפט היוצא מאיראן.
"אני חושב שאתם הולכים לראות את הסנקציות חוזרות, ואף הרבה יותר מכך. גם באופן דיפלומטי וגם באופן כלכלי, הם ינסו לבודד את איראן", אמר לעיתון בכיר לשעבר בבית הלבן של טראמפ, "אני חושב שהתפיסה כעת היא שאיראן חלשה ויש הזדמנות לנצל את החולשה הזו", הוסיף.
מיקי מולרוי, בכיר בפנטגון במהלך כהונת טראמפ הראשונה, התייחס גם לניסיון האיראני להתנקש בחייו של טראמפ. "אנשים נוטים לקחת דברים כאלה באופן אישי. אם הוא הולך להיות ניצי לגבי מדינה מסוימת כלשהי, במיוחד כזו המוגדרת כיריבה מרכזית, אז זו תהיה איראן", אמר מולרוי.
תעשיית הנפט האיראנית אחראית ל-79 אחוזים מהיקף הכנסות הייצוא של איראן ויחד עם תחומים נוספים הקשורים בתעשיית הנפט מהווה יותר מ-85 אחוזים מהייצוא. בעבר נעשו ניסיונות שונים לפגוע ביכולתה של טהרן לייצא נפט והיא נאלצה להוריד מחירים ולסבול הקטנה משמעותית בהכנסותיה. מאז כניסת ממשל ביידן לשלטון בשנת 2021 נמנעה ארה"ב מסנקציות נוספות שיפגעו ביכולתה של איראן למכור נפט לסין, דרך סדרה של העברות ימיות וכעת חוששים בטהרן כי ארה"ב תפעל לשתק לגמרי את נתיב הסחר הזה.
לדברי דיפלומט איראני, טהרן תנטרל את הסנקציות האמריקניות על ידי העמקת הקשרים עם ארגון שנחאי לשיתוף פעולה - מסגרת אסיאתית שהוקמה בהובלת סין ורוסיה, והיום חברות בה גם מדינות אסיה הגדולות כמו הודו, פקיסטן וקזחסטן. לדבריו, הרפובליקה האסלאמית יכולה גם להגיב בהאצת תוכנית הגרעין שלה.
למרות העוינות ההדדית, אנשים שעבדו עם טראמפ אינם פוסלים שלבסוף דווקא ישיג הסכם עם איראן. לדברי מלרוי, "טראמפ אוהב לסגור עסקאות, כל עוד אלה העסקאות שלו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו