המועמד הרפובליקני, דונלד טראמפ, הבטיח לעצמו ניצחון מרשים ומשכנע ומנע ימים ארוכים של ספירת קולות והתערבות משפטית מייגעת. טראמפ הצליח להעביר לצדו כמה מדינות בהן ניצח ביידן בשנת 2020 וטובי הפרשנים בארצות הברית כבר מבקשים למצוא את הסיבות שאפשרו את ההישג של טראמפ והרפובליקנים בבחירות.
אחת הסיבות שהייתה ראשונה לבלוט, במיוחד במדינות כמו פנסילבניה, נבדה וג'ורג'יה, היא שטראמפ הצליח להעמיק את האחיזה שלו במחוזות הכפריים. אותם מחוזות שממילא היו "אדומים" במערכות בחירות קודמות הניבו תוצאות טובות יותר ושפע של קולות שאפשרו להתמודד עם התמיכה בדמוקרטים באזורים עירוניים ועתירי אוכלוסייה.
אך ההצלחה באזורים הכפריים לבדה רחוקה מלהסביר את הסחף לטובתו של טראמפ, במיוחד במדינות בהן ניצח ביידן באופן משכנע ב-2020. כעת מסתמן שהסיפור הגדול ביותר של המירוץ הזה הוא מעבר גדול במיוחד של מצביעים מהקהילה הלטינית לחיקו של טראמפ בעלייה מסחררת בתמיכה של 25 אחוזים לעומת מערכת הבחירות הקודמת.
לראשונה בקריירה הפוליטית שלו, בה השתתף בשלוש מערכות בחירות לנשיאות, טראמפ הצליח לגרוף את רוב הקולות של היספנים. על פי תוצאות הביניים, טראמפ זכה ל-45% תמיכה בקרב כלל הקהילה ההיספנים, הנתון הטוב ביותר של מתמודד רפובליקני כלשהו, כשמאחוריו ג'ורג' בוש הבן, שזכה ב-44 אחוזים מקולות הלטינים ב-2004. הקהילה הלטינית היא הקבוצה הדמוגרפית הגדלה ביותר בארצות הברית, ומעבר שלהם לצד הרפובליקני מדאיגה רבים בשמאל האמריקני.
הקהילה הלטינית מהווה 12 אחוז מציבור הבוחרים הארצי בארצות הברית והגידול בתמיכה בקרבם דחף קדימה את ההישגים של טראמפ בכמה מדינות מפתח מאריזונה ועד פנסילבניה. ההסברים לשינוי בתמיכה בטראמפ בקרב הקהילה הלטינית מגוונים, החל משינויים בין דוריים כשדור חדר של ילדי מהגרים לא מרגיש מחויב לדעות של הוריו בנושאי הגירה וכן התרחקות של גדולה מדי של המפלגה הדמוקרטית מערכי הבסיס של היספנים רבים, המחזיקים בתפיסת עולם שמרנית – קתולית יותר.
ארתורו מונוס, נהג משאית מהעיר פניקס במדינת אריזונה מדינת מפתח, מסביר שעבורו הכלכלה היא הנושא העיקרי שהביא אותו להצביע לטראמפ. "גברים היספניים ולטיניים עובדים קשה בעבודות פיזיות מאוד. ממש קורעים את עצמם כל יום. הם מרגישים איך המשכורת שלהם נמתחת ולא מספיקה אפילו לדברים בסיסיים. ראיתי את זה קורה", מסביר מונס.
ההיסטוריה הארוכה של התנגדותו של טראמפ להגירה בלתי חוקית לצד התייחסויות מקטינות ומזלזלות מצדו למהגרים היספניים, למשל כשכינה אותם "בחורים רעים", ככל הנראה כבר לא מספיק על מנת להרתיע את הציבור ההיספני מלהצביע לו. אפילו דבריו של הקומיקאי טוני הינצ'קליף, במהלך עצרת תמיכה בטראמפ בניו יורק, בו הישווה בין האי פורטו ריקו לאי של זבל שצף באוקיינוס, לא הצליחו לפגוע במגמה. "העלבונות האלו קשים, אבל הם לא מעפילים על הבעיה הכלכלית שיש לנו", מודה מונס.
השינוי האדיר, לו לא נערכו במפלגה הדמוקרטית כשחיזרו אחר מצביעים, מתרגם גם לפגיעה בהישגי המפלגה בסנאט ואפשרו התבססות של רוב רפובליקני של 52 נציגים בבית העליון של הקונגרס. בעוד הדמוקרטים סמכו על המועמדים הוותיקים שלהם, שינוי בדמוגרפיית ההצבעה הצליח לחלחל ם בהצבעה לסנאט וסיפק לטראמפ סיבה נוספת לחיוכים בבוקר שלאחר הבחירות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו