שמש קפואה עטפה את העיירה הפסטורלית, שקרנית כמו הסקרים שיש מי שנאחזים במספרים שלהם. פארק המים הסמוך לימת אירי המפורסמת נכנס לתרדמת חורף ונסגר זה מכבר. תושבים עטויי מעילים התקבצו בפתחי הכנסיות, בתי הקפה והחנויות. יום ראשון הרי חופשי פה.
אירי הוא מחוז חצוי כמעט שווה בשווה, ולכן עשוי להכריע את התוצאה של מדינת פנסילבניה - ובהתאם של אמריקה כולה. בשטח דווקא ניכרת בולטות של דונלד טראמפ. השלטים שננעצו לטובתו לאורך הכבישים המרכזיים רבים יותר מאלה של קמלה האריס, וגם יותר מאלה שראיתי לטובתו בצפון קרוליינה. אם זה מלמד משהו או לא, נדע ביום רביעי בבוקר.
משאל מקרי שערכתי בין שלושה תושבים אכן סיפק תיקו. רגע לפני שנכנס לבית הקפה, פטריק העריך ש"יהיה רוב לטובת האריס. זה עניין של מדיניות. אנשים יגיעו למסקנה שהיא יותר רלוונטית להם. ההתנהגות של טראמפ מראה שהוא לא רציני לגבי הבחירות האלה. חייב להיות שהוא לא רציני אם הוא באמת רוצה לנצח". הוא מתייחס לאמירות בלתי תקינות פוליטית של טראמפ או של אנשים מטעמו, בפרט בשבוע האחרון.
מנגד, מציג פול סטמפלר תחזית הפוכה בדיוק: "אני חושב ומקווה שטראמפ ינצח. הכלכלה במצב גרוע בארבע השנים האחרונות. הוא יתקן אותה ויביא שלום. נכון שיש שלטים לטובת האריס ויש מי שיצביע לה, אבל ההרגשה שלי שהוא ינצח".
קול שלישי, קצת אחר אבל רלוונטי לנו, משמיע פרג טלן. "שלום", הוא אומר לי בעברית, ומביע תקווה "שמי שינצח יהיה הטוב ביותר לישראל. די ברור שבין שני המועמדים, יש מי שאוהב את ישראל וזה טראמפ. אני לא מצביע לו אבל בעזרת א־לוהים הוא צריך לנצח. טראמפ העביר את השגרירות האמריקנית לירושלים והכיר ברמת הגולן. ניצחון שלו ייתן דחיפה להחלת ריבונות על יהודה ושומרון. מכנים אותם 'שטח כבוש' אבל ברור שהם יהודיים".
בְּאִירי ניטש אחד הקרבות הקשים ביותר בין המועמדים והמפלגות. המחוז נחשב מיקרוקוסמוס של פנסילבניה ואף של ארה"ב כולה. בעשר מערכות הבחירות האחרונות, מי שניצח כאן כבש גם את הבית הלבן, המקומיים אומרים. לכן, שני הצדדים השקיעו פה מאמצים עצומים. רק אתמול ביקר פה הנשיא לשעבר קלינטון, שכמו אובמה עובד למען האריס 24/7.
שתי המפלגות גם הציפו את המחוז במתנדבים, שדפקו על דלתות כדי לשכנע את התושבים לצאת ולהצביע ביום שלישי. אחוז ההצבעה, ששבר שיא ב־2020 והגיע ל־62% ברחבי ארה"ב, עשוי לעלות עוד הפעם. הרושם הוא שיש תחושת חירום בשני הצדדים, מה שיגרום ליותר אמריקנים לצאת ולהצביע. ההשתתפות חסרת התקדים בהצבעה המוקדמת היא אינדיקציה לכך.
"החוכמה היא להניע את המצביעים"
כאן באירי, בצד הרפובליקני לא מתרשמים ממאות פעילים דמוקרטים שהגיעו מניו יורק, מרחק שמונה שעות נסיעה, כדי להניע מצביעים. קוּש דיסיי, סגן הדובר למדינות המתנדנדות ופנסילבניה מטעם הרפובליקנים, האחראי לאזור, אומר בשיחה טלפונית כי "בחודשים האחרונים ירד ב־300 אלף מספר המצביעים הרשומים כדמוקרטים. אנחנו מרגישים סחף לצד שלנו ביחס ל־2020.
"אנשים מבינים שאם הם לא רוצים שיימשך מה שהיה פה בארבע השנים האחרונות, עליהם להצביע לטראמפ. סטודנטים יהודים לא צריכים לפחד שיתקפו אותם בגלל האמונה שלהם או הרקע שלהם, ואלה דברים שקרו גם פה בפנסילבניה. הם והאחרים יודעים שטראמפ כבר היה נשיא ויידע מה לעשות, ושציוצים לא מספיקים כדי לנהל את המדינה".
מה התשובה שלכם לפעילים הדמוקרטים שהגיעו לפה?
"גם לנו יש מבצע גדול של מתנדבים שדופקים על דלתות ושולחים אנשים להצביע, אבל החוכמה היא להניע את המצביעים שיזיזו את המחט לצד שלך. אנחנו מגיעים לבוחרים שמצביעים בפעם הראשונה כי אינם רוצים לראות שוב את מה שהיה פה בארבע השנים האחרונות, או לאנשים שלא עוקבים באופן הדוק אחרי החדשות, אבל רוצים שינוי. כך ששום דבר לא מובטח, אבל אנחנו אופטימיים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו