נתניהו למגזין "טיים" על 7 באוקטובר: מתנצל עמוקות שמשהו כזה קרה, לא ערערתי מספיק על ההנחה שהייתה משותפת לזרועות הביטחון

הירחון האייקוני בחר לעסוק במלחמה המתמשכת ברצועת עזה כנושא הראשי לגיליון הקרוב • "בנימין נתניהו מדבר על המשבר ההיסטורי של ישראל - ושלו" • רה"מ הביע צער על אירועי 7 באוקטובר, אך נמנע מהתנצלות ישירה • נתניהו עמד על כך שהשמדת חמאס ופירוז הרצועה הם תנאים הכרחיים לכל הסדר עתידי, והדגיש כי שחרור החטופים ומיגור חמאס הן מטרות משלימות ולא מתחרות

ביבי בטיים. צילום: ב

"מלחמתו של ביבי": הירחון האמריקני "טיים" הכריז על ראיון גדול עם ראש הממשלה בנימין נתניהו העוסק במלחמה ברצועת עזה ובמצבו הפוליטי, בגיליון שהשער שלו יוקדש לנתניהו. במהלך הראיון נתניהו התייחס לאפשרות של מלחמה כוללת עם איראן וחיזבאללה, המשבר ההומניטרי ברצועת עזה, אפשרות לנורמליזציה עם סעודיה ועתידה של ישראל במזרח התיכון.

שערי הטיים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, צילום: מגזין "טיים"

במהלך הראיון נשאל נתניהו אם ישראל יכולה להתמודד מול איום החות'ים מתימן, חיזבאללה, והמלחמה בעזה בו זמנית וגם להתמודד עם האיום מאיראן. "כן", ענה ראש הממשלה בפשטות.

מעריך את התמיכה האמריקנית

בראיון דיבר ראש הממשלה על האפשרות של תקיפה איראנית ישירה נגד ישראל. נתניהו התייחס לשאלה האם ישראל תבקש סיוע אמריקני במקרה כזה. "אני תמיד מעריך את התמיכה האמריקנית, ואשמח לקבל אותה בכל מצב," אמר והוסיף: "זה כבר הוכח בהתקפה ב-14 באפריל." ראש הממשלה הדגיש את הנחישות של ישראל להגן על עצמה, תוך שהוא נמנע מלחשוף פרטים על תוכניות צבאיות ספציפיות. "אני לא מתכוון להיכנס לפרטים לגבי ההיערכות ההגנתית שלנו, או לחילופין, ההיערכות ההתקפית," הוא הבהיר. נתניהו סיכם את עמדתו באמירה נחרצת: "נעשה את כל הנדרש".

נתניהו גם הביע הערכה לצעדים שנקט הנשיא ביידן: "אני מעריך את העובדה שהנשיא ביידן שלח קבוצות קרב, קבוצות נושאות מטוסים לכאן בחלק הראשון של המלחמה. אני מעריך את העובדה שהוא עושה זאת עכשיו".

זירת חיסולו של שוכר בביירות, הבוקר, צילום: אי.פי

בראיון התייחס נתניהו גם לאפשרות של עימות נרחב עם חיזבאללה. כשנשאל האם מלחמה כוללת עם ארגון הטרור היא בלתי נמנעת, השיב נתניהו: "אני חושב שחיזבאללה חייב לשקול את ההשלכות של תקיפת ישראל ופתיחה במלחמה רחבה יותר איתה," אמר ראש הממשלה. הוא הוסיף באזהרה ברורה: "אם הם שוקלים את זה, כדאי להם לחשוב פעמיים".

לגבי האיום מצד חיזבאללה, נתניהו הדגיש: "זה בראש מעיינינו, במיוחד אחרי 7 באוקטובר. אנחנו מתמודדים לא רק עם חמאס. אנחנו מתמודדים עם ציר הטרור האיראני הרחב יותר שכולל את חמאס, החות'ים, חיזבאללה, המיליציות השיעיות בסוריה ובעיראק, וגם הניסיונות שלהם ליצור חזית נוספת ביהודה ושומרון".

שום דבר לא נקבע מראש

נתניהו הרחיב על האתגר האזורי: "אנחנו מבינים שעלינו להתארגן להגנה רחבה יותר, שמשפיעה לא רק עלינו אלא על כל מדינה באזור, כולל השותפים הערבים שלנו".

הלוויתו של הנייה, צילום: אי.פי

כשנשאל אם עימות עם חיזבאללה הוא בלתי נמנע, השיב: "שום דבר לא נקבע מראש. אני חושב שככל שאתה חזק יותר, וככל שהבריתות שלך חזקות יותר, כך פוחת הסיכוי שתצטרך לנקוט בפעולה צבאית. אבל הרומאים צדקו, אתה יודע, אם אתה רוצה שלום, התכונן למלחמה."

לגבי חזרת התושבים לצפון, אמר נתניהו: "אני לא יכול לנקוב בתאריך מדויק, אבל זו מטרה. אחת המטרות העיקריות שלנו היא להבטיח שכ-60 אלף הישראלים שפונו מבתיהם יוכלו לחזור ולחיות בקהילות שלהם בשלום ובביטחון. זו עדיין המטרה שעלינו להשיג".

נתניהו גם התייחס לסוגייה רגישה של העברת כספים קטריים לעזה לפני 7 באוקטובר. "זו לא רק הממשלה שלי. זו הממשלה הקודמת, הממשלה שלפניי, והממשלה שאחריי. זה לא היה מימון של חמאס. למעשה, זה תמך במינהל האזרחי שהופעל על ידי גורמים שונים, רבים מהם לא חמאס".

ביוב זורם חופשי ברצועת עזה, צילום: אי.אף.פי

נתניהו הסביר את הרציונל מאחורי ההחלטה: "הסיבה שממשלות ישראל הסכימו לכך היא שרצינו להבטיח שלעזה יש מינהל אזרחי מתפקד כדי למנוע קריסה הומניטרית." כשנשאל האם במבט לאחור זו הייתה טעות, השיב: "אני לא חושב שזה עשה הבדל כל כך גדול, כי הסוגיה העיקרית הייתה העברת נשק ותחמושת מסיני לעזה".

מצטער, אבל לא מתנצל

ראשי צה"ל והשב"כ התנצלו על 7 באוקטובר. כשאתה התנצלת, זה היה על פוסט ברשתות החברתיות שהאשים את הממסד הצבאי והביטחוני. מדוע לא התנצלת בפני העם הישראלי על הטבח?

"אמרתי שלאחר סיום המלחמה, תוקם ועדת חקירה עצמאית שתבחן את כל מה שקרה לפני כן, וכולם יצטרכו לענות על כמה שאלות קשות, כולל אותי".

דרוזים מפגינים בחיפה, צילום: הרצי שפירא

האם תעשה זאת עכשיו? האם תתנצל?

"אני לא חושב שאנחנו יכולים לעשות זאת עכשיו באמצע מלחמה. להתנצל? כמובן, כמובן. אני מצטער, עמוקות, שמשהו כזה קרה. ותמיד אתה מסתכל אחורה ואומר, האם יכולנו לעשות דברים שהיו מונעים את זה? היית צריך להיות - איך אפשר שלא?"

נתניהו גם טוען שלא הרפורמה המשפטית שקרעה את העם היא זו שהובילה את האויבים למתקפה אלא גילויי הסרבנות - במילים אחרות. בנוסף טען נתניהו שהטעות העיקרית שלו הייתה ההיענות לחוסר הרצון של הקבינט הביטחוני שלו לנהל מלחמה כוללת: "שבעה באוקטובר הראה שמי שאמר שחמאס מורתע טעה. אם כבר, לא ערערתי מספיק על ההנחה שהייתה משותפת לכל זרועות הביטחון".

בראיון התייחס ראש הממשלה נתניהו למספר נושאים רגישים, כולל עסקת שחרור החטופים ומטרות המלחמה בעזה. לגבי הסיכויים לעסקה לאחר חיסול בכירי חמאס אמר נתניהו: "כן, אני חושב שהסיכויים למעשה גדלו כי חלק מהגורמים הקיצוניים יותר שהתנגדו לעסקה כבר אינם איתנו".

אלפים מפגינים ברחבי הארץ בדרישה לעסקת חטופים ולהקדמת הבחירות, צילום: גדעון מרקוביץ

כשנשאל על ביקורת הנשיא ביידן לגבי חיסול הנייה: "אמרתי שאנחנו לא מגיבים על זה, ולא שיניתי את דעתי".

"צריך להבטיח שחמאס מושמד"

לגבי סדרי העדיפויות בין הסרת שלטון חמאס לשחרור החטופים: "אני חושב שאלה למעשה מטרות משלימות. הן לא מוציאות זו את זו. ככל שנפעיל יותר לחץ צבאי, כך נתקרב להשגת שתי המטרות. אחת, שחרור חטופים. זה לחלוטין פונקציה של הלחץ שאנחנו מפעילים על חמאס, ושנית, זה מקדם את המטרה שלנו להשמיד את היכולות הצבאיות של חמאס ולהבטיח שהוא לא ישלוט בעזה".

כשנשאל אם יסכים לעסקה שתשחרר את כל החטופים אך לא תסיים את שליטת חמאס בעזה: "לא, אני לא חושב כך. ואני חושב שיש קונצנזוס רחב בישראל שאם נעשה זאת, פשוט נחווה חזרה על המצב. יהיו חטיפות עתידיות, יהיה 7 באוקטובר עתידי, ולמעשה דברים גרועים יותר שעלולים לקרות. אז אנחנו חייבים להשיג את שתי המטרות, להשיג את שחרור כל החטופים ולנצח במלחמה. ואני מאמין שזה אפשרי".

פגישת ביידן ונתניהו בוושינגטון, בשבוע שעבר, צילום: אי.פי.אי

נתניהו הדגיש את מחויבותו לשחרור כל החטופים, תוך שהוא מציין את ההצלחות הקודמות בשחרור יותר ממחצית מהם. הוא טען כי הדרך בה ישראל פועלת היא הדרך היחידה להשגת מטרה זו.

בראיון המשיך נתניהו להתייחס לחזונו לעזה שלאחר המלחמה ולסוגיית הנורמליזציה עם סעודיה. לגבי החזון לעזה, נתניהו הדגיש שני עקרונות מרכזיים והשווה את התהליך למה שארה"ב עשתה בגרמניה וביפן לאחר מלחמת העולם השנייה.

העיקרון הראשון, אמר נתניהו, הוא פירוז: "זה אומר שצריך להבטיח שחמאס מושמד, אבל גם לא יכול לשקם את עצמו. זה אומר, קודם כל, למנוע הברחות של נשק וטרוריסטים מסיני לעזה. לכן אני עומד על שליטה מתמשכת בציר פילדלפי בין מצרים לעזה".

סעודיה גמישה יותר מארה"ב בסוגיה הפלשתינית. בן סלמאן וביידן, יולי 2022, צילום: אי.אף.פי

העיקרון השני, לדברי נתניהו, הוא דה-רדיקליזציה: "הייתי רוצה לראות מינהל אזרחי המנוהל על ידי עזתים, אולי בתמיכת שותפים אזוריים, שמנהל את המינהל האזרחי בעזה. פירוז על ידי ישראל, מינהל אזרחי על ידי עזה. וכמובן, גם שינוי במה שמלמדים בבתי הספר ובמסגדים".

נתניהו: "אני מעצב את המדיניות"

לגבי הסכם הנורמליזציה עם סעודיה, נתניהו אמר: "אני חושב שהם [חמאס] לא יצליחו, כי ברגע שננצח, אני חושב שדברים יסתדרו, ולמעשה, העסקה הסעודית תהפוך ליותר סבירה. בכל מקרה, לא ויתרתי על העסקה".

כשנשאל על הדרישה הסעודית למדינה פלשתינית ועל השרים בן-גביר וסמוטריץ', השיב נתניהו: "כל ממשלות ישראל היו מבוססות במערכות פרלמנטריות על קואליציות. כולם עשו את זה. ממשלות קודמות אפילו עשו קואליציה עם מפלגה המזוהה עם האחים המוסלמים ודוחה את עצם קיומה של ישראל. לא שמעתי ביקורת על כך. אבל דבר אחד אני יכול להבטיח לך, אני מנהל את העניינים, אני מקבל את ההחלטות. אני מעצב את המדיניות".

סמוטריץ' ובן גביר. על הכוונת של הבית הלבן?, צילום: יהודה פרץ

בראיון התייחס ראש הממשלה  לסוגיה של המחאות בקמפוסים אמריקאיים נגד המלחמה בעזה ולתמיכה הגוברת של צעירים בפלשתינים. "אני חושב שיש לנו עבודה גדולה לעשות. אני מודאג מזה. זה לא משהו שאני חושב שהוא... אני לא מזלזל בזה. אני לא אומר, טוב, זה לא מטריד אותי. כמובן שזה מטריד אותי". נתניהו הוסיף: "אבל אני חושב שזה צריך להטריד גם את אמריקה. כי כשהדור הצעיר תומך ברוצחים האלה, באנסים האלה, בעורפי ראשי נשים אלה, בשורפי תינוקות אלה, אז יש בעיה לאמריקה. זו לא בעיה שיש לישראל".

כשנשאל אם בכוונתו להישאר ראש ממשלה לאחר המלחמה, למרות שסקרים מראים ש-72% מהישראלים חושבים שעליו לעזוב את תפקידו, השיב נתניהו: "אשאר בתפקיד כל עוד אני מאמין שאני יכול לעזור להוביל את ישראל לעתיד של ביטחון מתמשך ושגשוג. אבל זה לא תלוי רק בי. אנחנו בדמוקרטיה, ההחלטה מי נשאר בתפקיד ומי לא תלויה בסופו של דבר באנשים. נבחרתי מחדש שש פעמים. הפסדתי פעמיים. זה יכול לקרות בדמוקרטיה".

העם בוחר - ומחליט מי עובד בשבילו

כשנשאל האם הוא צריך להישאר ראש ממשלה: "לרגע זה, אני חושב שאני מוביל את המאמץ שמגן על המדינה ומבטיח את דרכה לניצחון, שאני חושב שמתקרב".

נתניהו בכנסת, צילום: אי.פי

לשאלה האם מנהיג אופוזיציה היה צריך להישאר בתפקיד אחרי כשל ביטחוני כזה, ענה: "זה תלוי מה הם עושים. האם הם מסוגלים להוביל את המדינה במלחמה? האם הם יכולים להוביל אותה לניצחון? האם הם יכולים להבטיח שהמצב שאחרי המלחמה יהיה של שלום וביטחון? אם התשובה היא כן, הם צריכים להישאר בשלטון. בכל מקרה, זו החלטת העם".

כשנשאל האם זה טוב לדמוקרטיה שאותו מנהיג בשלטון 18 שנים, השיב: "אני חושב שזה תלוי באנשים. הם בוחרים, והם מחליטים מי באמת עובד בשבילם. אבל זו לא החלטה אישית. אני לא מכתיב את זה יותר ממה שאנשים חושבים שאני מכתיב כל מה שקורה, אפילו בצבא".

נתניהו הדגיש את חשיבות הבחירות הדמוקרטיות: "זה העם שמחליט בבחירות דמוקרטיות חופשיות, ואני שמח שלישראל יש אותן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר