נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הודיע לראש הממשלה נפתלי בנט כי החליט סופית שלא יוציא את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור של מחלקת המדינה, ובכך למעשה לא יקיים את הדרישה האיראנית שמונעת את השלמת השיחות על הסכם גרעין חדש בווינה, כך דווח ב"פוליטיקו".
גורם נוסף המעורה בסוגיה מסר כי ביידן העביר את המסר בצורה שלא ישתמע לשתי פנים: "ההחלטה הועברה כמשהו סופי ואבסולוטי, החלון עבור ויתורים איראניים בתמורה למהלך כבר נסגר". על פי המידע הקיים בישראל נשיא ארה״ב אכן החליט סופית בנושא, אך נמנע מלהודיע על כך, כדי שלא לדחוק את האיראנים לפינה ובכך לסגור סופית את הדלת על שיחות הגרעין.
אף שזו הכוונה האמריקנית, ההערכה הרווחת בישראל היא שהסיכוי לחידוש השיחות ולחזרת הצדדים להסכם הגרעין נמוך מאוד. מדובר בשינוי של 180 מעלות בהערכה של הדרג המדיני בישראל. עד לפני כחודשיים ההנחה הייתה שהסכם הגרעין הוא כמעט עובדה מוגמרת ושהממשל בוושינגטון החליט ללכת עליו "בכל מחיר". לכן מדובר בהישג ישראלי ממש בדקה ה-90.
גורמים מדיניים סבורים שההודעה הפומבית המשותפת של בנט ולפיד אודות ההתנגדות החריפה של ישראל לתנאי האיראני לפני כחודשיים ״באה בתזמון הנכון ודחפה באופן משמעותי את הממשל, לעמדה שאימץ ביידן״.
בנוסף, לפעילותה של היועצת המדינית לשעבר מול הממשל, היה חלק מכריע. גורם ממשלתי אמר לישראל היום כי ״מאיר ניהלה בעצמה מערך שלם מול הממשל. יתכן שהפעילות שלה, בסופו של דבר תביא בדרך שקטה וחכמה לביטול סופי של ניסיון הצדדים לחזור להסכם הגרעין״.
כזכור, לאחרונה הגיע סבב השיחות השמיני בווינה למבוי סתום למרות שכל הסעיפים של הסכם הגרעין נוסחו וסוכמו. הסיבה למבוי הסתום היא דרישה איראנית להחזיר לאחור את הסנקציות שהטיל הנשיא טראמפ אחרי שפרש מהסכם הגרעין, ובראשן הסנקציות על משמרות המהפכה.
אחת האפשרויות שארה"ב הציעה היא שבתמורה להסרה של משמרות המהפכה מהרשימה, איראן תתחייב פומבית לא לפגוע בבכירים אמריקנים באיזור, או לחלופין לדון בנפרד, אחרי הסכם הגרעין, בסוגיה ואולי להשאיר רק את כח קדס ברשימה. עד כה איראן סירבה בתוקף, אך היו סימנים של התקדמות לאחר שראש צוות המו"מ מטעם האיחוד האירופי, אנריקה מורה, ביקר במדינה.
ראש הממשלה בנט הגיב להחלטה: "מברך את הממשל האמריקני ובראשו ידידי, נשיא ארה"ב ג׳ו ביידן, על כוונתו להשאיר את משמרות המהפכה במקום הראוי להם - רשימת ארגוני הטרור. הנשיא ביידן הוא ידיד אמת של מדינת ישראל אשר דואג לביטחונה ולביצור עוצמתה. בחודשים האחרונים הבהרנו את עמדתנו בנושא באופן מובהק - משמרות המהפכה הם ארגון הטרור הגדול בעולם, שמעורב בהכוונה ובהוצאה לפועל של פעולות טרור רצחניות ובערעור היציבות במזרח התיכון. זו החלטה נכונה, מוסרית ומוצדקת של הנשיא ביידן, עליה עדכן אותי הנשיא בשיחתנו האחרונה, ואני מברך אותו על כך".
המשמעות של המהלך
רשימת ארגוני הטרור של הממשל האמריקני נקבעת באופן פורמלי על ידי מזכיר המדינה, אולם בפועל לנשיא יש השפעה מכרעת על הארגונים שנכללים בה. היא מורכבת מארגונים שבסיסם מחוץ לארה"ב, ובפועל נכללים בה בעיקר ארגונים אסלאמיסטיים לצד מספר קטן יותר של ארגונים לאומניים בדלניים ומחתרות מרקסיסטיות. למזכיר האוצר האמריקני, ביחד עם מזכיר המדינה, יש סמכות להוסיף לרשימה גם אינדיבידואלים החשודים בפעילות טרור.
מבחינה מעשית, להכללת ארגון ברשימה יש כמה משמעויות: אסור לאזרחים ולחברות אמריקניות לספק לארגונים אלה תמיכה חומרית, תמיכה פיננסית או משאבים כלשהם; לחברים בארגונים אלה אסור להיכנס לארה"ב; וכל בנק או מוסד פיננסי אמריקני שמחזיק בשליטה על נכסים או משאבים פיננסיים של ארגון שנכלל ברשימה נדרש להחרים אותם וליידע בכך את הממשל.
נוסף על כך, להכללת ארגון מסוים ברשימה האמריקנית יש השפעה בינלאומית משמעותית, מאחר שהיא מרתיעה גם מדינות וחברות שאינן אמריקניות מלשתף איתו פעולה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו