ב-31 באוקטובר תתכנס ועידת האקלים העולמית בגלזגו, סקוטלנד. יותר מ-100 ממנהיגי העולם יתכנסו לאחר שנה שבה העולם עבר כמה אירועי אקלים קשים במיוחד, בעוד נראה שאנו לא מצליחים לעצור את ההתחממות הגלובלית וטמפרטורת כדור הארץ מוסיפה לעלות.
ועידת COP26 צפויה להימשך כשבועיים ותידון במספר מטרות, בהן האצה של ההבנות אליהן הגיעו בהסכם פריז ב-2015. בין היעדים: להפסיק את השימוש בפחם, לצמצם את כריתת היערות, להאיץ את המעבר לרכבים חשמליים, לעודד השקעה באנרגיות מתחדשות, להגן על בתי גידול טבעיים ועוד.
המטרה הגדולה כמובן, כפי שנקבעה בהסכמי פריז ואליה התחייבו משפטית המדינות החברות, היא להביא לצמצום כמות הפליטות, כדי לא להגיע לנקודה ההתחממות הקריטית של יותר מ-1.5 מעלות צלזיוס או ליעד הפחות אופטימי של 2 מעלות צלסיוס. מדובר במשימה שכרגע, על פי כל המדענים, אנו לא מצליחים לעמוד בה. נכון לרגע זה, התחייבויות הסכם פריז, שלא נדבר על העמידה בהן, לא מספיקות כלל, ועל פי החישובים נכון למצב כרגע, עד סוף המאה צפויה התחממות של יותר מ-3 מעלות.
אחרי 25 ועידות או"ם לשינויי אקלים, הוועידה ה-26 היא גורלית במיוחד. מדובר בחלון הזדמנויות שהולך ומצטמצם, לצד הערכות כי את ההתחממות של 1.5 מעלות צלסיוס כבר לא נצליח לעצור. במצב כזה, אנחנו עשויים לראות, כבר בעתיד הקרוב, וכפי שראינו בשנים האחרונות, הרבה יותר אסונות טבע ואירועי אקלים חסרי תקדים בהיקפם. סופות, שריפות ושיטפונות – כל אלו יגיעו אלינו בעוצמות גדולות יותר.
עם זאת, עדיין יש תקווה. ישנם הרבה צעדים שניתן לעשות על מנת לעצור את ההתחממות עד כמה שניתן, ואולי אפילו, אם ממש נתאמץ, נצליח לנפץ את התחזיות הקודרות של המדענים.
כרגע השאיפה היא להפחית את הפליטות במחצית בעשור הקרוב ולהגיע לאפס פליטות פחמן עד אמצע המאה. במהלך הוועידה, המדינות צריכות להציג את יעדיהן עד שנת 2030, וכן שאיפות עתידיות יותר, לצד הצעדים אותן ינקטו כדי לפחית את פליטות הגזים. כאמור, בהסכמי פריז המדינות התחייבו משפטית לצמצום הפליטות ולהשקעה של משאבים וכספים לטובות העניין על מנת לעמוד ביעדים. אך העשור הקרוב הוא קריטי וגורלי במיוחד בכל הנוגע לעצירת ההתחממות. הסיכוי לשינוי – הוא בעשור הקרוב, ועל כן החשיבות של הוועידה והצעדים שעליהם יחליטו במלכה, אך חשוב מכך – העמידה של המדינות אותן החלטות.
היעדים הנמוכים של ישראל
לעומת יתר מדינות המערב, ישראל הציבה לעצמה יעדי הפחתת פליטות די נמוכים, ובטח שלא מספקים. יעדי תוכנית האקלים של ישראל עומדים כעת על הפחתה של 27% בפליטות גזי החממה עד 2030 ושל 85% עד 2050, בעוד מדינות מערביות אחרות הציבו יעדי הפחתה בפליטות של לפחות 50% עד 2030 ואפס פליטות פחמן עד 2050.
נוסיף לכך את העובדה שעד כה מדינת ישראל לא עמדה ביעדים שהציבה לעצמה, בהם יעדים מגזריים כמו של התייעלות בצריכת החשמל, שימוש אנרגיות מתחדשות, הפחתה בנסועה ובפסולת העירונית ועוד.
לקראת הוועידה שתתכנס בתחילת השבוע הבא כאמור, ביום שישי יערכו פעילי סביבה את "מצעד האקלים" בכיכר רבין בתל אביב בקריאה לממשלת ישראל להכריז על מצב חירום אקלימי בישראל. הפעילים דורשים להגדיל את היעדים ולהרחיב את בהיקפם כך שיעמדו בסטנדרטים שהציבו לעצמם יתר מדינות המערב.
אקלים ופוליטיקה
הניסיון להגיע לפתרון משבר האקלים חוסה כרגיל בצילה של הפוליטיקה הבינלאומית ומאבקי הכוחות בין אומות העולם. לצד נוכחות של ראשי מדינות יריבות כמו ראש הממשלה נפתלי בנט ונשיא איראן איברהים ראיסי, קיים מתח גדול מאוד בין מעצמות גדולות כמו ארצות הברית לסין ורוסיה.
ממשל ביידן מציג תוכנית שאפתנית של הורדת פליטת גזי החממה ביותר מחצי עד שנת 2050, תוכנית שזכתה לביקורת נוקבת מצד סין, שמגזר התעשייה הכבדה שלה הוא מהגדולים והמזהמים בעולם. ארה"ב, סין והודו הן פולטות גזי החממה הגדולות ביותר בעולם, ובעוד הממשל האמריקני נחוש להעביר תקנות אקלים מחמירות, במדינות אחרות חוששים מהפגיעה הכלכלית כתוצאה מהן. בשלב זה טרם ברור אם הנשיא הסיני, שי ג'ינפינג, ישתתף באירוע, או שממונה האקלים הסיני יעמוד בראש המשלחת של בייג'ינג לכינוס.
בנוסף, הגעתו של נשיא איראן, איברהים ראיסי, לסקוטלנד העלתה את האפשרות שהוא ייעצר, זאת בשל הוצאתם להורג של אלפי פעילי אופוזיציה איראניים שבוצעו במהלך כהונתו כראש הרשות השופטת במדינה. הפגנות של גולים איראנים התרחשו בבריטניה נגד הגעתו של ראיסי, המכונה "התליין מטהרן", להשתתף בוועידה.
גם בבריטניה עצמה האירוע גרם לחיכוכים בין מפלגת השלטון השמרנית למפלגה הלאומית הסקוטית, לאחר שלטענתה של מנהיגת המפלגה והממשלה האוטונומית הסקוטית, ניקולה סטורג'ן, הממשלה בלונדון פועלת לצמצם את הנוכחות הסקוטית בוועידה. "עלינו לעבוד יחד על מנת להגדיל את התרומה למען צמצום ההתחממות הגלובלית, כל אחד, ראש ממשלה או חבר פרלמנט, שנותן לפוליטיקה לפגוע במטרה, מועל באחריות שלו", כתבה המנהיגה הסקוטית בציוץ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו