תעלומת רב המחבלים: כיצד הפך רוקיסט חובב וויסקי לבכיר באל קאעידה

חברי להקת הרוק של איעד א-גאלי לא מאמינים כיצד הפך המוזיקאי המחונן למחבל צמא דם שמכונה בסהרה "האסטרטג" ומבוקש על ידי תריסר מדינות שונות ומנהל מערכה מוצלחת נגד מאלי ובורקינה פאסו

מנהיג אל קאעידה במערב אפריקה, עיאד א-גאלי , תקשורת ערבית
מנהיג אל קאעידה במערב אפריקה, עיאד א-גאלי. צילום: תקשורת ערבית

המאבק במחבלים האסלמיסטים של ארגון אל קאעידה במערב אפריקה נמשך כבר יותר מעשור, כשלאחרונה ספגו ממשלות מאלי ובורקינה פאסו, יחד עם שכירי החרב הרוסים שמסייעים להן, סדרה של מפלות משפילות מידי אנשי ארגון הטרור.

בראש הנחש של הארגון האסלאמיסטי, שעלול להפוך בקרוב לשליט של חלקים גדולים משתי המדינות, נמצא אדם מסתורי שמחזיק בעבר לא צפוי. בתחקיר מעמיק, ה"וול סטריט ג'ורנל" הצליח לחשוף חלקים מעברו של מנהיג אל קאעידה, איעד א-גאלי, שמכונה על ידי אנשיו "האסטרטג" והצליח להפוך את ארגון הטרור מקבוצה מובסת לכוח שיכול להביס כוחות מקומיים וזרים כאחד.

אל גאלי נולד כאיש הקבוצה האתנית תאורג, עם נוודים ממערב הסהרה שאנשיו פרושים באזור שבין אלג'יריה, מאלי ובורקינה פאסו. אביו של רב המחבלים נהרג בהתקוממות של בני הטוארג נגד השלטון במאלי עוד כשזה היה קטן.

א-גאלי הצעיר התמסר עוד בנערותו למטרה של שחרור בני הטוארג משלטון זר, והוא בחר לעשות זאת דווקא דרך מוזיקה. הוא גילה את כושר הארגון של וכשהצליח להשיג גיטרות חשמליות ואולפן הקלטות עבור חבריו, ויחד הם הקימו את להקת "טינאריוון", להקת רוק-בלוז שמצליחה עד היום וזכתה בפרס הגראמי כשהופיעה ברחבי העולם.

השיר שכתב א-גאלי "ביסמיאללה", הפך ללהיט ובכירים מקומיים טענו בפני העיתון שהשיר עצמו היה חלק ממה שהניע את מרד הטוארג של שנת 1990, מרד שהקפיץ את א-גאלי לקדמת הבמה. המנהיג המוזיקאי שב מגלות בלוב ולאחר סידרה של ניצחונות צבאיים הם הגיעו להסכם עם ממשלת מאלי שנתן לבני הטוארג אוטונומיה רבה במדינה וא-גאלי הפך ממוזיקאי שתיין וחסר פרוטה לדמות מכובדת במדינה. הוא הצטרך לנסיעות של הנשיא, אלפא עומר קונרה ברחבי העולם והתגורר באחוזה מפוארת בבירה במאקו.

א-גאלי בצעירותו עם חברי להקת הרוק שהקים, צילום: ארכיון הלהקה

בשליחות ממשלתית כזו התהפך עולמו של א-גאלי. בשנת 2008 הוא נשלח כחלק ממשלחת של ממשלת מאלי לערב הסעודית. שם נחשף להטפה של ארגון דתי פקיסטני והשקפת עולמו, שתמיד כללה אלמנטים דתיים, השתנתה לגמרי. הוא חלד לשתות, גידל זקן והחל להחמיר בחוקי הדת. מני אנסאר, מנהל להקת הרוק של א-גאלי וחברו הקרוב סיפק: "הוא אמר לי שהוא נוטש את שעון הרולקס שלו וזורק את הנעליים. אני לא יכול לבוש את זה יותר". בעוד האוטונומיה של הטאורג במאלי חגגה שגשוג כלכלי וחנכה פסטיבל בינלאומי של מוזיקה שמשך תיירים ומוזיקאים מכל העולם לעיר העתיקה טימבוקטו, א-גאלי עצמו הפך קנאי ומסוגר יותר.

בשנת 2011, לאחר נפילת משטר קדאפי, אלפי לוחמי טוארג שאומנו על ידי הרודן הלובי שבו לארצם. רבים הם בחרו להצטרף לקבוצת הטרור שייסד א-גאלי, שהפך למתנגד לבדלנים הטוארגים ולאסלמיסט מחמיר. ב-2012 אנשיו של א-גאלי פתחו במרד וכבשו בקלות את הערים טימבוקטו, גאו וקידל. ערש התרבות של הסהרה נמצא באחיזתו של האיש שבעבר היה חלק בלתי נפרד מתרבות זו, וכעת ביקש להביא עליה כליה. אנשיו הרסו את המקדשים ובתי הספר העתיקים של טימבוקטו, שרפו כפרים ורצחו את המתנגדים. בהיפוך מוחלט של גורלות, א-גאלי אסר באופן אישי על "מוזיקת השטן", אותו זרם של רוק ובלוז שמילא את המדבר בקצב ושמחה.

מורדים במאלי לצד רכב רוסי שתפסו, צילום: ללא

מאז נמצאים אנשיו של א-גאלי בלחימה בלתי פוסקת. מכה משולבת של צבא צרפת וצבא מאלי דחקה אותם מהשלטון בצפון המדינה, אך מאז המדינה עברה הפיכה צבאית והממשלה החדשה, יחד עם בעלי בריתה הרוסים, מתקשה להחזיק את האסלמיסטים במקומם. כעת עלול המוזיקאי השתיין, שהתחכך בסלברטאים והיה כוכב של  המועדונים בארצו, לגזור חורף אסלאמי על מערב אפריקה כולה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר