שינוי טקטוני במזרח אפריקה: ירי נשמע מוקדם היום (שני) ברחבי חלקים מגומה, העיר הגדולה ביותר במזרח קונגו, שעות לאחר שהמורדים שנתמכו על ידי רואנדה אמרו שהם השתלטו על העיר למרות הקריאה של מועצת הביטחון של האו"ם סוף למתקפה.
ההתקדמות האחרונה של ברית המורדים M23' הנתמכת על ידי רואנדה, אילצה אלפים במזרח קונגו העשירים במינרלים מבתיהם ועוררה חשש שסכסוך רותח בן עשרות שנים עלול להצית מחדש מלחמה אזורית רחבה יותר. כו"ח של האו"ם התערב בלחימה מצפון לעיר ולפחו תמשוריין אחד של כוחות האו"ם הושמד על ידי המורדים.
"יש בלבול בעיר; כאן ליד שדה התעופה, אנחנו רואים חיילים. עדיין לא ראיתי את ה-M23", אמר אחד התושבים לרויטרס. "יש גם כמה מקרים של ביזת חנויות". תושב אחר בעיר אמר כי היה ירי כבד במרכז גומה.
תושבים אמרו כי ניתן היה לשמוע ירי גם ליד שדה התעופה וליד הגבול עם רואנדה. לא ניתן היה לקבוע באופן מיידי מי אחראי לירי, אך אחד התושבים אמר שלעתו מדובר בירי אזהרה של הכוחות המורדים.
המורדים הורו לחיילי הממשלה להיכנע עד השעה שלוש ו-100 חיילים קונגולזים מסרו את נשקם לכוחות חיל המשלוח של אורוגוואי במשימת שמירת השלום של האו"ם בקונגו , כך אמר צבא אורוגוואי. צוות כוח האו"ם ובני משפחותיהם התפנו מעבר לגבול לרואנדה ביום שני בבוקר, שם חיכו 10 אוטובוסים לאסוף אותם. נשיא קניה וויליאם רוטו, יו"ר גוש הקהילה המזרח-אפריקאית, יקיים פגישת חירום לראשי מדינות על המצב, אמר קוריר סינג'אוי, המזכיר הראשי במשרד החוץ של קניה.
אזור הגבול המזרחי של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו נותר אזור לחימה בין קבוצות מורדים שונות, כתוצאה מרצח העם ומלחמת האזרחי םברואנדה בשנת 1994. אלפי חמושים בני קבוצת ההוטו הפכו את האזור ההררי במזרח קונגו למעוז, מה שהוביל את ממשל קגמה ברואנדה לאמן ולחמש את ברית M23, קבוצה המובלת על ידי בני מיעוט הטוטסי, להילחם בארגוני ההוטו ובממשלה הקונגולזית.
ארגון M23, מאומן היטב, חמוש ומקצועי, הוא האחרון בשורה ארוכה של תנועות מורדים בראשות הטוטסי - אומר שהוא קיים כדי להגן על אוכלוסיית הטוטסי האתנית בקונגו. מועצת הביטחון של האו"ם קיימה ביום ראשון שיחות משבר על המצב בסכסוך, שגרר את אחד המשברים ההומניטריים החמורים בעולם.
מומחי האו"ם אומרים שרואנדה פרסה 3,000 - 4,000 חיילים וסיפקה כוח אש משמעותי, כולל טילים וצלפים, כדי לתמוך ב-M23 בלחימה בקונגו. ארצות הברית, צרפת ובריטניה גינו ביום ראשון את תמיכתה של קיגאלי במורדים.
בקיגאלי דחו את ההצהרות ש"לא סיפקו שום פתרונות" והאשימו את קינשאסה באחריות להסלמה האחרונה. "הלחימה הקרובה לגבול רואנדה ממשיכה להוות איום רציני על ביטחונה ושלמותה הטריטוריאלית של רואנדה, ומחייבת את העמדה הגנתית מתמשכת של רואנדה", אמר משרד החוץ של רואנדה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו