תומכים או מגנים? המערב חלוק בדעותיו לגבי החלטת בית הדין בהאג

בעוד הנשיא ביידן מיהר לגנות את ההחלטה לבקש צווי מעצר לראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט, בצרפת ואירלנד התייצבו מאחורי בית המשפט • בריטניה טענה כי לבית הדין הפלילי הבינלאומי אין סמכות לדון בתיק ובאוסטריה ובגרמניה גינו את ההשוואה בין הנהגת ישראל לראשי חמאס

בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג. צילום: GettyImages

צווים במחלוקת: גוש מדינות המערב, המייצג את בעלות ברית של ישראל בעולם, הציג תגובות סותרות היום (שלישי) להחלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להגיש צווי מעצר עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט וראשי ארגון הטרור חמאס.

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, הגיב באופן בלתי משתמע לשתי פנים וגינה את ההחלטה. ביידן הדגיש כי ישראל לא מבצעת רצח עם ברצועת עזה וכי הוצאת הצווים היא החלטה "מקוממת". לעומתו נשמעו קולות מיעוט בארה"ב התומכים בהחלטה. הסנאטור ברני סנדרס, ממנהיגי השמאל הרדיקלי בארה"ב הביע תמיכה בהחלטת בית הדין.

נתניהו על האג: "צו אבסורדי ושקרי" קרדיט: איתי בית-און / לע״מ, סאונד: יחזקאל קנדיל / לע״מ

לארצות הברית הצטרפה בריטניה בגינוי חד משמעי של ההחלטה. בהודעה של משרד החוץ הבריטי נכתב כי לבית הדין אין כלל את הסמכות לדון בפעולות צה"ל ברצועת עזה. לעומת הבריטים, בגרמניה ובאוסטריה גינו את התזמון של ההחלטה המשותפת להגיש את צווי המעצר למנהיגי ישראל וראשי חמאס בטענה כי ההחלטה מייצרת שוויון בין "מנהיגי מדינה דמוקרטית לראשי ארגון טרור". בגרמניה אף הוסיפו כי לישראל יש זכות להגן על עצמה. עם זאת שתי המדינות הביעו תמיכה בעצמאות בית הדין.

גם באיטליה זעמו על ההשוואה שנוצרה בין נתניהו וסינוואר. "זה נראה לי לחלוטין ייחודי, ואני אף אגיד בלתי מתקבל על הדעת, להשוות ממשלה לגיטימית שנבחרה על ידי העם לארגון טרור שגרם לכל מה שאנחנו רואים במזרח התיכון", אמר שר החוץ ,אנטוניו טג'ני, בראיון ברשת טלוויזיה מקומית.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, צילום: רויטרס

לצד התמיכה, המסויגת יותר או פחות, מצד המדינות הללו, בפריז החליטו לתמוך באופן מלא בהחלטת בית הדין. "צרפת מתריעה במשך חודשים רבים מפני החובה לכבד באופן מוחלט את המשפט הבינלאומי ההומניטרי, ובפרט מפני טיבן הבלתי מקובל של אובדן חיי אזרחים ברצועת עזה, ובפני גישה הומניטרית לא מספקת. צרפת תומכת בבית הדין הפלילי הבינלאומי, בעצמאותו ובמאבק בפטור מעונש בכל מצב. צרפת מחויבת לחיפוש אחר פתרון מדיני בר קיימא באזור, היחיד שישיב אופק של שלום וישים קץ לסבלם של ישראלים ופלשתינים כאחד", נכתב בהודעה הצרפתית.

באופן צפוי, גם אירלנד התייצבה באופן מוחלט לצד בית הדין. שר החוץ של דבלין, מיהל מרטין, פרסם הצהרה בה טען כי ארצו קוראת לחדול מאיומים על בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, במסר למחוקקים האמריקנים המתכננים סנקציות נגד בית הדין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר