הרחק מאור הזרקורים הבינלאומי, מדינה גדולה בחלקה הדרומי של אפריקה נמצאת על סף רעב, וללא התערבות חיצונית, עלולה למצוא את עצמה בתוך אסון הומניטרי עצום.
ממשלת זימבבואה פרסמה אתמול הערכה לפיה 2.7 מיליון בני אדם במדינה יגיעו לחרפת רעב בשנה הקרובה, זאת לאחר כשל יבולים חמור במדינה. ארגוני סיוע בינלאומיים מעריכים כי הנתונים של הממשלה נמוכים וכי המשבר גדול וחמור בהרבה.
כעת נשקלת בהררה האפשרות של הכרזת מצב חירום, שיאפשר למדינה לעשות שימוש במאגרים לשעת חירום ולקרוא לסיוע בינלאומי גדול יותר. כשל היבולים במדינה נגרם ממחזור האקלים "אל ניניו", שגרם לבצורת קשה בעונת החורף האחרונה במדינה. תפוקת התירס במדינה, שמהווה מוצר מזון בסיסי לאוכלוסיית במדינה, צנחה לכמעט חצי, משתי מיליון טונות של גרעיני תירס בשנה שעברה, לקצת מעל 1.1 מיליון טונות השנה.
הסקטור החקלאי של זימבבואה מעולם לא הצליח להתאושש מרפורמת הקרקעות שהנהיג במדינה הרודן המנוח רוברט מוגבה, שבשנת 2000 הורה על נישול החוואים הלבנים במדינה מאדמותיהם וגירוש חברות חקלאות זרות משטחה. החוואים הלבנים, שנותרו במדינה עוד מהתקופה בה הייתה זימבבווה תחת שלטון לבן ונקראה "רודזיה", היוו את עמוד השדר של המגזר החקלאי ועזיבתם הביאה לקריסה חמורה בתחום.
כעת אזרחים רבים באזורים כפריים ניצבים בתור ארוך על מנת לקבל סיוע בינלאומי במזון, עזרה מבורכת אך כזו הרחוקה מלהספיק. "אנו אסירי תודה לעולם, אך המזון שאנו מקבלים יספיק בקושי לחודש. היבולים שלי קמלו לגמרי והם חסרי תועלת כרגע", מספרת לסוכנות הידיעות רויטרס מושיאקווה, בת 71, תושבת הכפר בוהרה בדרום המדינה.
ההקצבה הבינלאומית של אפונה, שמן לבישול וקמח חיטה מחזיקה לעת עתה את האוכלוסייה המקומית מעל הסף הקלורי של רעב, אך המחסור כבר מורגש בכל מקום. "כשנוסעים פה באזור, רואים בכמעט כל שדה שני יבול שקמל ומת לגמרי. זו תהיה שנה קשה מאוד", מספר כריסטיאן מנדס, ראש תוכנית הסיוע המקומית של תוכנית המזון העולמית. בחודשים הקרובים שלאחר הקציר צפויים מחירי הדגנים להאמיר וגם האוכלוסיות העירוניות, שעד כה נחסך מהן המשבר, יחלו להרגיש את מצוקת המשבר החקלאי במדינה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו