איש הממסד מול הליברטריאן הפופוליסט: ארגנטינה יצאה לבחירות היסטוריות לנשיאות

חאבייר מיליי הפך להפתעת מערכת הבחירות עם הבטחות לצמצם את כוחה של המדינה ואמירות נגד הקהילה הלהט"בית • מנגד, סרחיו מאסה, שר האוצר לשעבר, פונה לפחד של הציבור מפני מדיניות כלכלית קיצונית

חאבייר מיילי וסרחיו מאסה, המתמודדים על נשיאו תארגנטינה. צילום: איי.פי

ארגנטינה יצאה היום (ראשון) לקלפיות בסיבוב המכריע של הבחירות לנשיאות במדינה, שמועמד מפלגת השלטון הפרוניסטית, סרחיו מאסה מתייצב נגד המועמד הליברטריאני והפופוליסט חאבייר מיליי.

לאחר שאיש מהמועמדים בסבב ההצבעה הראשון לא הצליח לזכות ביותר מ-45 אחוזים מקולות הבוחרים, הבוחרים במדינה יצטרכו להחליט בין הרפורמה הכלכלית הקיצונית שמציע מיליי לבין בחירה בשר האוצר לשעבר, שהביא את המדינה לתהומות של אינפלציה חסרת תקדים ושחיקה אדירה בשכר.

ארגנטינה: מיליונים יוצאים להצביע בבחירות צמודות לנשיאות // רויטרס

"הבחירות האלו מסמנות קרע עצום במערכת הפוליטית של הדמוקרטיה הייצוגית בארגנטינה. אני חושב שכל הכוחות הפוליטיים שאנחנו מכירים הולכים להשתנות", טען בפני סוכנות הידיעות רויטרס חוליו בורדמן, מנהל חברת הייעוץ הפוליטית "אובסרבטוריו אלקטורל". ואין איש שמסמן את הקרע הזה עם המערכת הפוליטית הקודמת מדמותו של מיליי, מועמד הימין הפופוליסטי.

מיליי, שדרן ופרשן טלוויזיה בעברו בעל עמדות כלכליות קיצוניות וסגנון בוטה הפך ללהיט בקרב הימין הארגנטינאי והפיח חיים בפוליטיקה המסואבת והמאובנת של המדינה הדרום אמריקנית. המתמודד המטאורי ופרוע השיער נחשב גם תומך גדול של ישראל והתייחס כמה פעמים לנשוא במהלך מערכת הבחירות. מיליי נהנה מיתרון קל על מאסה בסקרים, זאת למרות העובדה שזכה לפחות קולות בסיבוב הראשון. מאסה זכה ל-38 אחוזים מהקולות ואילו מיליי זכה רק ב-30 אחוזים מקולות הבוחרים.

חאבייר מיליי, מועמד לנשיאות ארגנטינה, צילום: איי.פי

סוגיית אמינותם של סקרי דעת הקהל במדינה מציבה בסימן שאלה את התוצאות הצפויות של הבחירות, ובציבור ובתקשורת הארגנטיניים מתייחסים למרוץ כצמוד במיוחד. מי שככל הנראה יכריעו את המערכה יהיו הקולות הצפים שבשל אכזבה מהמערכת הפוליטית והמצב הכלכלי הקשה במדינה מרגישים ריחוק ושוקלים האם לצאת להצביע.

שיעור הצבעה נמוך עשוי לשחק לרעתו של מאסה, עסקן פוליטי רב עוצמה שכיהן כשר אוצר בממשלה הקודמת, שנלחם בפופולריות הנמוכה שלו ושל מפלגתו בעזרת הבטחות לקיצוצים במס עבור מעמד הביניים והגדלת התמיכה ממשלתית לנזקקים. בנוסף מאסה התמקד בקמפיין הבחירות שלו במדיניות הקיצונית של מיליי, שקורא להפחתת מעורבות המדינה וצמצום הסקטור הציבורי, דבר הגרם לחשש בקרב רבים במעמד הביניים מאבדן התמיכה הממשלתית.

עובדי קלפי בבחירות לנשיאות בארגנטינה, צילום: רויטרס

"אני הולך להצביע למאסה משום שזו האופציה היחידה להמשיך לחיות במדינה דמוקרטית בה מכבדים הזכויות שלנו", אומר מטיאס קוויאור, סטונדט בן 22 ותושב בואונוס איירס, בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס.ארגנטינה יוצאת למערכת הבחירות לאחר שנה של משבר כלכלי חסר תקדים. החוב הלאומי של ארגנטינה לקרן המטבע הועולמי עומד על סכום משתק של 44 מיליארדי דולרים והשוק המקומי חווה אינפלציה של 150 אחוזים בשנה החולפת. כשהמשכורות נשחקו לרמה חסרת תקדים ומחירי המוצרים האמירוף רבים במדינה מחפשים פיתרון קיצוני. 

"אי אפשר להצביע לממשלה הנוכחים במצב הכלכלי הקיים ופתק לבן בקלפי רק ישרת את מאסה. מיליי הוא הפתרון היחידי להוציא את המדינה שלנו מהאומללות", אמור סנטיאגו נריה, רואה חשבון בן 34 לכלי תקשורת מקומי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר