נאבקת מהמחתרת: נרגס מוחמדי, כלת פרס נובל לשלום לשנת 2023, קיימה ראיון נדיר עם רשת SVT השבדית ממקום מסתור בטהראן, שבו שיתפה את עמדותיה ואת מאבקה כנגד השלטון האיראני. הראיון יוצא דופן בשל נסיבות חייה – מוחמדי, ששוחררה זמנית מבית הכלא הידוע לשמצה אווין לצורך שיקום רפואי לאחר ניתוח קשה בנובמבר 2024, סירבה לשוב אליו. היא ברחה מבית החולים וכעת מסתתרת מהרשויות, כשמעצרה עלול להתבצע בכל רגע.
מוחמדי נעצרה לראשונה בשנת 2010 בשל פעילותה למען זכויות נשים, דמוקרטיה וביטול עונש המוות באיראן. לאורך השנים היא נכלאה שוב ושוב בכלא אווין, אחד מבתי הכלא הידועים לשמצה בעולם בשל תנאי הכליאה הקשים, העינויים הפיזיים והנפשיים, והיחס האכזרי לעצירים פוליטיים. במהלך שהותה שם הוכתה מספר פעמים על ידי הסוהרים, כחלק מהניסיונות לדכא את רוחה.
La Française Cécile Kohler, détenue en Iran depuis mai 2022, "est extrêmement affaiblie, je suis très inquiète pour elle", confie Narges Mohammadi#le710Inter pic.twitter.com/VDwAWAgMKe
— France Inter (@franceinter) January 8, 2025
בריאיון שפורסם באתר SVT, מוחמדי הדגישה את הנחישות שלה להמשיך להיאבק על חירות וזכויות אדם באיראן. "העם האיראני כבר זנח מנטלית את הרפובליקה האסלאמית, אך כדי להפוך את השינוי למציאות דרושה תמיכה גלובלית. העולם צריך לסייע להפיל את הדיקטטורה", אמרה. היא תיארה כיצד השלטון מנסה לדכא את המחאות הציבוריות באמצעות פחד והוצאות להורג, אך הדגישה כי "המחאה אינה נחלשת אלא מתגברת".
לדבריה, בשנת 2024 הוצאו להורג באיראן 901 בני אדם, בהם 31 נשים, על פי נתוני האו"ם. מדובר במספר הגבוה ביותר בתשע השנים האחרונות. "העלייה במספר ההוצאות להורג היא ביטוי לחרדה הגוברת של השלטון מול ההתנגדות הציבורית", אמרה.
מוחמדי שיבחה את האומץ של נשים ואמנים באיראן, שמתנגדים לשלטון בדרכים יצירתיות. בין היתר הזכירה את פרסטו אחמדי, אקטיביסטית שקיימה הופעה מקוונת בניגוד לחוקי הלבוש המחמירים. "העם ממשיך להילחם, ולמרות כל הניסיונות של המשטר – התקווה חזקה יותר מכל דיכוי", ציינה.
לפי הראיון באתר SVT, מוחמדי קוראת לקהילה הבינלאומית להתערב. "על העולם להתגייס כדי לעצור את האפרטהייד המגדרי שמונהג במדינה. ללא לחץ מבחוץ, לא נוכל לממש את השינוי המיוחל", אמרה.
מוחמדי, שהפכה לסמל בינלאומי למאבק בזכויות אדם, ממשיכה את דרכה למרות התנאים המסוכנים, כשהיא עומדת מול אחד מהמשטרים המדכאים בעולם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו