על רקע נפילת משטר אסד ולקראת חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, מחקר חדש שהתפרסם אמש (שני) בארה"ב ובישראל, מגלה כי שווי הרכוש הגזול של קהילת יהודי סוריה עומד על למעלה מעשרה מיליארד דולר, במונחים של היום. עוד מגלה המחקר כי כיום יש בסוריה, ככל הידוע, ארבעה יהודים בלבד.
את הנתונים פרסם ארגון יהודי-אמריקני בשם "צדק ליהודים יוצאי ארצות ערב (JJAC)", זאת בסיום מחקר עומק שנמשך שש שנים. בחודשים הקרובים יתפרסמו תוצאות המחקרים אודות עשר מדינות ערביות נוספות.
"יהודי ארצות ערב ואיראן חיו בצפון אפריקה ובמזרח התיכון אלפי שנים, כמילניום לפני ייסוד האסלאם", אומרים ב-JJAC. "אך במאה ה-20, רוחב והיקף העקירה של יהודים אלו מ-11 מדינות אלו, הם בין המקרים המשמעותיים ביותר של עקירת אוכלוסייה בהיסטוריה המודרנית".
מהמחקר עולה כי יהדות סוריה הייתה אחת העתיקות ביותר ויש דיווחים ועדויות על חיים יהודיים בחלב ודמשק כבר לפני 2,500 שנה. בני הקהילה ניהלו חיי מסחר ובנקאות בינלאומיים ערים מאוד, שהשתרעו עד להודו במזרח.
התעמרות קשה בקהילה
אחרי מלחמת העולם השנייה החלה התעמרות קשה במיוחד בקהילות היהודיות בסוריה, שכללה רדיפות, החרמות רכוש מקיפות, הגבלות תנועה, דחיקה כלכלית, תקריות אלימות והטרדות בידי הממשל. כפועל יוצא מכך, מספר היהודים בסוריה צנח באופן עקבי.
אם בתחילת המאה ה-20 חיו בה כ-50,000 יהודים, הרי שלקראת הקמת המדינה נותרו כ-30,000 בלבד. עשור לאחר מכן כבר פחת מספרם ל-5,000 יהודים בלבד. ב-1991 דווח על מאה יהודים בלבד שחיים בסוריה והקהילה היהודית חדלה למעשה מלהתקיים. הרוב הגדול של יהודי סוריה עלה לישראל. כיום, כאמור, יש רק ארבעה יהודים בסוריה: שלושה גברים מבוגרים ואישה אחת.
המחקר בדק את כל העדויות הידועות על מצבם הכלכלי של היהודים. הוא כלל עדויות כתובות, שיחות עם מנהיגי הקהילה ומומחים וסקירת הערכות קודמות. המחקר סקר את כלל הענפים הכלכליים האפשריים ומצא כי במונחי 1947, שווי הנכסים של יהודי סוריה היה 200,167,458 דולרים. בהיוון לשער הדולר כיום, סכום זה עומד על 10,692,545,656 דולר.
"כדי להגיע לשלום אמת במזרח התיכון, האמת והצדק חייבים לנצח. הגיע הזמן שמדינות האזור יתאחדו בקידום השלום והפיוס בין כל העמים באזור, על בסיס האמת ההיסטורית שכוללת גם את סיפורם של יהודי ארצות ערב ואיראן", אומרים ב-JJAC.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו