איראן, אחת המדינות העשירות בעולם במאגרי גז טבעי ונפט גולמי, מתמודדת בשבועות האחרונים עם משבר אנרגיה חמור המשתק את המדינה. כתבה נרחבת שפורסמה ב"ניו יורק טיימס" שופכת אור על היקף המשבר. משרדי הממשלה סגורים או פועלים במתכונת מצומצמת, מוסדות חינוך עברו ללמידה מקוונת וכבישים מהירים ומרכזי קניות שרויים בחשכה.
הנשיא מסעוד פזשכיאן הודה בשידור חי לאומה כי המדינה ניצבת בפני "חוסר איזון קריטי" במערכות הגז, החשמל, האנרגיה, המים, הכספים והסביבה. המחסור היומי בגז מוערך בכ-350 מיליון מטרים מעוקבים, והממשלה נאלצה לבחור בין ניתוק אספקת הגז לבתי מגורים לבין השבתת תחנות כוח המייצרות חשמל. הממשלה בחרה באפשרות השנייה כדי למנוע פגיעה בחימום הביתי של האזרחים.
המשבר פגע קשות בתעשייה האיראנית. 17 תחנות כוח הושבתו לחלוטין והשאר פועלות באופן חלקי. מהדי בוסטנצ'י, ראש מועצת התיאום של התעשיות באיראן, העריך כי הנזקים מהשבוע האחרון בלבד עלולים להפחית את הייצור התעשייתי ב-30% עד 50%, עם נזקים כלכליים של עשרות מיליארדי דולרים.
הגורמים למשבר מגוונים: שנים של סנקציות בינלאומיות, ניהול כושל, תשתיות מיושנות, צריכה בזבזנית, ופיצוץ שני צינורות גז גדולים בפברואר, פעולה שמייחס המשר לישראל. בנוסף, המטבע האיראני, ריאל, צנח לשפל היסטורי מול הדולר.
כ-90% מבתי האב באיראן תלויים בגז לחימום ובישול, והגז מהווה כ-70% ממקורות האנרגיה במדינה - שיעור גבוה משמעותית מארה"ב ואירופה. מומחים מציינים כי בשל הסנקציות, איראן מתקשה למשוך השקעות זרות לשדרוג ופיתוח תשתיות האנרגיה שלה.
המשבר מגיע בעיתוי גיאופוליטי רגיש במיוחד עבור איראן, כאשר מעמדה האזורי נחלש בעקבות התמוטטות משטר אסד בסוריה והפגיעה בחיזבאללה בלבנון. בנוסף, חזרתו הצפויה של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ צפויה להגביר את הלחץ הכלכלי על המשטר האיראני.
"טיפולים רפואיים מבוטלים בגלל הפסקות חשמל"
אזרחי איראן מתעוררים מדי יום מבלי לדעת אם יוכלו ללכת לעבודה או לשלוח את ילדיהם לבית הספר, או אם המעליות או הרמזורים יפעלו.
"הפסקות החשמל משפיעות באופן חמור על חיי היום יום והעבודה. כשהחשמל מפסיק, גם המים מנותקים והדודים כבים, וכתוצאה מכך, כל מכשירי החימום מושבתים," אמרה ספידה, מורה בת 32 מטהרן ששוחחה עם "ניו יורק טיימס", סיפרה כי שיעורי האנגלית המקוונים שלה מבוטלים באופן קבוע בגלל הפסקות האינטרנט. היא ביקשה להשתמש רק בשמה הפרטי, מחשש לפגיעה מצד הרשויות.
נאדר, רופא שיניים שגם הוא ביקש להזדהות רק בשמו הפרטי, אמר כי לעתים הוא נאלץ להפסיק טיפולים באמצע בגלל הפסקות החשמל.
בעליו של אחד ממפעלי הייצור הגדולים ביותר לחומרי בנייה אמר בראיון מטהרן כי העסק שלו שרד מהפכה, מלחמה וסנקציות, אך אף אחד מהאירועים הללו לא היה כאוטי ומלחיץ כמו האירועים של השבוע האחרון. הוא אמר כי תחושה מכרעת של חוסר ודאות מתפשטת בקרב המגזר הפרטי, כאשר המדינה גולשת לטריטוריה לא מוכרת עם משבר אחר משבר, שהממשלה נראית חסרת יכולת לשלוט בהם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו