נערכים מחדש במזה"ת: רוסיה מפנה מערכות נשק מתקדמות מסוריה ללוב

בעקבות קריסת משטר אסד ובריחתו לרוסיה, הקרמלין מעביר מערכות הגנה אווירית מתקדמות לבסיסי המצביא חפתר במאמץ לשמר את אחיזתה באזור • מערכות S-400 ו-S-300 כבר הועברו לשליטת בעלות ברית באזור

חייל רוסי בבסיס חְמֶיימִים בסוריה. צילום: רויטרס

גורמים רשמיים בארצות הברית ובלוב חושפים: רוסיה החלה בפינוי מסיבי של מערכות הגנה אווירית מתקדמות וכלי נשק משוכללים מבסיסיה בסוריה ללוב. המהלך הדרמטי מגיע לאחר קריסת משטר אסד וניסיונה של מוסקבה לשמר את השפעתה הצבאית במזרח התיכון, כך לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל".

צילום לווין של בסיס חְמֶיימִים, צילום: רויטרס

מטוסי תובלה רוסיים נצפו מעבירים ציוד הגנה אווירי, הכולל מכ"מים למערכות יירוט מסוג S-400 ו-S-300, מסוריה לבסיסים במזרח לוב הנשלטים על ידי המצביא ח'ליפה חפתר. במקביל, מדווחים הגורמים, רוסיה מפנה כוחות, מטוסי קרב וכלי נשק נוספים מסוריה, בצמצום משמעותי של נוכחותה במדינה.

במשך שנים היוו הבסיסים בסוריה את הציר המרכזי של העוצמה הרוסית במזרח התיכון ובאפריקה. הם שימשו כמרכז להעברת כוחות, שכירי חרב ונשק, כשהבסיס הימי בטרטוס היה נקודת התדלוק והתיקון היחידה של הצי הרוסי בים התיכון.

צילום לווין של בסיס טורטוס בסוריה, צילום: רויטרס

סגן שר החוץ הרוסי, מיכאיל בוגדנוב, אישר כי מוסקבה מנהלת מגעים עם תחריר א-שאם, קבוצת המורדים הגי'האדיסטית שהובילה את המתקפה להפלת משטר אסד, בנוגע לעתיד הבסיסים הרוסיים במדינה.

נוכחות רוסית משמעותית כבר קיימת בלוב באמצעות כוח וגנר, החברה הצבאית הפרטית, המקורבת לחפתר. לוחמי וגנר משתמשים במתקני חפתר כתחנת מעבר למדינות אפריקה נוספות. בשנה שעברה נחשף ב"וול סטריט ג'ורנל" כי בכירים רוסים נפגשו עם חפתר לדיון בזכויות עגינה ארוכות טווח בנמלי בנגאזי או טוברוק - שניהם במרחק של פחות מ-400 מייל מיוון ואיטליה.

צילום לווין של בסיס חְמֶיימִים, צילום: רויטרס

לפי הגורמים האמריקנים, מוסקבה שוקלת לשדרג את המתקנים בטוברוק כדי להתאימם לספינות מלחמה רוסיות. חפתר, השולט במזרח לוב, ביקש במשך שנים ממוסקבה מערכות הגנה אווירית לחיזוק אחיזתו במדינה השסועה. הנוכחות הרוסית מספקת לו הגנה מפני כוחות הנתמכים על ידי טורקיה במערב לוב.

למרות אזהרות חוזרות ונשנות מצד ארצות הברית, כולל במהלך ביקורו של ראש ה-CIA ויליאם ברנס בשנה שעברה, חפתר מסרב לגרש את הכוחות הרוסיים. בוושינגטון עדיין לא יודעים אם מערכות הנשק, כולל רכיבי ה-S-400, יישארו בלוב או יוטסו בחזרה לרוסיה.

צילום לווין של בסיס טורטוס בסוריה, צילום: רויטרס

מומחים מעריכים כי בסיסים אוויריים וימיים בלוב לא יוכלו לפצות באופן מלא על אובדן הבסיסים בסוריה. גלב איריסוב, קצין חיל האוויר הרוסי לשעבר ששירת בבסיס חמימים בסוריה, מסביר כי "שימוש בלוב כתחנת תדלוק לאפריקה יגביל משמעותית את משקל הציוד שמוסקבה יכולה להעביר".

בינתיים, על פי אתרי מעקב טיסות, מטוסי מטען רוסיים ממשיכים לנחות באופן קבוע בלוב. ב-16 בדצמבר נצפה מטוס השייך למשרד למצבי חירום הרוסי נוחת במזרח לוב בדרכו למאלי.

צילום לווין של בסיס חְמֶיימִים בסוריה, צילום: אי.אף.פי

שלושה ימים קודם לכן, מטוס מטען של חברת רוביסטאר, המוכרת על פי האמריקאים כספקית של כוח אדם ומסוקים רוסיים לאפריקה, טס ממינסק למזרח לוב עם ציוד לוגיסטי. לפי ארגון The Sentry, סביר להניח שהמטוס נשא גם תחמושת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר