"הגיע הזמן": מאחורי דרישת קטאר מחמאס לעזוב וההכחשה בארגון הטרור

מקורות בארה"ב אמרו כי הדחיפה לבקשה הגיעה לאחר מותו של החטוף הרש גולדברג-פולין ודחיית ההצעה האחרונה לעסקת חטופים • דיפלומט ערבי: "קטאר אירחה את מנהיגי חמאס מלכתחילה אחרי שקיבלה אור ירוק מהאמריקנים, זה הגיוני לנסות להיפטר מהם כשהעמדה האמריקנית משתנה" • גורמים בחמאס: "לא קיבלנו בקשה כזאת"

בכיר חמאס חאלד משעל נואם במהלך נאום שנערך בדוחא, קטאר (ארכיון). צילום: AP

פרטים נוספים על הבקשה של קטאר מחמאס: ברשת CNN דווח היום (שבת) כי הדחיפה הסופית לקטאר להסכים לסילוק הנהגת חמאס מהמדינה הגיעה לאחר מותו של החטוף הישראלי, הרש גולדברג-פולין, בעל האזרחות האמריקנית, ולאחר הדחייה האחרונה של ההצעה לעסקת חטופים מצד חמאס. גורם אמריקני אמר לרשת כי לארגון לא ניתן פרק זמן ארוך כדי לעזוב את קטאר.

על פי סוכנות הידיעות רויטרס, בכירים אישרו כי קטאר גם ביקשה לפרוש מאמצי התיווך בין ישראל לחמאס- לפחות עד שהצדדים יחזרו לשולחן המשא והמתן. כמו כן, דווח כי הקטארים טענו שהמטה הפוליטי של חמאס בדוחא "כבר אינו משרת את מטרתו". ההחלטה להפסיק ולשמש כמתווכת הועברה לישראל, לחמאס ולארה"ב.

הנייה מקבל מנחמים בקטאר: "רוצים להגיע לעסקה, ישראל לא עונה על דרישותינו" (11.04.24) // רויטרס

לעומת זאת, בערוץ הסעודי "אל-ערביה" צוטטו שלושה גורמים בחמאס שהכחישו כי קטאר הודיעה להנהגת ארגון הטרור כי הם אינם רצויים עוד בשטח המדינה.

בה בעת, בעיתון הבריטי "הפייננשל טיימס" דווח כי האמירות ביקשה מארגון הטרור לעזוב את המדינה לפני כעשרה ימים אחרי דיונים אינטנסיביים עם ארה"ב, כך לפי גורם המעורה בנושא. מקורות מסרו גם לערוץ הסעודי "א-שרק" כי קטאר הגישה את הבקשה לפני כעשרה ימים. לפי הדיווח, אחרי דחיית ההצעה האחרונה, האמריקנים העבירו מסר לאמירות כי "הגיע הזמן".

ציר הרשע. אמיר קטאר בפגישה עם מנהיגי חמאס - חאלד משעל (במרכז) ואיסמעיל הנייה שחוסל בטהרן, צילום: Qatar government handout

לפי בכיר בממשל ביידן ששוחח עם "הפייננשל טיימס", לאחר שהדיונים שוב הגיעו למבוי סתום, לקטאר נאמר כי מנהיגי חמאס לא צריכים להיות רצויים יותר בערי בירה של אף אחד מהשותפות של ארה"ב. "הבהרנו את זה לקטאר בעקבות דחייה של הצעה נוספת מצד חמאס לפני כמה שבועות", אמר.

 מקור המעורה בנושא אמר כי אנשי חמאס יעברו לטורקיה. במדינה יש פעילים של ארגון הטרור. מאז תחילת המלחמה, הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן מביע תמיכה בחמאס. עם זאת, האמריקנים עשויים להביע התנגדות לכך ולהפעיל לחץ על טורקיה שנחשבת לשותפה של ארה"ב.

בחר צד, ארדואן. (ארכיון), צילום: רויטרס

לפי דיפלומט ערבי, בכירי חמאס ביקרו לאחרונה בכמה מדינות, ביניהן טורקיה, איראן, אלג'יריה ומאוריטניה, ודנו באפשרות של העברת המטה המרכזי שלהם. "קטאר אירחה את מנהיגי חמאס מלכתחילה אחרי שקיבלה אור ירוק מהאמריקנים. זה הגיוני לנסות להיפטר מהם כשהעמדה האמריקנית משתנה", אמר הדיפלומט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר