משבר נאמנות: מתקפת הטרור של חיזבאללה על העיירה הדרוזית מג'דל שמס, בה נרצחו 12 ילדים תושבי המקום, התקבלה בזעם וזעזוע בקרב הקהילה הדרוזית בסוריה. עבור הדרוזים הסורים, תושבי מג'דל שמס הם קרובי משפחה, בני ארצם ובני דתם, והפגיעה בהם היא מתקפה ישירה גם עליהם.
בעוד הרשתות החברתיות בוערות מזעם וקריאות לנקמה, המנהיג הרוחני של הדרוזים בסוריה, השייח' חכמת אל חג'ירי פרסם מכתב בעל ניסוח מעורפל, שקרא לעשיית צדק במחוללי הטבח. "אנו מגנים את הפשע הנתעב שכוון נגד אנשים חפים מפשע בכפר השקט ושוחר השלום מג'דל שמס", כתב המנהיג וקרא לאו"ם לחקור את האירוע.
"אנו קוראים לאו"ם ולקהילה הבינלאומית לחקור את הסיעה האשמה, כשלכולם ברור מי המבצעים" ,אמר השיח', באופן מעורפל, שמרמז על האשמת ארגון הטרור חיזבאללה. על אף הניסוח הלא מחייב, מדובר בהפניית אצבע מאשימה לעבר המשטר בסוריה ובעלי הברית שלו בארגון חיזבאללה, שמכחישים כל קשר לאירוע.
הפנייה של מנהיג הדרוזים פורסמה בחשבון האקס של ערוץ החדשות הדרוזי "סווידא24", שמדווח מאזור הר הדרוזים בדרומה של סוריה. התגובות בעמוד לא מותירות מקום לספק באשר לתחושות של תושבי האזור. "חסן נסראללה נקם את נקמתו בדרוזים שתמכו במורדים ולא באסד", כתב חסן אל ארידי, תושב העיר סווידא ברשת החברתית. חולוד, דרוזית אחרת, כותבת: "כל מה שחיזבאללה אומרים לא יעזור, אנו יודעים מי אחראי לפשע הזה".
הנתק הדרוזי
הזעם הדרוזי על המשטר הסורי ועל חיזבאללה הוא חלק מתהליך התרחקות ארוך שעברו תושבי אזור הר הדרוזים מהמשטר הסורי, לו בעבר היו נאמנים. בסוריה מתגוררים יותר מ-600,000 דרוזים, הקהילה הדרוזית הגדולה בעולם, רובם באזור הר הדרוזים שבדרום מזרח המדינה. במשך עשורים היו הדרוזים בחוד החנית של משטר הבעת' בסוריה, שגילה סובלנות מסוימת לדתם.
עם פרוץ המרד נגד שלטון אסד בשנת 2011 הדרוזים מצאו את עצמם על הגדר. רבים מהם שרתו בצבא המשטר והם חששו מהאופי הדתי והפונדמנטליסטי של רבות מקבוצות המורדים. החששות של הדרוזים הפכו למציאות נוראה בחודש יולי של שנת 2018. מאות מחבלים של דאעש ביצעו סדרה של התקפות טרור, פיגועי התאבדות וחטיפות של אזרחים דרוזים באזור הר הדרוזים. 258 אזרחים דרוזים נרצחו ו-36 נשים נחטפו על ידי המחבלים, ונמכרו לעבדות.
אך דווקא כשהדרוזים נזקקו למשטר יותר מכל, צבאו של אסד העדיף לשלוח כוחות להילחם עם המורדים מדרום לשם, מלהגן על הר הדרוזים. חמור מכך, אנשי המשטר פעלו לפרוק את המיליציות הדרוזיות מנשקן בחודשים שלפני המתקפה, מחשש שנאמנותן למשטר לא מספיקה.
הבגידה של אנשי המשטר הותירה זעם ומרירות בקרב הדרוזים, שמתפרצים שוב ושוב באזור הר הדרוזים, שהפך לאזור בו המשטר מתקשה לשלוט. גלי הפגנות ואף אלימות כלפי אנשי המשטר מתרחשים שוב ושוב בסווידא, עיר הבירה של המחוז הדרוזי, והדרוזים עצמם אוחזים בנשק ומקיימים יחסים מורכבים עם צבא אסד, שכעת שולט בכל דרום סוריה. בחודש מאי התרחשו הפגנות ענק בסווידא ודגלי האופוזיציה הסורית הונפו מעל מבני שלטון בעיר.
כעת ייתכן מאוד שהיחסים העכורים בין משטר אסד והדרוזים יגיעו לכדי פיצוץ חדש, בעקבות פגיעת חיזבאללה בדרוזים המתגוררים שטחה של ישראל. כשגבולה הצפוני של ישראל עם סוריה הופך יותר ויותר לזירת פעילות נגדה מצד מיליציות איראניות וחיזבאללה, ייתכן כי היפוך לב של הדרוזים נגד המשטר ייצור אחדות אינטרסים מעניינת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו