בין הנפט לנורמליזציה: יורש העצר החדש בכווית יצטרך לחלץ את המדינה ממשבר

השייח' סבאח אל-חאלד א-סבאח התמנה לתפקיד הרם בגיל 71 • בעולם הערבי זוקפים לזכותו את ניסיונו הדיפלומטי העשיר, ומעריכים שארה"ב תנסה ללחוץ עליו לכונן יחסים עם ישראל • "המינוי שלו ליורש הוא בחירה אסטרטגית, הוא לא היה צפוי להתמנות לתפקיד"

יורש העצר החדש של כווית סבאח א-סבאח. צילום: רויטרס

בכווית הכריזו השבוע על יורש עצר חדש: השייח' סבאח אל-חאלד א-סבאח התמנה לתפקיד בגיל 71, כשישה חודשים אחרי מותו של האמיר הקודם, נוואף א-סבאח. המינוי יצא לפועל כמה שבועות אחרי שהאמיר הנוכחי, משעל א-סבאח (83), פיזר את הפרלמנט. אבל מה עומד מאחורי דמותו של הבכיר הכוויתי, והאם ייתכן שיוביל בשנים הקרובות לכינון יחסים רשמיים עם ישראל? 

האנליסט הכוויתי, איברהים דשתי, אמנם העריך כי אחד האתגרים הגדולים שאיתם תתמודד כווית בשנים הקרובות הוא הלחץ שארה"ב תפעיל לנורמליזציה עם ישראל, כמו במקרים של בחריין ואיחוד האמירויות. בראיון לסוכנות הידיעות הצרפתית, דשתי טען שאם הנשיא האמריקני לשעבר, דונלד טראמפ, יזכה בבחירות לנשיאות בנובמבר - הוא ינסה לדחוף לכך. 

"הממשלה הבאה עשויה להתקדם לנורמליזציה, אבל היא תתמודד עם דחייה של הציבור", מודה האנליסט הכוויתי, אבל מבהיר: "אין אף אינדיקציה לכך שההנהגה העתידית תרצה לשנות את עמדתה של כווית". דשתי התכוון להתנגדות לכינון יחסים עם ירושלים כל עוד לא קמה מדינה פלשתינית. ועדיין, ללא פרלמנט מתפקד שכולל גורמים רבים שעוינים את ישראל, לאמיר יש כבר מרחב תמרון מדיני בסוגייה. מטבע הדברים, הסכם אפשרי בין ישראל לסעודיה עשוי לקדם את הנושא צעד אחד קדימה.

השייח' סבאח א-סבאח. שר החוץ לשעבר ומספר 2 בשלטון בכווית, צילום: אי.אף.פי

המינוי של יורש העצר הוא חלק מהמאמץ של האמיר החדש משעל לייצב את המדינה. כווית מתמודדת עם משבר כלכלי למרות עתודות הנפט שלה. בעוד מדינות אחרות במפרץ פועלות לגוון את מקורות ההכנסה בכלכלה שלהן, האמירות הקטנה די נותרה מאחור.

אחת הסיבות היא המשבר הפוליטי ששרר בה שמנע ביצוע של רפורמות כלכליות. אמנם הפרלמנט הכוויתי החזיק בסמכות ובכוח ממשיים, אבל הרשות המחוקקת היתה מורכבת מזרמים שונים (אסלאמיסטים, ליברלים ושמרנים), שהתקשו להגיע להסכמות. במובן זה, המהלך של האמיר מסמן אולי את תום "הניסוי הדמוקרטי" בעולם הערבי, שהגיע לשיאו אחרי "האביב הערבי" בשנת 2011.

"השייח' סבאח א-סבאח מגלם אישיות מדינית, שמחברת בין מומחיות דיפלומטית, יכולת מנהיגותית בנסיבות קשות, פרגמטיות ומומחיות בעבודה הממשל. זה הופך אותו לבחירה אסטרטגית לתפקיד יורש העצר בכווית, למרות שהוא לא היה צפוי להתמנות לתפקיד. המינוי שלו משקף את הרצון של האמיר לבחור בדמות שמסוגלת להתמודד עם האתגרים העתידיים", הסביר העיתונאי הסעודי עבד אל-עזיז חמיס.

האמיר של כווית משעל א-סבאח (במרכז). מנסה לייצב את המדינה, צילום: אי.אף.פי

יורש העצר החדש כיהן בין השנים 2011 ל-2019 בתור שר החוץ של כווית. למשרד החוץ הכוויתי הוא הצטרף עוד בשנת 1978, ומילא שורת תפקידים, בין היתר בנציגות של המדינה באו"ם. ב-1995 הוא מונה לתפקיד השגריר בסעודיה, אחת מבעלות בריתה הגדולות ביותר של האמירות. במשך ארבע שנותיו בתפקיד, הוא שימש גם בתור הנציג בארגון האסלאמי לשיתוף פעולה. אחר כך, כיהן בתור ראש הביטחון הלאומי באמירות במעמד שר.

התפקיד הבא שא-סבאח מילא בממשלה היה בתור שר הרווחה והעבודה. במקביל, תפקד גם בתור שר החוץ בפועל. בהמשך מונה לשר המידע, וליועץ בלשכתו של האמיר. כמו כן, הוא היה חבר במועצה העליונה לענייני דלקים.

בשנת 2013, בעודו משמש בתור שר החוץ, סבאח הפך לסגן ראש הממשלה. ב-2019 מונה לראש הממשלה בעקבות צו של האמיר. לאחר התפטרותו בשנת 2022, המדינה היתה עדה לתקופה של משברים פוליטיים וסבבי בחירות, ששיאם בפיזור הפרלמנט על ידי האמיר הנוכחי משעל א-סבאח. כעת הוא יצטרף לפעול עם האמיר כדי לחלץ את המדינה ממשבר. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר