התהפכותה של משאית תחמושת שעשתה את דרכה בכביש המחבר בין דמשק לביירות, מאיימת כעת להצית עימות חדש בלבנון מוכת מלחמות האזרחים. התאונה, שהתרחשה ליד העיירה הנוצרית אל־כאחלה, עוררה בימים האחרונים ביקורת חריפה על חיזבאללה מצד המפלגות הנוצריות בארץ הארזים, שכללה האשמות בסיכון חייהם של מאות אזרחים בשל אמצעי הלחימה שהוא מאחסן במדינה.
למרות התגובה הראשונית של חיזבאללה, שבה הוא האשים "חמושים של מיליציות" בהרג אחד מפעיליו לאחר התהפכות המשאית, צמרת ארגון הטרור הפרו־איראני ומנהיגו חסן נסראללה שמרו על שתיקה רועמת ולא הגיבו באופן רשמי. האחרון יישא נאום ביום שני שבו יתייחס להתפתחויות האחרונות. בינתיים, מקורביו העידו כי האירוע מעורר חשש אמיתי לקווי האספקה של חיזבאללה, שאותם הם מגדירים בתור "הקו האדום שאין לחצות אותו".
על פי המקורבים שצוטטו בעיתון הלבנוני "א־נאהר", קווי אספקת התחמושת כגון אותו כביש שבו התרחשה תאונת המשאית - נחשבים בעיני הארגון כמו קווי התקשורת והסיוע הלוגיסטי. כלומר, חלק יסודי ממדיניות העבודה של חיזבאללה. על כן, בארגון מתייחסים לאיום עליהם בתור התקפה על חיזבאללה עצמו שדורשת הגנה, ודוחים כל דיון בסוגיה.
בהקשר זה, מקורביו של נסראללה לא הכחישו כי יש כמה סימנים שמעוררים דאגה בחיזבאללה, ביניהם הדיבורים על חסימת כבישים ראשיים ויצירת "אקס־טריטוריות" על ידי תושבי כפרים מקומיים, שיחסמו את שיירות התחמושת. "בפוליטיקה, יש לחיזבאללה תקרה שעועמדת (בהתחייבות) לשלום אזרחי ולשמירת מרחק מלחימה פנימית - אך בנושא ההתנגדות אין תקרות. יש להם (ליריבי הארגון בלבנון) ניסיון איתנו בעבר, שבו נאלצנו להגיב בחומרה".
אותם גורמים הודו בנסיגה בתמיכה הפופולרית של חיזבאללה בעדות השונות בלבנון מלבד הקהילה השיעית, אף שחוקרים המתמחים בארץ הארזים כבר גילו כי גם בתוך מגזר זה קמים מתנגדים למיליציה הפרו־איראנית.
לדברי המקורבים, אחת הסיבות לצניחה בפופולאריות נוגעת לכך שהארגון מואשם באחריות לעיכוב מתמשך בבחירת נשיא ללבנון.
מצבו הפנימי של חיזבאללה קשור גם לקריסה הכלכלית של לבנון. רק באחרונה פרצו חילופי אש במחנה הפליטים הפלשתיני עין אל־חילווה, והובילו את מדינות המפרץ לקרוא לאזרחיהן לעזוב אותה מחשש לגלישת העימות לחלקים נוספים. התפתחות זו עלולה להחריף את המצב.
מאז פרץ המשבר הכלכלי ב־2019 והוחרף בעקבות הפיצוץ בנמל ביירות, מאות אלפי לבנונים הידרדרו אל מתחת לקו העוני. כבר במהלך 2022 זינקה האבטלה לשיעור של 29 אחוזים, ערך הלירה המקומית התרסק כמעט לחלוטין, ושיעורי האינפלציה המפלצתיים מונעים מהאזרחים גישה לשירותי רפואה ומצרכי מזון בסיסיים.
משלחת איראנית לביירות
מקורות במחנה המתנגדים לחיזבאללה טענו כי העימות שעליו רמזו בכירים במפלגות הנוצריות אינו "עימות צבאי" כי "מי שנלחם לבנות מדינה לא מייסד מיליציות". ייתכן שהסיבה לכך היא שקשה למצוא מיליציה אחרת בלבנון - לרבות הצבא - שמתקרבת ליכולות של חיזבאללה, זה שהפך מזמן ל"צבא טרור".
החשש בחיזבאללה מגיע על רקע דבריו החריגים של יו"ר מפלגת אל־כתאיב, סאמי ג'ומייל, שתקף את הארגון במילים קשות. "היום לבנון נמצאת תחת שליטת חיזבאללה", אמר הבכיר הלבנוני, "זה שנים רבות יש קנוניה בין המדינה הלבנונית לחיזבאללה כי המדינה נכנעה לחלוטין. יש אור ירוק לחיזבאללה להעביר נשק וחומרי נפץ דרך האזורים הלבנוניים ובתוך הכפרים ובמקומות המגורים, מה שמהווה סכנה גדולה לאזרחים. אם חומרי הנפץ במשאית (שהתהפכה ביום רביעי; ש"ק) היו מתפוצצים, הם היו מובילים להרג של מאות אנשים באותם אזורים".
ג'ומייל התייחס למעשה לקו הברחות הנשק מאיראן ללבנון שנועד לסייע לחיזבאללה בפרויקט דיוק הטילים שלו ובהתחמשות הכללית. הקו שאותו ישראל לפי פרסומים זרים תוקפת מעת לעת. "כבר שלושים שנה אומרים לנו שהימצאות הנשק הזה היא מוצדקת. הלחימה לצד בשאר אל־אסד לא היתה להגנה על לבנון. הלחימה בתימן איננה להגנת לבנון. הלחימה וההברחות של הסחורות באופן בלתי חוקי בכל רחבי העולם – אינן להגנת לבנון. והעימות במאי 2008 לא היה להגנת הלבנונים אלא הרג אותם (חילופי אש בין הסונים לאנשי חיזבאללה בשל החלטות נגד פעילותו; ש"ק). הם השתלטו על לבנון ומשתמשים בלבנון כמשגר למען החישובים הזרים של איראן עם סוריה, ישראל, עיראק ותימן", אמר ג'ומייל.
מאיימים על ישראל
בתוך כך, המצב בגבול הצפון עדיין מתוח. בסוף השבוע פרסם חיזבאללה סרטון תעמולה שבו התרברב הפעם ביכולותיה של מערכת נ"ט בשם "נקמת האל". בתיעוד, שכלל גם קטעי ארכיון מ־2015, הוצגו יכולותיה של המערכת שהשמידה שורה של מטרות צבאיות, לרבות משוריינים. מועד הפרסום קשור בניסיון של חיזבאללה להרתיע את ישראל. בסוף השבוע גם התפרסם ראיון עם קצין בחיזבאללה שאיים כי מלחמת לבנון השלישית תתנהל על אדמת הגליל.
בחיזבאללה שבו ואיימו על ישראל אתמול: "סיימנו את ההכנות למלחמה חדשה", אמר חג' ג'יהאד, בכיר בארגון, אמר לרשת "אל־מנאר": "נהפוך את האתרים הצבאיים של הכיבוש לבתי קברות".
נסראללה נועד אתמול עם משלחת איראנית מטעם הוועדה למדיניות החוץ והביטחון במועצת השורא. הצדדים דנו בהתפתחויות בלבנון, בישראל ובאזור. את המשלחת מטהרן הוביל האחראי על הוועדה, ווחיד ג'לאל זאדה וכן שגריר איראן בלבנון מוג'תבא אמאני.
על פי הדיווח, חברי המשלחת האיראנית גם ביקרו ביום שישי בכפר השיעי מארון א־ראס הקרוב לגבול עם ישראל. היתה זו עדות לרצון של איראן לראות פרובוקציות נוספות בגבול הצפון מצד חיזבאללה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו