סרביה: בצל מחאת ענק נגד השחיתות - ראש הממשלה התפטר

גובר הלחץ על נשיא סרביה, אלכסנדר ווייצ'יץ, לפרוש מתפקידו לאחר אסון בו נהרגו 15 בני אדם בצפון המדינה • ראש הממשלה המתפטר, מילוש ווצ'וויץ', קרא לציבור לגלות רוגע וסבלנות, בשעה שנראה כי המדינה בדרכה למערכת בחירות חדשה

הפגנות נגד הממשלה בסרביה. צילום: איי.אף.פי

בצל גל מחאות אדיר, ראש ממשלת סרביה, מילוש ווצ'ביץ', הודיע היום (שלישי) על פרישתו מתפקידו, זאת בעקבות אסון בו נהרגו 15 בני אדם מנפילת גגון בעיר נובי סאד בצפון המדינה.

האסון הצית שבוע של מחאות ענק ברחבי המדינה כשאתמול חסמו סטודנטים ופעילי אופוזיציה את הכבישים בבירה בלגרד והכריזו על שביתה בת 24 ששיתקה את המשק במדינה הבלקנית.  המפגינים זועמים על השחיתות בשירות הציבורי במדינה וכן על שלטונו של הנשיא אלכסנדר וויצ'יץ שנעשה סמכותני ומדכא יותר ויותר בשנים האחרונות.

ווצ'ביץ' סיפר כי התפטרותו נועדה להוריד את רמת המתיחות הציבורית וגילה כי גם ראש העיר של נובי סאד, בה התרחש האסון, צפוי להכריז על התפטרותו בקרוב. "אני קורא לכל האזרחים להירגע ולהנמיך את האמוציות על מנת לחזור לדיאלוג לאומי", אמר ראש הממשלה הפורש.

ראש ממשלת סרביה הפורש, מילוש וויצ'ביץ', צילום: איי.פי

כעת ההחלטה על עתידה של המערכת הפוליטית נמצאת בידיו של הנשיא, אלכסנדר ווייצ'יץ', שנמצא גם הוא תחת לחץ כבד מצד המפגינים והאופוזיציה לפרוש מתפקידו. על פי החוקה הסרבית, לפרלמנט יש 30 ימים להרכיב ממשלה חדשה או להחליט על הליכה לבחירות לפרלמנט. ווייצ'יץ', שמפלגתו, המפלגה הפרוגרסיבית, שולטת בפרלמנט, יצטרך לקבל החלטה אם להסתכן במערכת בחירות רוויית יצרים או לנסות לצלוח את הסערה ולמנות ראש ממשלה חדש.

סטודנטים מפגינים נגד הממשלה בבלגרד,

ווייצ'יץ' מנהל קמפיין לצירוף ארצו לאיחוד האירופי אך גם הפעיל מדיניות שמקשה על האופוזיציה ומגבילה את חופש הביטוי במדינה. הנשיא נמנע מלתמוך באופן מפורש באחד הצדדים במלחמה בין רוסיה ואוקראינה ומנהל מערכה של הימנעות דיפלומטית מנקיטת צד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר