בקהילה היהודית בשוויץ נערכים לאירוויזיון: ״לא רוצים שיקרה כאן מה קרה שקרה במאלמו״

יונתן קרויטנר, מנכ"ל איגוד הגג של הקהילות היהודיות בשוויץ, סיפר ל״ישראל היום״ על ההכנות במדינה ובקהילה היהודית לקראת התחרות שתערך בחודש מאי בבאזל • "כוחות הביטחון לוקחים את האירוע ברצינות ומבינים שיש כאן פוטנציאל לפגיעה"

הפגנות פרו-פלשתיניות במאלמו לפני גמר האירוויזיון (ארכיון). צילום: ללא קרדיט

עם ניצחונה של יובל רפאל השבוע בתוכנית "הכוכב הבא" והבחירה בה כנציגת ישראל באירוויזיון הקרוב, שייערך בחודש מאי בבאזל, ישראלים רבים שנוהגים לנסוע לתחרות מפנים את מבטם לשוויץ שתארח את התחרות.

רגע הזכיה של יובל רפאל בגמר "הכוכב הבא לאירוויזיון", צילום: אורטל דהן זיו

החשש המיידי של ישראלים רבים הוא משחזור המראות ממאלמו בשנה שעברה, שם מחאות אנטי-ישראליות ופרו-פלשתיניות הצריכו אבטחה חסרת תקדים סביב המשלחת הישראלית. בנוסף, הנציגה הישראלית עדן גולן ושאר חברי המשלחת ספגו יחס מבזה ממשלחות אחרות.

רפאל, שורדת טבח הנובה ב-7 באוקטובר, התגוררה בילדותה כ-3 שנים בשוויץ וסיפורה זכה לתהודה במדינה. יונתן קרויטנר, מנכ"ל איגוד הגג של הקהילות היהודיות בשוויץ, סיפר ל״ישראל היום״ על ההכנות במדינה ובקהילה היהודית לקראת התחרות: ״הסיפור של יובל מוכר היטב לשוויצרים כי הוא סוקר באמצעי התקשורת. היא ניצולת הטבח ואין צ'אנס שזה לא יעלה לדיון לפני האירוויזיון״.

יונתן קרויטנר, מנכ״ל איגוד הגג של הקהילות היהודיות בשוויץ, צילום: איגוד הגג של הקהילות היהודיות בשוויץ

קרויטנר מספר גם על ההיערכות של הרשויות במדינה למנוע מראות דומים לאלה שהתרחשו במאלמו. "מהרגע ששוויץ זכתה בתחרות וקיבלה את הזכות לארח את האירוויזיון השנה נכנסנו לכוננות מתוך הבנה שאנחנו לא רוצים שיקרה בבאזל את מה שקרה במאלמו. אני רואה שהרשויות נערכות כבר מעכשיו לדאוג לכך שלא רק המשלחת הישראלית תהיה בטוחה, שזה דבר שאני מאמין שכוחות הביטחון יעשו, אלא גם לשמור על הקהילה היהודית מפני ביטויי אלימות ומפגיעות״.

״כבר כעת קיבלנו פניות מצד כוחות הביטחון שמתעניינים כל הזמן לדעת אילו דאגות יש לנו וכיצד ניתן לפתור אותם", מספר קרויטנר. "אני חושב שכוחות הביטחון לוקחים את האירוע ברצינות ומבינים שיש כאן פוטנציאל לפגיעה בקהילה היהודית וכבר מעתה נערכים למנוע כל מתיחות מיותרת בגלל התחרות״.

הפגנות פרו פלשתיניות במאלמו (ארכיון), צילום: איי.פי

חששותיו של קרויטנר לא מופרכים: לפי נתוני דוח האנטישמיות של הקהילה היהודית לשנת 2023 מעידים על זינוק חסר תקדים של 98 אירועים אנטישמיים - מ-57 ל-155 מקרים, כשמתוכם 114 התרחשו בשלושת החודשים שלאחר 7 באוקטובר. מתוך עשרה מקרי תקיפה פיזית, שישה התרחשו באוקטובר בלבד. בחודש מארס האחרון אף אירע ניסיון רצח של יהודי בציריך - האירוע האנטישמי החמור ביותר במדינה בעשרים השנים האחרונות.

למרות זאת, הוא סומך על הרשויות שידעו להתמודד עם האתגר והאירוע הנפיץ: ״אנחנו מבינים שיגיעו לכאן מפגינים אשר יפגינו במרחב הציבורי וצריך לדאוג לרסן את הפוטנציאל האלים שהפגנות כאלה מייצרות. כבר ראינו שהמשטרה לאחר 7 באוקטובר באזור אשר דובר הגרמנית בשוויץ ידעה לרסן את ההפגנות בערים ובאוניברסיטאות במידה רבה״.

בנוסף, הוא מעיד על שיתוף פעולה של הרשויות עם הקהילה היהודית בדאגה לביטחונם: ״כוחות הביטחון כאן יודעים לסמן קווים אדומים וגם שואלים אותנו היכן הקווים האדומים שלנו כדי להגן על הקהילה היהודית כאן בצורה המיטבית ולמנוע התדרדרות או כל צל של אלימות, גזענות והפרעה לתחרות האירוויזיון. התחושה שלי היא שמאז 7 באוקטובר, המשטרה ושאר כוחות הביטחון מבינים שיש כאן אירוע בסדר גודל אחר וצריך לגלות קשיחות ואפס סובלנות לעליה באנטישמיות כאן, שהורגשה גם בתקיפות פיזיות של יהודים ואפילו ניסיון לרצח, גם את עניין האירוויזיון הם לוקחים ברצינות ומתכוננים אליו היטב כבר מעכשיו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר