רוסיה מגבירה את קצב ייצור הכטב"מים האיראניים באזור דרום המדינה, תוך שימוש ברכיבים סיניים וגיוס בני נוער ונשים מאפריקה ככוח עבודה – כך דיווחה היום (שישי) רשת CNN. התעשייה הביטחונית של רוסיה מתרחבת בקצב מואץ, ולפי הערכת שר ההגנה הגרמני, היא מייצרת פי ארבעה נשק ותחמושת מכלל האיחוד האירופי. מצב זה מציב את אוקראינה במגננה מסוכנת, וזו זקוקה לסיוע בינלאומי יותר מאי פעם.
על רקע הבטחתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לסיים את המלחמה ושבועות ספורים לפני חזרתו לבית הלבן, עולות שאלות סביב עתיד הסיוע הצבאי האמריקאי לקייב.
לפי נתוני הכוחות המזוינים של אוקראינה, התקפות הכטב"מים של רוסיה עלו באופן דרמטי: מכ-400 התקפות בחודש מאי ליותר מ-2,400 בנובמבר, ועד כה, בחודש דצמבר, נרשמו לפחות 1,700 התקפות. התרחבות הייצור במפעל החשאי של רוסיה באה לידי ביטוי גם בהגברת התקיפות הללו.
מקורות מודיעין ההגנה האוקראיני מעריכים כי המפעל באזור הכלכלי המיוחד אלבוגה, בחבל טטרסטן שבדרום רוסיה, מגדיל משמעותית את ייצור הכטב"מים האיראניים – בעיצוב המיועד להתקפה ולמעקב. המפעל עושה שימוש ברכיבים סיניים וגיוס כוח עבודה צעיר ולא מיומן, הכולל נערים רוסים ונשים אפריקאיות.
אישה אחת מהאזור דיווחה לכתבים כי בנה בן ה-17 גויס לעבוד במפעל ונאלץ לעבוד שעות רבות בתנאים קשים. "הם מנצלים את הצעירים האלה כי הם זולים ואפשר לשלוט בהם", אמרה האישה, שביקשה לשמור על עילום שם מחשש לביטחונה.
בנוסף, מקורות נוספים בעילום שם מסרו ל-CNN שהמפעל מייצר גם אלפי כטב"מי "פיתיון", שמטרתם להתיש את מערכות ההגנה האוקראיניות. תצלומי לוויין מראים עלייה משמעותית בהיקפי הייצור ואבטחה מוגברת באתר.
לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022, החלה רוסיה לייבא כטב"מי "שאהד" איראניים. עם זאת, ב-2023 נחתמה עסקה בשווי 1.75 מיליארד דולר בין מוסקבה לטהרן, שאפשרה לרוסיה לייצר את הכטב"מים בעצמה.
המפעל באלבוגה, שהוקם במקור בשנת 2006 למשוך חברות מערביות, שינה את ייעודו בעקבות המלחמה. המפעל הפך למרכז ייצור עיקרי של כטב"מי שאהד-136 (המכונים "גראן-2" ברוסיה), ומקורות מודיעין מסרו כי עד ספטמבר 2025 צפויים להיות מיוצרים בו 6,000 יחידות.
לפי הערכות, המפעל כבר עמד ביעד זה, עם ייצור 2,738 כטב"מים ב-2023 והכפלת הכמות בתשעת החודשים הראשונים של 2024. כמו כן, החל המפעל לייצר כטב"מי פיתיון מדיקט וקצף, שמטרתם לשמש מטרות מדומות.
על פי המודיעין האוקראיני, רוסיה מתכננת לייצר 10,000 כטב"מי פיתיון עד סוף 2024, במחיר נמוך משמעותית מעלות ייצור כטב"מ שאהד. כטב"מים אלו, הנקראים "גרברה", מתישים את ההגנה האווירית האוקראינית.
במקביל, דווח כי תחמושת "תרמוברית" – מסוכנת במיוחד במרחבים סגורים – אותרה על שברי כטב"מי שאהד, מה שמעיד על אסטרטגיה אכזרית מצד הקרמלין.
בשריפה "מסתורית" במחסן באלבוגה נהרסו רכיבי כטב"מי שאהד בשווי 16 מיליון דולר, מה שנחשב מכה לתעשייה הצבאית הרוסית. דוברת ממחלקת המדינה האמריקנית: "זה רק מראה עד כמה הקרמלין לא רק נואש אלא גם אכזרי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו