שעות ספורות לאחר ההודעה של נשיא ארה״ב כי הוא רוצה לרכוש את גרינלנד, דנמרק הודיעה היום (שלישי) כי היא תשקיע 1.5 מיליארד דולר לחיזוק ההגנה של האי.
שר ההגנה הדני, טרולס לונד פולסן, מסר כי החבילה כוללת רכישת שתי ספינות פיקוח חדשות, שני רחפנים ארוכי טווח וצוותי כלבי מזחלות נוספים. בנוסף, יושקעו כספים בשדרוג שדה תעופה מרכזי בנוק, בירת גרינלנד, כך שיוכל לקלוט מטוסי קרב מסוג F-35, ובתגבור כוח האדם של פיקוד הארקטי.
ראש ממשלת גרינלנד, מותה אגד, דחה את הצעתו של טראמפ באומרו: "אנחנו לא למכירה". עם זאת, הוא ציין כי גרינלנד תמשיך להיות פתוחה לשיתוף פעולה ולמסחר, במיוחד עם שכנותיה.
למרות התזמון, אנליסטים מעריכים שהתוכנית הדנית לא נועדה ישירות כתגובה לדבריו של טראמפ, אלא כצעד שנדון כבר זמן רב. עם זאת, הם מזהירים שדנמרק תצטרך להתמודד עם לחצים מצד סין ורוסיה, שעלולים לחזק את הדרישות האמריקניות לשליטה באזור.
טראמפ אינו הנשיא הראשון שהעלה את הרעיון לרכישת גרינלנד; הניסיון הראשון התרחש כבר בשנות ה-60 של המאה ה-19. בשנת 2019, כששב טראמפ להציע את הרעיון, כינתה אותו ראש ממשלת דנמרק "אבסורדי", מה שהוביל לביטול ביקור מתוכנן במדינה.
אתמול יצר טראמפ מיני משבר בין ארה"ב לשתי ממשלות שנחשבות לבעלות בריתה, גרינלנד ופנמה. נשיא פנמה חוזה ראול מולינו הגיב לאיומו של טראמפ להשתלט מחדש על תעלת פנמה, אחד מנתיבי השיט החשובים ביותר בעולם, והביע מחאה חריפה על הניסיון לאיים על ריבונותה של מדינתו.
"כל מטר רבוע מהתעלה והאזור המקיף אותה שייך לפנמה, עצמאות המדינה וריבונותה אינן נתונות למשא ומתן", אמר. "כל התנגדות להסכם הריבונות של תעלת פנמה אינה תקפה".
🇵🇦 Mensaje del Presidente José Raúl Mulino 🇵🇦 pic.twitter.com/DMXU8qAuNT
— José Raúl Mulino (@JoseRaulMulino) December 22, 2024
דבריו של מולינו הגיעו לאחר שטראמפ טען כי מממשלת פנמה גובה "מחירים מופקעים" על תנועת הספינות בתעלה, המקשרת בין האוקיינוס השקט והאוקיינוס האטלנטי. לדבריו של טראמפ, אם פנמה לא תוריד את המחירים - ארה"ב תיאלץ להחזיר לעצמה את השליטה בתעלה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו