מחויבות היסטורית. מגן דוד על רקע דגל גרמניה בברלין (ארכיון). צילום: דניאל לוי

קרן גרמנית סירבה להעניק פרס לאמן בריטי, הסיבה - הוא קרא להחרים את ישראל

האמן אמור היה לזכות בפרס כספי מיוחד בקטגוריית "תכנון אדריכלי תיאורטי" • יומיים בלבד לפני הטקס היוקרתי בוטלה זכאותו בהתכתבות במייל • העילה: חתם על מכתב שמאשים את ישראל בטיהור אתני ואפרטהייד • בעבר הוא כבר הכין עבודות אמנות שתקפו את ישראל

[object Object]

כבר התרגלנו לראות כיצד מחרימים אמנים ישראלים בכל העולם. כעת, מוסד תרבותי בעל שם בגרמניה מסמן נתיב אפשרי אחר שיכול לשנות את המגמה הקיימת נגד ישראל בעולם התרבות והאמנות.

קרן האדריכלות על שם אריך שלינג, הממוקמת בעיר קרלסוהה בגרמניה, החליטה שלא להעניק פרס הצטיינות לאמן בריטי בעקבות תמיכתו בחרם על מדינת ישראל. הקרן מעניקה מדי שנתיים שני פרסים, כל אחד על סך 30,000 מרק - זאת לטובת יצירה אדריכלית שכבר נוצרה, וכן ליצירה נוספת שאמנם היא עדיין "על הנייר" אבל התכנון שלה פורץ דרך.

השנה החליטה ועדת השופטים של הקרן לבחור באמן הבריטי ג'יימס ברידל על היצירה שתכנן, כאשר השופטים נימקו את בחירות היצירה שלו כיצירה "מספקת העשרה משמעותית של השיח הנוכחי על היחסים המורכבים בין חברה, טכנולוגיה ואקולוגיה".

קרא להחרים מוסדות תרבות ישראליים על רקע המלחמה. צה"ל בדרום לבנון (ארכיון), צילום: דובר צה"ל

אתמול (שני), יומיים בלבד לפני הטקס שאמור היה להתקיים ביום רביעי, הודיעה הקרן פומבית כי השנה היא לא תחלק את הפרס המיוחד לתכנון אדריכלי תיאורטי, הקטגוריה שבו זכה האמן הבריטי ברידל.

לעיתון הגרדיאן הבריטי נודע כי הסיבה להחלטה שלא להעניק את הפרס לג'יימס ברידל נובעת מחתימתו על מכתב שקורא להחרים מוסדות תרבותיים ישראלים בעקבות המלחמה במזרח התיכון. מדובר במכתב אשר פורסם בפורטל תרבות אמריקאי ונחתם על ידי אלפי אנשי אמנות, שמאשימים את ישראל בטיהור אתני ואפרטהייד. הנהלת הקרן גילתה שהאמן הבריטי חתם על המכתב ובעקבות כך החליטה פה אחד לבטל את הענקת הפרס לאור "המודעות להיסטוריה הלאומית הגרמנית והאחריות הנובעת מכך".

לדברי הנהלת המוסד התרבותי הגרמני, אשר הודיעה לאמן הבריטי ביום ראשון האחרון באמצעות מייל על כך שהוא לא יקבל את הפרס, החתימה שלו שתמכה בחרם תרבותי נגד ישראל עומדת בניגוד מוחלט לתפיסת העולם של המוסד התרבותי בקרלסוהה. הנהלת הקרן ציינה כי "אנו מכבדים באופן טבעי את הזכות להביע עמדות פוליטיות ואנו מבינים שלא מדובר באנטישמיות, אבל הקרן אינה יכולה לתמוך או להיות קשורה בקריאה לבידוד התרבותי של ישראל". המחבר נודע על ההחלטה בדוא"ל ביום ראשון.

הסיסמה "לעולם לא עוד זה עכשיו" מוקרנת על שער ברנדנבורג בברלין (ארכיון), צילום: אי.פי

כחלק מנימוקי ההחלטה על ביטול הענקת הפרס התייחסו מנהלי המוסד התרבותי להחלטת הפרלמנט הגרמני נגד אנטישמיות שהתקבלה לאחרונה. מדובר על הצעה שמעבירה את המסר ש"לעולם לא עוד זה עכשיו: יש להגן, לשמר ולחזק את החיים היהודיים בגרמניה". מדובר בהצעה אותה יזמו חברי קואליציה ואופוזיציה אשר בצעד נדיר חברו יחד להעביר מסמך עקרונות שאמור להגן על חיים יהודיים במדינה.

צדק מוסרי או פגיעה בחופש הביטוי?

ההצעה כללה גם התייחסות לעולם התרבות והאמנות, ואף גררה תרעומת מצד אמנים שחששו שביקורת נגד ישראל תתפרש באופן מידי כאנטישמיות - ועלולה לכאורה להגביל את חופש הביטוי. בכל מקרה, נראה שההחלטה שהועברה לפני מספר שבועות ספורים מתחילה להשפיע במהירות גם על עולם התרבות, שעד לאחרונה היווה קרקע פורה לגילויי אנטישמיות, לא פעם בשם חופש האמנות.

האמן הכועס "עקץ" את המוסד הגרמני על הקשר לנציונל-סוציליזם בעבר. חיילים נאצים (ארכיון), צילום: Imagno/Schostal Archiv

האמן הבריטי שזה עתה נשלל ממנו פרס כספי מכובד והכרה בינלאומית לעבודתו הגיב בכעס ואמר כי, "גם אם הם לא מוכנים לומר זאת בגלוי, ההחלטה היא האשמה מתועבת באנטישמיות". ג'יימס ברידל, שכבר הכין עבודות אמנות שתקפו את ישראל בעבר, גם "עקץ" את המוסד הגרמני על עברו, שכן קרן שלינג קרויה על שם האדריכל אריך שלינג, שעבודתו בתקופת הנציונל-סוציאליזם עוררה שוב ושוב מחלוקת ציבורית. ב-1933 הצטרף לארגונים נאציים, כולל ה-SA, וגם היה חבר ב-NSDAP.

ההחלטה של מוסד התרבות הגרמני מגיעה ימים ספורים לאחר שבית משפט בגרמניה החליט לקנוס אוצר אמנות גרמני וסלמי שהעלה פוסטים שהאדירו ושיבחו את טבח שבעה באוקטובר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו