הערכות: השטח שכבשה אוקראינה בשמונה ימים - כמעט כגודל השטח שכבשה רוסיה בעשרה חודשים

לפי אומדן של עיתונאים רוסים עצמאיים, קייב השתלטה במחוז קורסק על יותר מ-1,000 קמ"ר - לעומת 1,131 קמ"ר משטחי אוקראינה שתפסה רוסיה מאז אוקטובר • זלנסקי הערב: "יש עוד התקדמות, אנו משיגים את המטרות האסטרטגיות" • קייב צפויה להקים ממשל צבאי במחוז קורסק • בינתיים, מתפרסמים פרטים חדשים כיצד התכוננה אוקראינה להפתעה - ועדויות על הבלבול ששרר בצבא הרוסי

משוריין אוקראיני חולף ליד רכב בוער בגבול עם רוסיה. צילום: אי.פי

שבוע ויום חלפו מאז המתקפה המפתיעה של אוקראינה במחוז קורסק, ובדיקה של גודל השטח שאינו נמצא כעת בשליטה הרוסית מגלה נתון מרשים: נראה כי מאז יום שלישי הקודם, תפסו הכוחות של קייב שטחים ברוסיה שגודלם כמעט כגודל כל כיבושי רוסיה בתוך אוקראינה... מאז אוקטובר אשתקד.

טנדר אוקראיני עם שבויים רוסים, במחוז סומי, צילום: אי.אף.פי

בדיקה של אתר העיתונאים העצמאיים "אגנסטבו", המבוססת על הודעות משרד ההגנה במוסקבה, על ערוצי טלגרם צבאיים פרו-קרמליניים ועל נתוני השריפות המתקבלים מלווייני נאס"א, מעריכה כי אוקראינה שולטת בכ-1,050 קמ"ר במחוז קורסק. לשם השוואה, מאז אוקטובר 2023, השתלט הצבא של פוטין על 1,131 קמ"ר מהשטח הריבוני של אוקראינה.

רכב אוקראיני חוצה לתוך רוסיה, היום, צילום: אי.אף.פי

רמטכ"ל אוקראינה, הגנרל אולכסנדר סירסקי, טען כבר שלשום כי קייב מחזיקה בכאלף קמ"ר של רוסיה. במכון לחקר המלחמה בוושינגטון (ISW) הטילו ספק בדבריו, ולפי האומדן האחרון של המכון אוקראינה מחזיקה לכל היותר 800 קמ"ר.

הערב הקליט נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי את ההודעה היומית לאומה ואמר בין השאר כי המתקפה אינה עוצרת. "יש התקדמות יפה במחוז קורסק", אמר זלנסקי. "אנחנו משיגים את המטרות האסטרטגיות. הגדלנו את מספר השבויים".

גם ברוסיה כנראה מחלחלת ההבנה שהנוכחות האוקראינית אינה איום שיחלוף במהרה. לצד פינוי אזרחים בשורת כפרים במחוז קורסק ובמחוז בלגורוד הסמוך, הבוקר גילו צילומי לוויין כי הרוסים חופרים "בקצב מהיר" רשת של חפירות במרחק של לא פחות מ-45 ק"מ מהגבול עם אוקראינה. לפי פרויקט המודיעין הפתוח OSINTtechnical, הקו הרחוק ביותר נמצא במרחק של 75 ק"מ. קווי ההגנה נחפרים במהירות, ובגלל מחסור בכוח אדם, פרסמו הרשויות מודעות דרושים דחופות ובהן הציעו שכר של 230 אלף רובל בחודש (כ-2,600 דולר) עבור "הכנת מעוזים, חפירות ומכשולים נגד טנקים במחוז קורסק".

תותח יורה לעבר עדמות אוקראיניות במיקום לא ידוע. צילום של משרד ההגנה הרוסי, צילום: אי.פי.אי

לפי שעה, הפיקוד הרוסי עוד מנסה לפתור את בעיית קורסק עד כמה שניתן בלי לפגוע במאמץ ההתקפי בדונבאס האוקראיני, אבל כבר מעביר חלק מהכוחות מהגזרות השקטות במחוז זפוריז'ה לקורסק, וחשוב מכך - ככל הנראה מעביר חלק מהיחידות מגזרת מחוז חרקיב, שבו החלו הרוסים במתקפה בחודש מאי. מבחינת קייב, חשוב לגרום לרוסים להעביר כמה שיותר כוחות מהגזרות החמות כדי להקל על המגינים שנמצאים בהן תחת לחץ עצום, שכן לאט ובקורבנות עצומים (עד 1,200 נפגעים ביום), רוסיה מתקדמת בדונבאס.

מושל מחוז בלגורוד, ויאצ'סלב גלדקוב, מדבר עם מפוני קורסק, צילום: רויטרס

עד כה ידוע על שני רג'ימנטים בלבד שרוסיה העבירה לתוך המחוז, שגם הצליחו להנחית כמה מכות כואבות לצוותים האוקראינים. ביממה האחרונה הושמדה שיירה של שמונה משוריינים ליד הכפר ספונובקה.

שניים מהמשוריינים האוקראינים שנפגעו ליד ספונובקה, צילום: רשתות חברתיות

מנסה רוסיה לפתור את המחסור בכוח לוחם בדרכים "יצירתיות". הורים למגויסי חובה, שאינם כלל אמורים להיות בחזית, הקימו ביממה האחרונה קול צעקה. הסיבה: טירונים של אוגדה 80 שרק עברו טקס השבעה, נשלחים לקורסק. מגויסי חובה אחרים, שכבר היו במחוז וחולצו מאזור הקרבות, העידו כי לוחצים עליהם לחתום על חוזים עם משרד ההגנה. "ממילא תגיעו לשם, אז לפחות עכשיו נשלם לכם", לוחצים עליהם. ואם לא די בכך, בסנט פטרבורג אספו כ-500 סרבני גיוס כלואים והחליטו לשלוח אותם לקורסק.

בצד האוקראיני כבר החלו לעסוק בסוגיות אזרחיות בשטחי קורסק שבהם השליטה מבוססת. היום הגיע סיוע הומניטרי אוקראיני לכמה אלפי אזרחים רוסים שהרשויות לא דאגו לפינויים. למזלם, אוקראינה אינה נלחמת בשיטות של אדמה חרוכה ולכן אין דיווחים על הרס מסיבי בסודז'ה וביישובים נוספים בקורסק שאוקראינה כבשה.

כעת בקייב כבר פועלים להקמת שלטון צבאי בשטחים המוחזקים בקורסק ובהקמת מסדרונות הומניטריים עבור האזרחים לרוסיה – או לאוקראינה. עוד נושא שנידון הוא הכנסה של ארגונים הומניטריים בינלאומיים לאזור הכבוש. בקייב הבהירו גם כי אין בכוונתם לספח את השטחים, אלא לדאוג לרצועת ביטחון עבור מחוז סומי הסמוך. "בניגוד לרוסיה, אוקראינה אינה זקוקה למה שאינו שלה", אמר דובר משרד החוץ. "אוקראינה אינה מעוניינת לקחת שטחים במחוז קורסק, אבל אנו צריכים להגן על אזרחינו".

צוות אוקראיני אחרי חזרה משטח רוסיה, היום, צילום: אי.פי

בתוך כך, מתרבות העדויות כיצד הצליחו האוקראינים להפתיע את הרוסים במחוז קורסק. היום פרסם ה"ניו יורק טיימס" סקירה מקיפה ובה דיווח כי קייב העבירה בשבועות האחרונים חלקים מחטיבות לוחמות למחוז סומי באצטלה של אימונים והצטיידות מחדש. אט-אט זרם למחוז ציוד כבד, ואילו החיילים ישנו בבתים של אזרחים. קצינים התבקשו להסתובב על אזרחי בכניסתם לערים ולעיירות כדי לא למשוך תשומת לב.

כפי שכבר דווח בעבר, המודיעין הרוסי דווקא זיהה שמשהו שונה מתרחש, אבל התרעות שנמסרו במעלה שרשרת הפיקוד התקבלו בספקנות ואף בביטול. האיום המקסימלי שלו ציפו הרוסים היה מסדר גודל של עוד פשיטה מהסוג שביצעו יחידות של מתנדבים רוסים תומכי אוקראינה במאי אשתקד ובמארס השנה.

גם ההיערכות הייתה בהתאם: מוסקבה השאירה בגבול מגויסי חובה, שמאחוריהם יחידות קומנדו מרפובליקת המחוז צ'צ'ניה. התוצאה: פריצה מהירה של הגבול ובלבול טוטאלי של הרוסים.

עם קצת קפה, ביער 

רק בימים האחרונים פורסמו עדויות מדהימות של לוחמים אוקראינים שהשתתפו במבצע. חייל בשם וולודימיר מחטיבה 82 סיפר ל"פייננשל טיימס" כי הכוח שלו חצה את הגבול בשישה באוגוסט בסביבות השעה 13:00. הוא וחבריו נסעו ברכב משוריין "סטרייקר" והופתעו יותר ויותר מכך שאיש אינו יורה עליהם. לבסוף נתקלו ביחידה רוסית, ש"לוחמיה ישבו ביער ושתו קפה ליד שולחן מתקפל". "הרכב שלנו בלם בתוך השולחן שלהם", שיתף וולודימיר.

"אפשר לחנות כאן?"

קצין אוקראיני סיפר היום ל"בילד" כי בתחילת הפלישה החיילים הרוסים במחוז קורסק לא האמינו שמולם נמצאים אוקראינים. הקצין בן ה-38, גם הוא וולודימיר, סיפר כי כבר ביום הראשון של המתקפה הגיע הכוח שלו לקו ההגנה השני של הרוסים. "ברגע מסוים הגיעו אל המיקום שלנו שתי משאיות עם חיילים", שחזר. "כ-100 חיילים רוסים ירדו מהם והחלו לנוע לכיווננו. הם לא ידעו שהקו השני שלהם הוא כבר הקו הראשון שלנו. כשהתקרבו למרחק של 60 מטר, החבר'ה שלנו ירו עליהם".

כשירד החושך, לעמדה שבה היה וולודימיר הגיע טנק רוסי. "התותח שלו פנה אחורנית, כך שהיה ברור שהוא אינו מוכן לקרב", אמר. הצוות כנראה גם לא ידע שהוא נמצא בשטח בשליטת האוקראינים. "נהג הטנק הרוסי ניגש אלינו ושאל: 'חבר'ה, איפה הכי טוב לחנות כאן?' השבנו לו: 'כבר חנית!' ככה זכינו בטנק".

מכל מקום, לצד אווירת הניצחון, באוקראינה מבינים כי ספק אם מוסקבה תוותר בקלות על חלקי המחוז שאיבדה, וגם נערכים להתגוננות בשטחים החדשים.  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר