בלי כל ביסוס: בכירה נורבגית צייצה שישראל הרגה כנראה 186 אלף עזתים - ומחקה

ראש מערך התקשורת של שירות החוץ במדינה הנורדית פרסמה ציוץ בו ציטטה מחקר בלי שום כיסוי עובדתי • הבכירה נאלצה למחוק את הציוץ אך לא התנצלה

רצועת עזה. צילום: אי.אף.פי

הקרב על התודעה באירופה: בכירה במשרד החוץ בנורבגיה מחקה היום (שישי) ציוץ שבו טענה כי ייתכן וישראל עומדת מאחורי מותם של 186,000 פלשתינים ברצועת עזה.

טובה ראנס בוגסנס, ראש מערך התקשורת של משרד החוץ, העלתה לחשבון הרשת החברתית X הפרטי שלה פוסט, שבו ציטטה נתון מטעה וספקולטיבי מתוך מחקר שפורסם בכתב עת יוקרתי.

המאמר, שפורסם לפני כשבוע בכתב העת הרפואי היוקרתי Lancet על ידי המחברים ראשא כאתיב, סאלים יוסוף ומרטין מקי, עושה שימוש  בנתונים של עימותי ומלחמות לפיהם מספר המתים הלא ישיר של עימות מהסוג המתרחש ברצועה עומד על פי 3 עד 15 ממספר המתים הישיר. בנוסף, המאמר עושה שימוש בנתון של משרד הבריאות הפלשתיני הנשלט על ידי חמאס שמסר כי עד לתאריך כתיבת המאמר ישנם 37,396 איש שנהרגו בלחימה.  

"אין זה בלתי סביר להעריך שעד 186,000 איש או אפילו יותר מקרי מוות, יכולים להיות מיוחסים לסכסוך הנוכחי בעזה", היא המסקנה הסופית אליה מגיעים עורכי המחקר. החוקרים העריכו כי מדובר על כ 7-9% מאוכלוסיית עזה. יתכן והדבר נעשה מתוך רצון להוכיח כי ישראל עומדת מאחורי רצח עם, אולם אין כל ראיה עובדתית שתתמוך במספר הרוגים שאפילו קרוב להערכה שבמחקר, אפילו לא בטענות ארגון הטרור חמאס. הדבר לא מנע מאמצעי תקשורת מקומיים בנורבגיה לפרסם ולהדהד את הציטוט מהמאמר, אולם מחאה מצד גורמים שאוהדים את ישראל גרמה לערוצי הטלוויזיה לשנות את הפרסומים.

בכירת משרד החוץ בנורבגיה, טובה ראנס בוגסנס, צילום: אתר משרד החוץ הנורבגי

בניגוד לערוצי החדשות, ראנס בוגסנס, בחרה את הנתון המטעה בציוץ שהעלתה בטוויטר לפני שלושה ימים הדבר עולה בקנה אחד עם התנהלות משרד החוץ הנורבגי בראשות שר החוץ אספן בארת איידה, שנוקט במדיניות עוינת מאוד כלפי ישראל, שלכאורה רק הולכת ומתגברת מאז הטבח ב-7 באוקטובר.

בתגובה לציוץ הספקולטיבי והמטעה שהעלתה ראנס בוגסנס, העלתה שגרירות ישראל בנורבגיה פוסט משלה בו היא קראה לראש אגף התקשורת למחוק את הפוסט ולהתנצל על שיתוף המידע השגוי ועל על ההטעיה. "אפילו סוכנות החדשות וערוץ הטלוויזיה שהעלו את הידיעה תיקנו את הדיווח שלהם אחרי שהם הבינו את המידע המטעה שפורסם במאמר ששיתפת בטוויטר", צייצו בשגרירות.

"גם כתב העת Lancet כבר הבהיר כי 'יתכן ומקרי המוות העקיפים הללו עוד לא התרחשו', אז למה טובה ראנס בוגסנס פרסמה פוסט שבו יש מספרים מומצאים מאירועים שלא התרחשו? כנראה שכאשר הדברים מגיעים לישראל, נראה שהעובדות לא באמת משנות, גם לעובדי ממשלה רשמיים. זה הזמן להתנצל ולהיות יותר זהירים כאשר מסתמכים על ציטוטים חסרי בסיס, או גרוע מכך, משרתים את הפרופגנדה של חמאס", נכתב בהודעת השגרירות.  היום, שלושה ימים לאחר שהציוץ פורסם, החליטה ראנס בוגסנס למחוק את הציוץ מבלי לספק כל הסבר לכך.

"אנטישמיות לשמה"

זו לא הפעם הראשונה שמשרד החוץ הנורבגי גינה את ישראל באופן סלקטיבי וחד צדדי אשר מתעלם מחלק ניכר ממה שקורה בשטח. שר החוץ הנורבגי גינה את פעילות צה"ל בבית החולים "שיפא" והתעלם לחלוטין מכך שבית החולים שימש כמוצב פיקודי של חמאס בו נעצרו וחוסלו פעילים של ארגון הטרור שהשתמשו בבית החולים מתוך הנחה שישראל תתקשה לפעול במקום. סגן שר החוץ הנורבגי כינה את מבצע חילוץ החטופים "טבח", באופן שעלול להעיד על עוינות מסוימת כלפי ישראל. הציוצים המגמתיים נענים תמיד בתגובות מהצד הישראלי, לרוב עם עובדות שמועלות על ידי שגריר ישראל במדינה, אבי ניר-פלדקליין, או על ידי חשבון שגרירות ישראל בנורבגיה, אולם לרוב אנשי משרד החוץ הנורבגי בוחרים להתעלם מתגובות משרד החוץ.

כעת, נראה שהלחץ של גורמים שתומכים בישראל ושל השגרירות עזר חלקית עם הורדת הציוץ. אולם, מעבר לעובדה שהורדת הציוץ נעשתה ללא הבהרה על שימוש בעובדות מטעות ולא נכונות, ייתכן וראש אגף התקשורת עברה על חוקי האתיקה התקשורתיים במדינה, "סעיף 4.13 בחוקי האתיקה בתקשורת הנורבגית קובע באופן ברור שמרגע שמפורסמת בציבור ידיעה מטעה צריך לפרסם שנעשתה טעות בפרסום ולהתנצל על טעות זאת. ראש האגף לא פרסמה דבר לאחר מחיקת הציוץ המטעה שפרסמה", אומר און אלפלג, ישראלי נורבגי המתגורר בנורבגיה, שגם ציין עובדה זאת בציוץ בטוויטר שהעלה נגד ראשת האגף.

 "מה שהכי מציק כאן זה עלילות הדם שמופנות כלפי יהודים באמצעות ניגוח ישראל המתרחשות מדי יום. זה לא נתפס, זו אנטישמיות לשמה, אנשים מפתחים שנאה ליהודים בגלל האמירות המטעות האלה. וזה עוד לפני הצביעות של אותה ראש אגף, שבתפקידה אחראית על התקשורת והיא מכירה היטב את חוקי האתיקה, ולא רק שלקח לה כמה ימים טובים עד שהורידה את הציטוט, היא גם עוברת על חוקי האתיקה בזה שהיא לא מתנצלת על ההטעיה. כשהממשלה הנורבגית מדברת באנגלית היא מדברת יפה על יהודים, אבל כשהיא עוברת לנורבגית יש שם נציגים רשמיים שמדברים בשפה הכי אנטישמית שיש ומפיצים שנאה בצורה בלתי ישירה", אומר אלפלג.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר