האונס המזעזע מטלטל את יהודי צרפת: "הנבלות האלו ניזונים מז'אן לוק מלנשון והקליקה שלו"

פרשת האונס של בת ה-12 שנאנסה בפרברי פריז על רקע אנטישמי, מזכירה ליהודי הרפובליקה תקופות שחורות בהיסטוריה • המקרה המחריד מציף את חששם מעליית השמאל הקיצוני במדינה, שלטענתם אחראי ישיר למצבם • חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב: "הם נקמו עבור פלשתין, צרפת חייבת להתעורר, בקרוב יהיה מאוחר מדי"

מפגינים יהודים ואחרים בצרפת בעקבות אונס בת ה-12 על רקע אנטישמי. צילום: אי.אף.פי

האונס הקשה של הנערה בת ה-12 שהתרחש בצרפת בשבת האחרונה על רקע אנטישמי, זעזע מדינה שלמה, ובראש ובראשונה את יהודי צרפת.

האירוע המחריד והאווירה העוינת כלפי יהודים במדינה הובילו גם לשיח פוליטי על רקע סבבי הבחירות לפרלמנט הצרפתי שיתקיימו בסוף חודש יוני ובתחילת חודש יולי. המקרה הציף מחדש את החשש ההולך וגדל של יהודי צרפת מהאנטישמיות שמגיעה מכל עבר, מהימין הקיצוני, דרך השמאל הקיצוני וגם ממהגרים בעלי רקע מזרח תיכוני או צפון אפריקאי.

"כל מקרה אונס ולא משנה על איזה רקע הוא מתרחש, הוא מקרה מתועב שאין לו מקום בעולמנו, אך מקרה אונס מזעזע כמו זה שהתרחש, רק כיוון שהילדה נולדה להורים יהודים, מזכיר לנו את התקופות שבהן העם היהודי נרדף רק כי נולדנו לדת שונה", אומר הרב חיים קורסיה, רבה הראשי של צרפת ומראשי ועידת רבני אירופה.

חיים קורסיה, רבה הראשי של צרפת. "נרדפים רק כי נולדנו לדת שונה", צילום: אי.אף.פי

לדבריו, מהשבעה באוקטובר ישנה עלייה חדה של מאות אחוזים בשיעור מקרי השנאה והאלימות כנגד יהודים ברחבי צרפת. הרב קורסיה מסביר כי חלק נכבד מהעלייה באנטישמיות משויך להתחזקות השמאל הקיצוני בצרפת, בדגש על מפלגת PG שבראשה עומד ז'אן לוק מלנשון, הידוע בעוינות הרבה שלו נגד ישראל.

תקופה שחורה

"מדובר בעלייה חדה ומדאיגה שמדירה את שנתם של הקהילה היהודית המפוארת בצרפת. אנו סבורים, כי מפלגת השמאל הקיצוני שמתמודדת בימים אלו בבחירות בצרפת אחראית ישירה למצב היהודים כיום בצרפת, כמות ההסתה והשנאה ללא ספק מעלה חששות למה יקרה אם המפלגה הזו תמשיך להתקיים. PG היא מפלגה מסוכנת שראתה את אירועי ה-7/10 והחליטה שאין ולא היה טבח, שזה עוד סממן שמזכיר לנו תקופה שחורה נוספת, ובמקום להרגיע את המצב ברחובות מסיתה לאנטישמיות שמובילה למקרים כמו פרשיית האונס הנוכחית".

הפגנה בליון, צרפת, בעקבות אונס בת ה-12 היהודייה. "מקרון אפשר לזה לקרות", צילום: אי.אף.פי

"הפוליטיקאים ברחבי העולם חייבים להבין כל מילה שיוצאת להם מהפה יכולה לפגוע באזרח רק כי הוא משתייך לפלג שונה. כיהודים שנרדפים, נאנסים, מוכים, מנודים ומסומנים, אנחנו כבר לא רק נלחמים על הלגיטימיות של מדינת ישראל להגן על ביטחונה, אנחנו נלחמים בהגנה של יהודים ברחבי העולם".

"לא יישבו יום אחד בכלא"

הדיווחים הקשים שמתארים כיצד האנסים שאלו את הילדה באם היא תומכת בישראל תוך כדי האלימות והתעללות שעברה, כמו גם ההקנטות נגד יהודים שהיו חלק מאירוע האונס, הוציאו תגובה חריפה גם מחבר הפרלמנט הצרפתי, היהודי מאיר חביב, שגם הוא ביקר את השמאל הקיצוני הצרפתי והאשים אותו ביצירת אווירה שמאפשרת מקרים שכאלו.

"מדובר באנטישמיות בצורתה העמוקה ביותר. האנסים רצו להעניש אותה על היותה יהודייה ועל כך שהסתירה זאת. הם רצו לנקום עבור פלשתין. מגיל צעיר מאוד, הנבלות הללו שניזונים מז'אן לוק מלנשון והקליקה שלו, שכמובן לא יישבו יום אחד בכלא, מקבלים השראה ומשכפלים את שיטות החמאס. האם עדיין יש מקום ליהודים בצרפת? אני מקווה שכן. צרפת חייבת להתעורר, בקרוב יהיה מאוחר מדי. השמאל האנטישמי בשערי השלטון".

מאיר חביב. "הנבלות הללו שניזונים מז'אן לוק מלנשון והקליקה שלו", צילום: אורן בן חקון

העובדה שהאנסים הם ילדים מעלה לדיון היבט מדאיג נוסף: האנטישמיות בצרפת נפוצה דווקא בקרב צעירים. "אנחנו עושים סקר דעת קהל כללי בצרפת מדי שנתיים ומצאנו שבקרב האוכלוסייה הכללית, ישנם כ-10% שמחזיקים בדעות אנטישמיות, אולם בגילאים 18-35 מצאנו כי 52% מחזיקים בדעות אנטישמיות. נוסיף לזה את העובדה שהמקום שבו מתרחשות התקריות האנטישמיות הרבות ביותר הוא בית הספר, ונקבל בעיה חמורה עם הגילאים הצעירים בצרפת", אומרת סימון רודן בנזקן, ראשת הוועד היהודי-אמריקני באירופה (AJC), המתגוררת בצרפת.

"אנחנו יודעים מהסקרים שלנו שיש 3 קטגוריות שנאה מרכזיות: הראשונה היא מוסלמים שיש בקרבם יותר סטראוטיפים אנטישמים משאר החברה, ואנחנו רואים שככל שהם יותר מחוברים למסגדים כך הדעות האנטישמיות בולטות יותר. קטגוריה שנייה היא אצל השמאל הקיצוני, שם רואים דעות אנטישמיות בקרב אנשים שגם מצביעים למפלגות השמאל הקיצוני, כמו למפלגה של ז'אן לוק מלנשון. וגם בימין הקיצוני יש אנטישמיות, אם כי בניגוד לעבר שאז האנטישמיות שם הייתה באחוזים מאוד גבוהים, היום יש ירידה מסויימת אך הדעות האנטישמיות שם הן עדיין מעל הממוצע בחברה הצרפתית".

סימון ברודן בן זקן, צילום: ללא

"התחושה הכללית", היא אומרת, "היא שהאנטישמיות תמיד הייתה כאן, אבל בתקופה האחרונה משהו השתחרר, איזושהי תשוקה אלימה ושנאת יהודים שהייתה קיימת מתחת לשטח אבל כעת יצאה לחופשי באופן מאוד מדאיג".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר