ההפגנה מול בניין הרייכסטאג היום (שבת). צילום: אי.פי

"אנחנו חומת האש": רבבות הפגינו בברלין נגד הימין הקיצוני

כ-100 הפגנות נוספות נערכות ברחבי גרמניה, במחאה שנמשכת זה ארבעה שבועות • ברקע: מפגש חשאי של הימין הקיצוני, שבו נדונה תוכנית לגירוש מיליוני מהגרים - ואף אזרחים מרקע הגירתי • הקנצלר שולץ: "איתות חזק למען הדמוקרטיה והחוקה שלנו"

רבבות אזרחי גרמניה הפגינו היום (שבת) בברלין במסגרת המחאות הנרחבות נגד "אלטרנטיבה לגרמניה" בפרט והימין הקיצוני בכלל. בדרזדן, בהנובר ובעוד עשרות ערים ועיירות ברחבי המדינה נערכו הפגנות מקבילות במחאה שנמשכת זה סוף השבוע הרביעי ברציפות.

רויטרס

המפגינים בברלין ובערים נוספות נשאו שלטים בגנות ה"אלטרנטיבה" וקראו קריאות נגד הניאו-נאצים. "באייזנך, בהומבורג או בברלין: בערים קטנות כגדולות ברחבי המדינה, אזרחים רבים מתאספים כדי להפגין יחד נגד שכחה ושנאה", כתב הקנצלר אולף שולץ ברשת החברתית X. "זהו איתות חזק למען הדמוקרטיה והחוקה שלנו".

"בשום פנים ואופן אסור לאפשר שסיפורים משנות השלושים יחזרו על עצמם", אמר לאי.פי יונס שמידט, שהגיע להפגנה בברלין מברמן. "עלינו לעשות הכל כדי למנוע זאת ולכן אני כאן". קתרין צאוטר, שהשתתפה בהפגנה, אמרה שהיא "מאוד מעודדת". "המראות האלה מעודדים כי רואים שאנחנו רבים", אמרה. לפי משטרת ברלין, בהפגנה השתתפו 150 אלף איש - הרבה מעבר לציפיות, מה שאילץ את המשטרה להרחיב את השטח להפגנה. 

מפגינים בברלין, היום (שבת), צילום: אי.פי.אי

המחאות פרצו בחודש שעבר, לאחר שתחקיר עיתונאי חשף כי שני בכירים ב"אלטרנטיבה לגרמניה" השתתפו במפגש חשאי במלון בפוטסדאם, שבו נדונה תוכנית לגירוש של מיליוני מהגרים ואזרחים מרקע הגירתי. "אלטרנטיבה" טענה שהתוכנית אינה משקפת את מדיניות המפלגה, והיו"ר המשותפת של המפלגה, אליס ויידל, פיטרה את יועצה רולנד הרטוויג שהשתתף במפגש, אולם מבחינת הימין הפופוליסטי היה מאוחר מדי – והחשש של מרבית אזרחי גרמניה מפני חתירה תחת החוקה פרץ לרחובות.

ההפגנה מול הרייכסטאג. המשטרה נאלצה להרחיב את האזור המותר להפגנה, צילום: רויטרס

המחאות מגיעות בתזמון גרוע למדי עבור "אלטרנטיבה", שהלכה וצברה פופולריות בסקרים והגיעה כבר למקום השני, למרבה החשש של המפלגות הוותיקות. עם זאת, בשבוע שעבר נרשמה ירידה בפופולריות של המפלגה הפופוליסטית: לראשונה מאז יולי, ירד שיעור התמיכה בה אל מתחת ל-20%. היא עדיין רחוקה מהמפלגה הנוצרית-דמוקרטית השמרנית (32%), אך מעל לסוציאל-דמוקרטים של הקנצלר המכהן שולץ (15%).

"הייתי בשוק שלקח כל כך הרבה זמן להצתת הפגנות המוניות נגד הימין הקיצוני, בהתחשב בכך ש'האלטרנטיבה' זכתה להצלחה בקהילות קטנות, אבל עכשיו זו ממש התפרצות", אמר לרויטרס יאקוב שפרינגפלד, פעיל אנטי-נאצי מסכסוניה. סגנית יו"ר הבונדסטאג, קתרין גרינג-אקרדט, אמרה בראיון ל-FAZ כי התסיסה נגד הימין הקיצוני התבשלה במשך זמן רב. "בחודשים האחרונים אנשים רבים שאלו את עצמם: מהו הרגע שבו צריך לעשות משהו, ואם כן – מה בדיוק? ההפגנות ברחבי הרפובליקה כולה מלמדות שהרגע הזה הגיע. זה הדחף להגן על חיי חירות. אנשים אינם מסכימים להעמיד בסימן שאלה את הסדר הדמוקרטי החופשי שלנו. כרגע אנחנו בנקודה שבה הכל התכנס יחד, חברתית והיסטורית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...