גרמניה: צניחה בתמיכה בדמוקרטיה - נסיקה מבהילה באנטישמיות

מחקר דו שנתי שפרסמה ״קרן פרידריך אברט״ חושף מגמות מדאיגות בפוליטיקה של המדינה האירופאית • על פי הדו"ח, 26.6% מכלל הגרמנים סבורים באופן מלא או חלקי שגרמניה זקוקה למנהיג (פיהרר), שלמען רווחת הכלל ימשול ביד חזקה

מפגינים מהימין הקיצוני בעיר מגדבורג בגרמניה. צילום: אי.פי.איי

התמיכה בדמוקרטיה בקרב האוכלוסיה הגרמנית מתערערת בעוד שדעות לאומניות, ימניות קיצוניות ואנטישמיות התחזקו באופן משמעותי במהלך השנתיים האחרונות. כך מעלה מחקר דו-שנתי על העמדות הפוליטיות של החברה הגרמנית, שמפרסמת היום "קרן פרידריך אברט", המקורבת למפלגת השלטון הסוציאל-דמוקרטית.

השינויים המדאיגים הללו מיוחסים לסדרת המשברים שעברה גם על החברה הגרמנית בשנתיים האחרונות - מגפת הקורונה, השלכותיה הכלכליות של המלחמה באוקראינה והמשך ההגירה ההמונית.

הסקר מצא שכרבע מכלל החברה הגרמנית (23.2%) תומכים באופן מלא או חלקי בקביעה שבתנאים מסויימים למען האינטרס הלאומי דיקטטורה היא דרך השלטון הטובה ביותר. 43.1% מהגרמנים סבורים באופן מלא או חלקי שגרמניה זקוקה כעת למפלגה אחת חזקה, שתייצג את כלל "קהילת העם" (מונח נאצי). 26.6% מכלל הגרמנים סבורים באופן מלא או חלקי שגרמניה זקוקה למנהיג (פיהרר), שלמען רווחת הכלל ימשול ביד חזקה.

לפני שנתיים היה אחוז התומכים המלאים בדיקטטורה 2.2%, כיום הוא 6,8%.אחוז אלו הנמצאים ב״איזור האפור״ בתמיכתם בקביעה זו עלה מ-15.5% ל-23.3%. כלומר, שהתמיכה האפשרית בדיקטטורה מקיפה כיום כשליש מהחברה הגרמנית.

היחס למפלגה הנאצית השתנה לחיוב בשנתיים האחרונות: 24.1% מכלל הגרמנים סבורים באופן מלא או חלקי שלולא השמדת היהודים, אדולף היטלר היה נחשב היום למדינאי גדול. 21.9% מהגרמנים סבורים באופן מלא או חלקי שפשעי הנאצים הוגזמו. 26.9% מהגרמנים סבורים באופן מלא או חלקי שלנאציזם היו גם צדדים חיוביים.

מפגינים נגד ניאו נאצים בברלין // צילום: אי.פי.איי, צילום: אי.פי.אי

27% מהגרמנים שותפים להערכה שגם היום יש ליהודים השפעה רבה מדי, 22% מעריכים באופן מלא או חלקי שהיהודים משתמשים יותר מאחרים בתרגילים ״מלוכלכים״ כדי להשיג את מטרותיהם. 20.4% מהגרמנים אומרים שהיהודים הם בעלי אופי ייחודי ואינם מתאימים לחברה הגרמנית.

לפי נתוני הסקר, שנאת הזרים התחזקה בשנתיים האחרונות בצורה משמעותית: לפני שנתיים עמדות מובהקות של שנאת זרים עמדו על 4.5%, כיום על 16.2%, ואחוז אלה הנמצאים ב״תחום האפור״ - כלומר תומכים חלקית בעמדות המביעות שנאת זרים עלה מ-21.3% ל-30.3%. אחוז בעלי העמדות הימניות הקיצוניות המובהקות עלה בשנתיים האחרונות מ-1.7% ל-8.3%, ואחוז אלה מה"התחום האפור", עלה מ-21.1% ל-20.1%.

בעלי העמדות האנטישמיות המובהקות עלה מ-1.7% ל-5.7%, ואחוז אלה שהם בעלי עמדות אנטישמיות חלקיות עלה מ-10.3% ל-15.3%.

בגרמניה כמו במדינות אחרות גם הקורונה וגם המלחמה באוקראינה יוחסה על ידי גורמים מהקצוות הפוליטיים ליהודים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר