נוסעים ב-Yango? ייתכן כי השב"כ הרוסי יקבל גישה לפרטים שלכם

אתר החדשות העצמאי "מדוזה" דיווח כי החל מה-1 לספטמבר, שירות הביטחון הרוסי יקבל גישה לכל המידע של משתמשי אפליקציית הנסיעות והמשלוחים הרוסית ברחבי העולם • במוסקבה טוענים כי הארגון לא ייגש לנתונים של לקוחות שהשתמשו ביישומון מחוץ לרוסיה • יאנגו ישראל: "אין שום מידע על לקוחות המועבר לרשויות הרוסיות כיום, ולא יהיה כזה גם בעתיד"

מונית של yango, ארכיון (לצילום אין קשר לנאמר בכתבה) // צילום: יהושע יוסף

משתמשים בשירות Yango? ייתכן שהחל מ-1 בספטמבר הנסיעות שלכם יהיו נגישות לפס"ב (השב"כ הרוסי), כך חושף היום האתר הרוסי העצמאי "מדוזה". לפי הדיווח, צו בנושא כבר נחתם בידי ראש ממשלת רוסיה, מיכאיל מישוסטין.

למרות המלחמה, שירות המוניות הרוסי עובד תחת השם Yango או Yandex Go בשורת מדינות מערביות ובהן נורבגיה, פינלנד, בלארוס, קזחסטן, גאורגיה, ארמניה וישראל.

האתר מדווח כי לפני כשנה עובדים ב-Yandex Go החלו להתעניין אצל ההנהלה, היכן בדיוק נשמר המידע על נסיעות המוניות מחוץ לגבולות רוסיה. התכתובות, שהגיעו לידי "מדוזה", מעלות כי הפניות באו לנוכח דאגה של משתמשים בשירות Yango ו-Yandex Go. "איך אנחנו מגנים על נתוני הלקוחות?", כתבו העובדים להנהלה. נציג ההנהלה השיב כי הנתונים נשמרים ברוסיה – ולפי "מדוזה", ביקש "להימנע בשיחות עם לקוחות מלהזכיר על מקום הימצאם". "הנתונים של Yango שמורים ברוסיה, לא משנה היכן מבוצעות הנסיעות", נאמר בתכתובת.

מטה שירות הביטחון הרוסי במוסקבה, צילום: רויטרס

כעת, החל מ-1 בספטמבר, תקבל הפס"ב גישה יומם וליל לנתונים, שנשמרים במרכזי מידע במחוזות מוסקבה, ולדימיר וריאזן. מרכז מידע נוסף כזה מוקם במחוז קלוגה. לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, חלק מהמידע נשמר גם בפינלנד, אולם עם הצטרפותה לנאט"ו הוגדרה פינלנד כמדינה לא ידידותית והמידע לא נשמר בה יותר. "אנחנו הרי לא יכולים להרשות שבנאט"ו או בכל מדינה לא ידידותית אחרת יגלו שפקידים ממטה הנשיאות נוסעים למועדוני חשפנות", אמר ל"מדוזה" באירוניה נציג של יאנדקס ברוסיה.

לאיזה מידע יקבל גישה הפס"ב? תאורטית, כותבים ב"מדוזה", לכל מידע שאוסף השירות: כתובת IP, מזהה המכשיר, הדגם, מערכת הפעלה, נתונים על האפליקציה, וכן נתונים שמזין המשתמש עצמו – שם, מספר טלפון, מייל, מידע בנקאי, הערות המשתמש ויעדי הנסיעות.
האם יאנדקס תמסור את המידע? ב"מדוזה" מציינים כי באוקטובר 2020, כאשר לא הייתה חובה מסירה, קיבלה יאנדקס 15,000 פניות ומסרה מידע ב-84% מהמקרים. הנתונים כוללים גם מסירת מידע משירות המייל של יאנדקס ושירות משלוחי מזון.

יאנגו: אין שום מידע על לקוחות המועבר לרשויות הרוסיות

בתגובה הרשמית של חברת יאנגו נאמר, כי "לרגולציה הרוסית שום השפעה או יכולת להשפיע על פעילותה הבינ"ל של יאנגו בכלל, ושל יאנגו ישראל בפרט, המאוגדת בישראל והיא חברה ישראלית.

יאנגו ישראל פועלת על פי סטנדרט אבטחת הפרטיות הגבוה ביותר. בעולם, על פי פרוטקול GDPR, העולה אף על התקן הישראלי. אין שום מידע על לקוחות המועבר לרשויות הרוסיות כיום, ולא יהיה כזה גם בעתיד.

המידע האישי של לקוחות יאנגו נשמר על פי התקנים המחמירים ביותר. מידע כזה יכול לעבור לרשויות בארץ רק על פי צו בית משפט או על פי החוק בישראל, ולרשויות בינ"ל רק על פי החוק הבינלאומי ובהתערבות גופים בינ"ל המוסמכים לכך כמו האינטרפול לדוגמה.

אבטחת המידע בחברת יאנגו ישראל עומדת בסטנדרטים הבינ״ל הגבוהים ביותר ומידע חסוי מעובד על פי פרוטקול SOC2/3".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר